imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Unde a dispărut Dashboardul în macOS Catalina?


Nu doar că a (dezmembrat) separat iTunes în trei aplicații diferite, însă Apple a eliminat și Dashboardul. Dar acesta nu a dispărut de tot, widget-urile disponibile în prezent vor exista în continuare, într-un loc diferit.

Hai să vorbim puțin despre istoria Dashboardului… Aplicația a fost introdusă pe Mac în urmă cu 14 ani, în 2005, odată cu lansarea OS X 10.4 Tiger. Iar ultimul update a fost realizat în 2011, cu OSX 10.7 Lion. Da, aplicația a rămas neschimbată timp de 8 ani. Apple s-a folosit de această opțiune pentru a introduce widget-uri în ecosistem.

Unde a disparut Dashboardul?

Cea mai populară funcție pare să fie widget-ul Sticky notes. Însă Dashboardul poate fi utilizat pentru o mulțime de alte aplicații utile. Designul skeuomorph inovator a fost implementat și pe iOS, și a fost transformat în varianta uniformă, odată cu iOS 7.

O mulțime de utilizatori vor duce dorul acestei opțiuni, la fel ca dezvoltatorii Appleosophy, care au descoperit că Dashboardul lipsește din versiunea beta macOS Catalina. Aceștia au încercat să îl readucă înapoi printr-un truc din Terminal. Însă nu au obținut decât o aplicație goală în secțiunea Missing Control (la fel ca în cazul iTunes).

Astfel, putem suspecta că Apple nu va include Dashboardul nici în viitoarele versiuni beta.

Dacă Dashboardul a dispărut, ce se va întâmpla cu widget-urile?

Însă ce se va întâmpla cu widget-urile de acum înainte? O posibilă ipoteză e că vor avea propria aplicație, așa cum va avea mai sus menționata funcție Sticky Notes. Cel puțin asta indică un tweet distribuit de Steven Throughton-Smith, „arheologul” nostru preferat în materie de coduri Apple:

O altă metodă de a accesa widget-uri e prin Notification Center. Însă în prezent această opțiune pare destul de haotică. La fel ca în iOS, aici se poate găsi secțiunea Today, care ar putea fi platforma perfecta pentru restul widget-urilor.

Tu utilizezi widget-uri? Îți va lipsi Dashboardul?

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.