imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Un ecran care se repară singur când se strică!


Din păcate, nu este vorba despre un brevet Apple, însă această nouă tehnologie sună atât de interesant încât am crezut că merită să scriem un articol despre ea. Cine știe, poate că Apple o va cumpără de la Motorola …

Motorola știe cu adevărat câte ceva când vine vorba de brevete. Nu a fost deloc întâmplător faptul că Google a cumpărat Motorola Mobility pentru 12,5 miliarde de dolari – care a fost și este cea mai mare achiziție făcută de companie – în 2012, chiar în mijlocul războiului brevetelor. Motivul a fost destul de simplu: 17.000 de brevete au ajuns la Google odată cu divizia mobilă Motorola.

Doi ani mai târziu, Google a vândut Motorola Mobility companiei Lenovo pentru o sumă mult mai mică (2,91 miliarde de dolari), dar au păstrat pentru ei majoritatea tehnologiilor brevetate. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat Motorola să creeze și să breveteze alte inovații. De exemplu, avem această tehnologie foarte interesantă pentru care au înaintat cererea de brevet în 2016.

Descrierea acestei tehnologii ar putea suna puțin sci-fi. Telefonul ar fi capabil să detecteze când ecranul este spart și apoi ar remedia fisura apărută cu ajutorul căldurii. Pentru ca acest lucru să funcționeze, are nevoie de o substanță specială denumită “polimer cu memoria formei” în timpul procesului de fabricație. Modul în care funcționează acest polimer este cel mai bine descris de un citat din revista Materials Today:

Polimerii cu memoria formei sunt o clasă emergentă de polimeri activi care au capacitatea de a avea formă dublă. Ei își pot schimba forma într-un mod predefinit de la forma A la forma B atunci când sunt expuși unui stimul adecvat. […] La polimerii cu memoria formei studiați până acum, căldura sau lumina au fost folosite ca stimuli.

Asta înseamnă, în principiu, că atunci când se aplică căldură acestor materiale, acestea își vor redobândi forma originală, respectiv, în cazul unui ecran de telefon, aceasta ar fi starea nealterată. Având un strat senzor capacitiv LCD sau LED sub stratul de auto-reparare care nu afectează funcționarea tehnologiei, chiar și căldura corporală a utilizatorului poate fi suficientă pentru ca reparația să aibă loc.

Din păcate, indiferent de cât de bine sună principiul din spatele acestui brevet, în viitorul apropiat nu există nicio șansă ca telefoanele care se auto-repară să apară pe piață. În primul rând pentru că plasticul nu va fi niciodată ca sticla, care, evident, oferă telefonului un aspect premium – Apple probabil că nu va fi de acord să folosească aceste materiale. În a doilea rând, nu este în interesul producătorilor să creeze telefoane care se auto-repară.

Cu toate acestea, această tehnologie ar putea fi foarte utilă produselor mai ieftine create pentru copii.

sursa: The Verge, ScienceDirect

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.