imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Un clasic reîncărcat – Test B&O PLAY Beolit 17


Pare să fie câte o lansare B&O PLAY aproape în fiecare zi – am testat Beoplay H4 acum vreo două săptămâni și H9 săptămâna trecută. Mai mult decât atât, am avut deja ocazia să testăm cea mai nouă generație de difuzor portabil mai mare, numită Beolit 17, lansată destul de curând.

Iată ce părere avem despre ele!

Am fost destul de surprinși când au început să vorbească despre lansarea Beolit 17, din moment ce simțeam că nu a trecut atât de mult de când Beolit 15 a fost lansat. Cu toate acestea, când am verificat, a trebuit să realizăm că de fapt au trecut vreo 2 ani de atunci, și B&O PLAY nu este asemănătoare companiei-mamă Bang & Olufsen, unde se fabrică produse folosind același design timp de decenii.

Acum că am menționat Bang & Olufsen, merită să vorbim despre originea numelui Beolit. Beolit 12, lansat în 2012 (evident), nu a fost primul sub acest nume de la prestigiosul brand danez: primul Beolit a fost Beolit 39, lansat în 1938, care era un frumos radio de birou făcut din vinilin. Numeroase modele Beolit i-au urmat primului Beolit în ultimele decenii, și toate au fost radio-uri portabile; mai târziu, seria care a fost întreruptă în anii 80 a fost reînviată ca sistem audio portabil wireless.

Exteriorul
Exteriorul

Am putea practic numi acest design un clasic fără vârstă, din moment ce nu mult s-a schimbat de la inițialul Beolit 12 încoace, care a fost unul dintre primele produse cu logo-ul B&O PLAY, lansat în 2012. Designer-ul Cecilie Manz probabil s-a gândit să nu părăsească drumul bătut și bine-cunoscut, așadar Beolit 17 nu este cu mult diferit de predecesorii săi. Unora s-ar putea să le placă prima generație mai mult, dar și cea nouă este un frumos produs Beoplay.

Vorbind despre design, sunt disponibile de acum două variante de culori pentru Beolit 17, una mai deschisă („naturală”) și una mai închisă („gri piatră”): noi am avut-o pe cea din urmă și arată foarte bine. Cu privire la materialele folosite, grilajul care acoperă produsul este din nou făcut din aluminiu; mânerul este din piele integrală full-grain, și nu se clătină în toate părțile tot timpul când mergi datorită poziționării asimetrice.

Aparatul are o dimensiune de 23 x 18.9 x 13.9 cm și cântărește 2.7 kg. Are practic aceeași dimensiune și greutate ca predecesorul său din toate aspectele, deși puteam să jurăm că Beolit 17 a devenit mai ușor. Compartimentul pentru cablu a dispărut de la spate – vom vorbi mai târziu în articol despre cum a fost posibil acest lucru. Cu toate acestea, într-adevăr ne-am întrebat de ce nu au făcut întregul grilaj dintr-o singură piesă de aluminiu în schimb – ar fi fost mișto.

02_beolit_17_test_mega

Butoanele care permit controlul direct sunt pe banda de cauciuc de pe partea de sus a aparatului. Există un buton de pornire și oprire, controlul volumului, un buton de cuplare prin Bluetooth, și un al cincilea care este o nouă adăugare. Acesta se numește Connect și poți ajunge la funcțiile pe care B&O PLAY le numește „funcții inteligente”. În practică, aceasta înseamnă că primești un buton programabil căruia îi poți atribui orice funcție din aplicația Beoplay: de exemplu poți autoriza Siri cu o singură apăsare, sau poți începe să rulezi o listă de redare creată anterior.

