imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Un iPhone excelent, lansat într-un moment nefericit


Dacă cineva întreabă ce a lansat Apple în luna septembrie, cu siguranță că toată lumea va începe să vorbească despre iPhone X. Și iPhone 8 este acolo, dar a ajuns să fie copilul vitreg al Apple, chiar dacă este o actualizare grozavă.

Dacă frații Grimm ar mai fi în viață astăzi, probabil ar fi putut să vină cu o poveste foarte creativă despre soarta acestui copil vitreg. Acesta tocmai a fost lansat, dar putem vedea deja cum este destinat uitării, deși este o actualizare considerabilă și cu siguranță mai mare decât a fost iPhone-ul 7 comparativ cu iPhone 6. Aceasta este în parte și vina Apple.

Nu a fost neapărat o idee bună să fie lansat în cadrul unui Keynote comun. Oamenii vor acorda în mod evident mai multă atenție dispozitivului care este cel mai interesant și un telefon pur și simplu bine făcut nu este atât de interesant în comparație cu iPhone-ul viitorului. În plus, Apple probabil dorește, de asemenea, ca oamenii să pronunțe “X” ca cifră romană, adică zece și nu ca litera X. Cu siguranță, nu au vrut să lanseze împreună cele două versiuni, dar se pare că nu au găsit o modalitate de a nu face acest lucru.

De exemplu, Reuters a scris că lansarea iPhone-ului 8 nu a fost un succes, deoarece oamenii cumpără pur și simplu mai multe dispozitive iPhone 7. Nu este nevoie de operații logice foarte complexe pentru a înțelege de ce: se datorează pur și simplu faptului că oamenii percep iPhone-ul 8 ca un telefon “mai vechi” în comparație cu iPhone X, așa că preferă să cumpere mai ieftinul 7 sau să aștepte X-ul. Un 8 nu înseamnă același lucru ca și cum ai cumpăra un 7 lansat anul trecut, deoarece nu mai apare efectul “Am un telefon uimitor” care să fie atașat cumpărării, ceea ce pare să fie foarte important pentru mulți oameni.

Deși, dacă ne gândim mai mult la asta, nu există o diferență atât de mare între X și 8 și, mai ales, nu dacă vorbim de varianta Plus. Cea mai evidentă diferență este ecranul, desigur, și Face ID-ul, dar în afară de asta, diferențele dintre cele două dispozitive sunt mici. În același timp, iPhone 8 Plus are câteva calități care l-ar putea avantaja comparativ cu iPhone X.

Ecran

Ecranul iPhone X este mai bun, nu există argumente aici. Ecranul OLED, ppi-ul mai mare, designul din margine în margine care arată mai modern, pot fi aspecte relevante atunci când se ia o decizie. Cu toate acestea, vorbim doar de numere în acest moment, dar nu și despre utilizarea practică, în viața de zi cu zi: contrast, ppi, raportul ecran-corp, lucruri de genul ăsta. Nu este așa de evident în acest caz care dintre ele este mai bun decât celălalt.

Să începem cu faptul că iPhone X afișează conținutul în același mod ca predecesorii săi cu diagonală de 4,7″, chiar dacă are un ecran de 5,8″. Motivul este faptul că Plus-ul este fizic mai mare decât X. Numărul mai mare de pixeli nu contează, sistemul împarte orizontal ecranele de 5,5″ în 414 puncte, în timp ce pentru X doar în 375 puncte. În consecință, conținutul afișat pe un iPhone X (site-uri web, aplicații, etc.) va arăta la fel ca pe un iPhone 8, numai că va fi mai extins. Pe de altă parte, modelele Plus vor avea în continuare aceeași configurație pentru ecrane mai mari, ceea ce poate duce la o utilizare mai confortabilă în anumite situații.

Și nici nu am vorbit încă despre decupajul insulei senzorilor și despre raportul ecranului ce rezultă din acest lucru sau despre faptul că unii utilizatori preferă bara inferioară în locul butonului Home…

Face ID versus Touch ID

Face ID este cu siguranță o inovație revoluționară. Tehnologia din spatele ei este uimitoare, o precizie sporită, o deblocare transparentă în majoritatea situațiilor și am putea continua – este genială. Cu toate acestea, este destul de subiectiv ce soluție este mai confortabilă sau mai practică pentru fiecare și aici nu contează foarte mult dacă raportul de siguranță este de unul la cincizeci de mii sau la un milion. Dacă te uiți la așa ceva, atunci poate vezi și de ce scanerul de amprente din iPhone 8 este mai tentant pentru unii utilizatori. La fel ca portul jack-ului pentru căști de pe iPhone 6 sau cititorul de carduri SD pe MacBook-urile mai vechi – unii oameni nu vor să fie la curent cu noile tendințe.

Preț și disponibilitate

Nu este nevoie să intrăm în detalii vizavi de acest punct. Desigur, prețul de lansare de 700 de dolari pentru iPhone 8 Plus nu este unul foarte mic, dar prețul de 1 000 de dolari cât va costa iPhone X este mult mai mare. Diferența ar putea fi aproape prețul unui Apple Watch Series 1. iPhone 8 este considerabil mai ieftin și acesta este un aspect important.

Disponibilitatea este imprevizibilă în cazul iPhone-ului X. În timp ce puteți pur și simplu să mergeți în orice magazin iSTYLE și să cumpărați un iPhone 8 (deși vă recomandăm să verificați mai întâi pe site disponibilitatea acestuia în magazinul vizat de dumneavoastră), cele mai optimiste previziuni estimează timpul de așteptare pentru iPhone X până în primăvară și, chiar și atunci, cel mai probabil magazinele nu vor fi pline ochi cu noile dispozitive.

Un detaliu mic, dar care ar putea fi important: opțiunea auriu este disponibilă numai pentru iPhone 8, nu și pentru iPhone X.

Rezumat

Dacă vi s-ar prezenta un iPhone X și un iPhone 8 Plus, probabil că l-ați alege pe primul. Cu toate acestea, este bine să rețineți că ambele dispozitive au același procesor, au spatele de sticlă, camera duală cu efectul de tip Portrait Lightning, nu există diferențe în ceea ce privește încărcarea fără fir etc. Cea mai mare diferență este ecranul și Face ID-ul, iar acest lucru nu este neapărat un plus pentru iPhone X, cel puțin nu pentru toată lumea.

În concluzie, avem o actualizare foarte bună a iPhone-ului care începe să dispară din atenția publicului din cauza unei lansări simultane nefericite. Iată de ce iPhone 8 este copilul vitreg…

sursa: The Verge, Reuters, Macworld

Beats decade
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.