imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

YouTube a primit o actualizare gigantică


Nu numai că aplicația de mobil a primit o actualizare gigantică, dar versiunea desktop a primit una de asemenea. Multe lucruri au fost schimbate, inclusiv logo-ul în sine. Probabil toată lumea va iubi noile funcții.

Relația dintre iOS și aplicația YouTube este perfect deschisă de versurile piesei „With or Without You” a faimoasei trupe U2: „I can’t live with or without you”. YouTube era una dintre cele mai iubite și folosite aplicații native pe iOS care a fost prezentă pe orice iPhone. Asta până la iOS 6, când Steve Jobs a declarat că răzvoiul termonuclear dintre Google și Apple a ajuns la nivelul de vârf. Una dintre bombele nucleare ale Apple a fost să scoată YouTube de pe lista de aplicații native.

Chiar și în război, ea n-a îndrăznit să facă un pas în plus și să interzică aplicațiile Google complet din AppStore, astfel încât oricine putea să-și instaleze YouTube pe telefon din nou fără probleme. Desigur, practic toți utilizatorii și-au instalat-o din nou, dat fiind că e platforma cea mai populară pentru video sharing (acest lucru este un motiv și mai bun pentru ca ea să fie aplicația nativă decât, spre exemplu, Stocks).

Nu contează foarte mult, însă ce o face este că într-un fel sau altul, YouTube a fost o parte vitală a iOS, așa că suntem mereu fericiți să vedem când aplicația este dezvoltată. Acum Google a adus un număr mai mare de îmbunătățiri aplicației; să vedem care sunt.

Să începem chiar cu logo-ul. Până acum am avut un mic dreptunghi roșu cu colțuri rotunjite îmbrățișând cuvântul „TUBE” scris pe alb. Această pictogramă a fost refăcută: acum avem un buton „play” care stă așezat lângă întregul cuvânt „YouTube”. Nu am putea spune că este la fel de iconic precum ne-am fi putut aștepta, dar este adevărat că reprezintă trendurile curente ale platformei mult mai bine. Navigarea este de asemenea mai transparentă în aplicație, nu avem o bară pe care o putem trage cu degetul din lateral, ci putem controla totul din bara de meniu de jos.

Noul logo

Un lucru despre care putem fi și mai entuziasmați este că gestionarea unui video care rulează a devenit mai intuitivă decât în trecut. Dacă atingi de două ori în succesiune marginile unui video care rulează poți sări 10 secunde în față sau în spate. Cu cât mai multe apăsări faci, cu atât vei sări mai mult. Aceeași metodă funcționează atunci când te uiți la ceva într-un playlist și vrei să sari de la un element la altul.

O altă funcție nouă care te-ar putea face să-ți împreunezi mâinile și să mulțumești dezvoltatorilor este că video-urile înregistrate pe verticală (deci, într-o poziție complet nefirească și rușinoasă) se vor alinia mai bine cu ecranul în viitor, astfel încât nu va trebui să te uiți la două bare groase negre în lateral, ci te poți concentra pe video în sine. Această funcție va deveni disponibilă pentru toată lumea ceva mai târziu.

Pe lângă toate acestea, mai multe funcții au fost adăugate aplicației, precum opțiunea de a modifica viteza video-ului sau recomandările video trăgându-le în sus față de cel pe care-l urmărești. Noul design care se potrivește cu estetica Material arată destul de fain. Uriașa bară roșie de sus a dispărut, există mai mult spațiu și mai mult alb, iar imaginile de preview ale video-urilor s-au mărit de asemenea. Google a făcut și un video care sumarizează majoritatea noilor funcții și îl poți vedea aici:

Totuși, nu numai aplicația pentru mobil a fost actualizată, ci și versiunea pentru desktop. Estetica Material este mai vizibilă decât în trecut și aici. Cea mai importantă funcție este lansarea unui Dark Mode. Da, poți selecta o temă închisă la culoare de acum înainte. Opțiunea aceasta va sosi și în versiunea pentru mobil peste un timp și probabil că viitorii utilizatori de iPhone 8 o vor iubi cel mai mult.

Majoritatea actualizărilor menționate sunt deja disponibile și pot fi folosite de toată lumea, doar nu uita să actualizezi aplicația dacă nu a făcut-o deja singură.

sursa: Macrumors, The Verge

iPhone XS unicredit
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.