Poți seta funcția butonului în aplicația Beoplay – a trebuit să actualizăm de asemenea și dispozitivul în sine, astfel încât să descărcăm aplicația. Practic funcționează ca telecomanda unei perechi de căști, deci poți opri sau porni redarea, sau poți schimba melodiile. Poți folosi Beolit 17 ca ceas deșteptător dacă setezi funcția de alarmă: poți opri alarma și declanșa opțiunea Snooze apăsând butonul. Din păcate, poți aranja să te trezească doar muzica redată ultima dată, sau două sunete de alarmă native. Cea de-a treia funcție activează sau dezactivează ToneTouch, iar a patra funcție te ajută să continui să asculți muzica pe care ai ascultat-o ultima dată pe telefonul tău. Dacă nu îți dorești niște funcții atât de extravagante pe Beolit-ul tău 17, le poți opri complet fără probleme.

Interiorul
Interiorul

B&O PLAY a încetat să folosească AirPlay de la Beolit 15. Nimic diferit nici aici, te poți conecta la acest difuzor printr-o conexiune wireless Bluetooth – ceea ce este un pic mai practic în termenii unei soluții portabile, să fim sinceri. Aceasta înseamnă un Bluetooth 4.2 în termeni de standarde, însă dacă preferați soluția tradițională prin cablu, puteți folosi fiabila mufă jack de 3.5mm.

Cu privire la ceea ce creează sunetul: un driver de cursă lungă Full-Range de 14cm, 2 radiatoare pasive de bas a câte 10cm fiecare, și 3 difuzoare de medii a câte 4cm fiecare, poziționate într-un astfel de aranjament încât nu ar trebui să conteze din ce unghi asculți la Beolit 17 – B&O PLAY numește acest lucru sunetul omnidirecțional True360.

Aparatul conține o baterie, exact cum trebuie pentru o boxă portabilă. Compania nu vorbește nicăieri despre capacitate, dar promit din nou o perioadă de redare de 24 ore. Bazându-ne pe experiența anterioară, acest lucru funcționează numai dacă asculți muzică în intervalul de volum de sub jumătatea volumului maxim; dacă asculți muzică tare, va pierde energie mai repede.

Poți încărca aparatul printr-un port USB-C, și aici intervine dispariția compartimentului de cablu în Beolit 17. Motivul este că primești un adaptor extern USB-C pentru prize capabil de 45 wați cuplat cu un cablu în locul cablului și încărcătorului încorporat. Beolit 17 folosește o metodă de încărcare complet standard, deși nu este atât de larg răspândită. Este chiar practic dacă ai un nou MacBook Pro, pentru că îl poți încărca cu încărcătorul MacBook-ului, sau să conectezi Beolit 17 direct la laptop. USB-C funcționează în două sensuri, astfel încât poți folosi Beolit 17 ca o baterie externă, însă doar dacă această conexiune se aplică dispozitivului tău sau ai un adaptor.

Mai mult, dacă MacBook-ul Pro nu este conectat la priză, Beolit-ul poate începe să îl încarce, deși nu va avea destulă energie să încarce complet laptopul sau chiar să îl mențină la același nivel, dar nu se va descărca la fel de rapid. 

Calitatea sunetului

Beolit nu a avut niciodată motive să îi fie rușine cu calitatea sunetului său: nimic nu s-a schimbat nici în cazul lui Beolit 17. Difuzorul creează un sunet de 360° aproape perfect datorită susmenționatului True360. Însă mai poți observa diferențe când stai în spatele aparatului, din moment ce driver-ul de 14cm este poziționat în față, deși acesta creează doar sunete de bas. B&O PLAY a pus insigna “Bang & Olufsen Signature Sound” și pe acest aparat (la fel cum au făcut și cu Beoplay H4, ceea ce înseamnă că ar trebui să va așteptați la o sonoritate frumoasă și echilibrată, fără nicio exagerare.  

