imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Un celebru regizor de film a afirmat că fotografierea cu iPhone-ul nu este fotografie


Regizorul Wim Wenders a oferit 3 argumente pentru a-și susține punctul de vedere. Ești de acord cu el?

 Wim Wenders este un reputat regizor german în vârstă de 72 de ani. Filmele sale au fost nominalizate la Premiile Oscar de mai multe ori, iar regizorul a câștigat și câteva premii importante în decursul carierei sale la Festivalul de la Cannes, la Premiile BAFTA și la Festivalul Internațional de Film de la Berlin unde a câștigat Ursul de Aur.

Cu toate acestea, mai recent, Wim Wenders a declarat pentru BBC că:

Fotografierea  cu iPhone-ul nu este de fapt fotografie. 

Wim Wenders

Regizorul a oferit trei argumente pentru a-și susține opinia – să le vedem:

  1. Problema cu fotografiile realizate cu iPhone-ul este că nimeni nu le vede după ce acestea sunt făcute. Nici măcar cei care le-au făcut, nimeni nu imprimă fotografiile.
  2. Cu cât ai mai puține posibilități, că atât devii mai creativ. Faptul că începi să transformi fiecare fotografie în opusul ei nu este un semn de creativitate .
  3. Fotografia a fost inventată pentru a fi o reprezentare mai apropiată de adevăr a lumii decât pictura. Fotografia nu mai este acum legată de noțiunea de adevăr.

Nu putem fi 100% de acord cu Wenders, însă există o fărâmă de adevăr în ceea ce a spus. Totuși, afirmația conform căreia nimeni nu vede fotografiile realizate cu iPhone-ul după ce sunt realizate poate fi contrazisă într-o oarecare măsură – este suficient să îți verifici contul de Facebook sau Instagram și vei avea șansa să vezi milioane de fotografii realizate cu iPhone-ul.

Bineînțeles, este adevărat că multe fotografii surprinse cu iPhone-ul rămân pe telefon și nu ajung niciodată pe o altă platformă, dar, datorită acestui lucru, astăzi, putem face un număr infinit de fotografii fără costuri suplimentare și nu suntem nevoiți să alegem procedee scumpe.  Principiul cantitativ a înlocuit principiul calitativ, dar o parte dintre fotografii sunt în continuare vizibile.

Faptul că nu ai nevoie de prea multă creativitate pentru a aplica un filtru predefinit pe o fotografie este adevărat. Cu toate acestea, dacă nu ai simț estetic o fotografie nu va fi niciodată bună, astfel că un fotograf bun are în continuare nevoie de creativitate. Poți realiza fotografii comerciale și cu un aparat analog. Filtrele nu au nicio legătură cu acest aspect. Dacă am duce mai departe acest raționament nu ar însemna că atunci când faci o fotografie ai nevoie de mai puțină creativitate decât atunci când pictezi? Fotografia ucide creativitatea?

De asemenea, faptul că o artă se transformă, că scopul său se schimbă nu înseamnă că aceasta va dispărea sau că își va pierde esența. Ar trebui fotografia să însemne astăzi ceea ce însemna atunci când a apărut? Posibil. Totuși, niciuna dintre ramurile artei nu mai are astăzi semnificația pe care o avea în urmă cu 3000 de ani. Cu toate acestea, esența lor nu s-a pierdut.

În concluzie, discuția rămâne deschisă. Dacă ești de acord cu afirmațiile celebrului regizor, te rugăm să ne spui părerea ta într-un comentariu mai jos.

Create your own user feedback survey

Sursa: 9to5Mac

În cazul în care te îndoiești că este posibil să realizezi fotografii creative cu iPhone-ul ar trebui să arunci o privire pe lucrările premiate în cadrul iPhone Photography Awards.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.