imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Vandals – un joc puzzle de infiltrare cu o grafică spectaculoasă


Graffiti, poliție, străzi și noapte. Acestea sunt cele mai potrivite cuvinte pentru a descrie Vandals, ultimul joc lansat de Théo Le Du Fuentes, un dezvoltator independent din Paris. Am petrecut câteva ore în „underground”, și vă prezentăm, în continuare, această experiență. 

Cosmografik, dezvoltatorul jocului Vandals, este numele de artist al lui Théo Le Du Fuentes, al cărui joc precedent, Type:Rider, a ajuns la 2 milioane de descărcări. Nu-i de mirare că proiectul din prezent e susținut de faimosul canal european de promovare a culturii, ARTE.

Vandals e, în principal, un joc tip puzzle, cu ceva în plus. Se concentrează pe subcultura graffiti. Jocul e foarte simplu: există diferite stagii cu diferite obiecte, clădiri, ofițeri de poliție, câini și trasee marcate. Tot ce trebuie să faci, în calitate de vandal, e să eviți poliția suficient cât să ajungi la punctul unde trebuie să faci graffiti-ul, iar apoi să pleci neprins.

Diferitele obiecte pe care le poți aduna de pe drum te pot ajuta să eviți poliția. Aruncă o sticlă pentru a crea o diversiune și treci prin garduri de sârmă tăiate, găsește căi subterane folosind sistemul de canalizare, unde te poți ascunde și de câini.

Deși oferă toate aceste experiențe, acesta nu e un joc de aventură; îți solicită mai degrabă creierul decât reflexele. Fiecare caracter se mișcă pe rând (turn base). Dacă tu ești cel care face prima mișcare, apoi urmează ofițerul de poliție. Ai timp să îți planifici următoarea mișcare; polițiștii nu te urmăresc în timp ce te gândești.

Potrivit experienței personale, dificultatea jocului este stabilită perfect. E dificil să găsești echilibru. Dacă un nivel e prea simplu sau prea dificil, jocul poate deveni frustrant. Cu toate astea, dezvoltatorii au reușit să găsească o armonie de excepție. Nu am putut trece prin niciun nivel, fără să fac anumite greșeli – cu excepția capitolului intro. Cu toate astea, nu a trebuit să încerc de sute de ori.

Dacă un anumit nivel ți se pare prea ușor, poți să-l faci mai dificil încercând să dobândești toate cele trei steluțe. Pentru a reuși, trebuie să fii atent la numărul de pași pe care-i faci, să aduni bonusurile și să rămâi complet nedetectat. Ai 60 de niveluri pe care să le completezi, iar asta îți va lua câteva ore.

Pentru mine, principalele avantaje ale jocului Vandals sunt grafica și muzica. Acestea reușesc să recreeze cu adevărat acea atmosferă noir, iar direcțiile, realizate din culori-neon, se potrivesc foarte bine cu paleta mată de culori. Muzica se schimbă de la un oraș la altul, de vreme ce vei ajunge pe străzile unor orașe precum Paris, New York, Berlin, Tokyo și Sao Paulo, așa că nu te vei plictisi niciodată de atmosferă.

Ca bonus, pe parcursul jocului poți observa diferitele subculturi. Pentru fiecare stagiu există un punct de informare unde poți găsi informații suplimentare despre istoria fenomenului graffiti și multe alte aspecte interesante în legătură cu asta.

Pe lângă iOS, poți încerca această experiență și pe Mac. Jocul e la fel de plăcut pe ambele sisteme; nu există diferențe majore, însă, desigur, grafica artă mult mai bine pe un ecran mai mare. Vandals e disponibil și pe dispozitivele Android și PC.

Descarcă Vandals din iOS App Store (iPhone, iPad – [TIER 4]).

Descarcă Vandals de pe Steam (Mac – €4.49).

iPhone XR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.