Acest lucru este mai mult sau mai puțin adevărat, deși nu am observat multe diferențe între Beolit 17 și Beolit 15. Inginerii danezi cu siguranță au lucrat la îmbunătățirea produsului, dar noi nu credem că se aude cu mult mai bine – ceea ce nu este o critică în niciun caz, din moment ce predecesorul avea și el o sonoritate foarte bună. Putem merge chiar atât de departe încât să spunem că este cel mai bun din categoria sa, și că nu are niciun egal în termenii design-ului extraordinar. Sunetele de bas sunt grele și din abundență, dar nu forțează sunetele înalte și medii atât de mult cât este la modă în zilele noastre, ceea ce este o abordare destul de inspirată din partea lor.

Încă un lucru grozav pe lângă remarcabila calitate a sunetului este forța lui. Poți cu siguranță scoate boxa afară cu tine în grădină, în timp ce faci un grătar: nu te va dezamăgi, deoarece sunetul este uimitor de puternic. Însă, când asculți muzică la un volum atât de ridicat, sunetele se distorsionează într-un mod evident și difuzorul ia din bas. Este de asemenea bine să fiți atenți la starea bateriei, pentru că va pierde energie mult mai repede decât atunci când o folosiți la un volum normal. Deși nu prea ne putem imagina o situație în care ați avea nevoie să folosiți difuzorul la volum maxim pentru o perioadă de timp atât de lungă.

Nu uita de funcția ToneTouch, care a devenit o marcă a B&O PLAY: îți poți personaliza pe de-a-ntregul sonoritatea Beolit-ului 17 prin aplicația Beoplay cu ajutorul acestei funcții. Trebuie să va imaginați o suprafață în formă de cerc în care trebuie să trageți o bulină către fiecare segment al cercului (sau să îi schimbați dimensiunea). Evident că, pe măsură ce o puneți mai departe, cu atât mai puternic va fi efectul respectiv – Cald, Exaltat, Relaxat, Clar. E greu să descrii ce înseamnă acestea mai exact, dar Cald scoate în evidență sunetele profunde; Exaltat sunetele medii; Relaxat sunetele plate, de tip cutie; în timp ce Clar scoate în evidență sunetele înalte

 

Dacă nu prea vă place sonoritatea nativă, pentru că sunetele de bas sunt prea mult (sau prea puțin), va puteți juca cu această funcție după pofta inimii – în limite sănătoase, bineînțeles, pentru că dacă împingeți basul prea sus, sistemul audio va scoate niște sunete destul de amuzante. Puteți de asemenea cupla două Beolit 17 prin funcția stereo a aplicației Beoplay, astfel încât unul să redea o melodie, și celălalt alta. Practic poți construi un sistem stereo un pic cam exagerat (și foarte scump). Nu aveam un Beolit 15 la noi ca să încercam să vedem dacă două generații diferite pot funcționa împreună, dar judecând după cuplul Beoplay A2 Active + Beoplay A2, (din păcate) credem că nu ar merge.

Rezumat

Una peste alta, Beolit 17 nu s-a schimbat mult comparat cu predecesorul său, deci dacă cineva are modelul de acum 2 ani, nu trebuie să îl arunce și să se grăbească să cumpere noul model. Există câteva îmbunătățiri foarte practice (ca de exemplu noul sistem de încărcare sau butonul Connect), și design-ul a devenit și mai sofisticat; calitatea sunetului este excelentă ca întotdeauna, acest lucru nu s-a schimbat deloc.

Cu toate acestea, dacă abia v-ați apucat să căutați un sistem audio portabil de mare capacitate – timpul grătarelor în grădină se apropie cu pași repezi! –, atunci cu siguranță merită să încercați acest produs. Cu privire la preț, acest model nu este nici el ieftin, cum nu sunt ieftine nici celelalte modele Beolit, dar într-adevăr se aude extraordinar, și oricum trebuie să plătești pentru design și calitate undeva. Un mare plus este că a devenit chiar mai ieftin decât versiunea anterioară (deși diferența nu este atât de mare cum a fost între Beolit 12 și Beolit 15): aceea a fost vreo 520 euro, în timp ce aceasta este de vreo 480 euro.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.