imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Unul dintre cei mai insistenți spammeri a fost prins


Infractorul digital a fost prins de autorități, iar iCloud a jucat un rol important în această operațiune.  

Peter “Severa” Levashov avea o întreagă rețea zombie numită Kelihos. Rețeaua de bots funcționa ca un serviciu ce putea fi închiriat de spammeri, iar întreaga lume afla astfel despre calitățile afrodisiace ale ceaiului marocan de urzică. Între timp, Levashov se afla undeva în spatele întregii operațiuni, iar astfel, evident, acesta a ajuns și extrem de bogat.

Totuși, vacanța sa de lux din Barcelona a fost întreruptă brusc. Deși Levashov intenționa să se odihnească după o perioadă de muncă intensă, el a fost prins de poliția care a ținut neapărat să-l anunțe cu afacerile sale nu sunt tocmai legale. Pentru ca arestarea să fie posibilă a fost nevoie de o anchetă care s-a întins pe mai mulți ani.

În mod evident, autoritățile au profitat de șansa de a-l captura pe notoriul spammer care multă vreme a fost extrem de precaut, luând toate măsurile pentru a-și păstra anonimatul. Detectivii au avut mult de lucru, însă au reușit până la urmă să-i dea de urmă. Au descoperit două servere în Luxemburg pe care Levashov le folosise pentru a se autentifica pe adresa lui de mail.ru.

Era vorba doar de niște servere proxi, însă acestea au ajutat autoritățile să treacă la următorul pas. Au găsit un cont de iCloud înregistrat pe numele lui Levashov, înregistrat de pe un IP care fusese frecvent conectat la serverul din Luxemburg. Apoi, nu le-a mai rămas decât să ceară mai multe informații de la Apple despre ce adrese IP erau conectate la acel cont și când și unde acestea erau folosite.

Informația le-a fost furnizată de Apple, și astfel autorităție au putut afla unde se află regele spammerilor. A trebuit doar să aștepte ca acesta să plece din Rusia și să ajungă într-o țară care să aibă un acord de extrădare cu SUA. Și au așteptat aproape un an până când acest “workaholic” a ajuns în Spania pentru un “refresh”.

Deși vacanța sa a avut un final neașteptat, putem fi siguri că va avea destul timp pentru odihnă în spatele gratiilor după încheierea procesului.

Sursa: The Verge

MB
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.