imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Un ceainic simplu care a devenit cel mai important obiect al graficii pe calculator


Am dori să vă împărtășim tuturor o poveste interesantă despre un simplu ceainic, care așa cum a vrut soarta, a devenit unul dintre cele mai relevante obiecte ale lumii computerelor. Chiar dacă povestea nu este strâns legată de Apple, ceainicul a avut un efect uriaș și în Cupertino.

Uită-te la acest vechi screensaver Windows foarte atent.

Sau privește acest fragment din Toy Story.

Îl vezi? Ambele exemple conțin un ceainic strălucitor, ușor plat, dar totuși foarte simplu. Acest lucru nu este deloc întâmplător, poți vedea acest obiect în multe alte filme, filme și jocuri de animație. Nu crezi asta? Iată și un cadru din Monsters INC.

Pentru a înțelege această poveste, trebuie să ne întoarcem în 1974, la Universitatea din Utah, care a fost considerată a fi una dintre instituțiile vârf de lance ale cercetării în domeniul graficii computerizate. Doctorul Martin Newell lucra la un nou algoritm de modelare 3D, care ar fi putut să prezinte obiecte într-un mod mai realist decât orice altceva înainte. El a văzut cheia succesului său în umbre, reflexii și suprafețe în schimbare dinamică datorate rotirii obiectului.

Problema a fost că, de obicei, atunci se experimenta cu obiecte mai simple, cum ar fi un pion de șah, o gogoașă sau o simplă farfurie. Cu toate acestea, aceste obiecte erau prea simple pentru Newell, el nu putea demonstra eficiența algoritmilor săi folosind aceste lucruri, așa că a trebuit să caute un obiect mai complex.

Inspirația a venit în timp ce bea un ceai după-amiaza împreună cu soția lui, Sandra. El i-a povestit problema lui și cum nu putea găsi nimic interesant care să fie suficient de complex pentru modelare, dar totuși ușor, ca să-l poată folosi. Sandra a venit imediat cu soluția, care a dovedit din nou că fraza “În spatele fiecărui om grozav este o femeie” adevărată:

ar trebui să folosească părți ale setului de ceai, pe care-l aveau, pentru a-și dovedi teoria.

De asta avea nevoie de Newell. A scos un caiet de notițe, a schițat ceainicul pe care îl aveau și apoi i-a adăugat punctele de control Bézier în laboratorul său. A creat un model 3D care a devenit subiectul perfect al experimentelor sale. Lucrurile s-au grăbit după aceea, alți colegi de-ai lui Newell au început să utilizeze obiectul, iar ceainicul a devenit încetul cu încetul obiectul de cercetare al laboratoarelor de cercetare din domeniul graficii pe calculator.

De atunci, ceainicul a apărut în paginile tuturor jurnalelor științifice: au existat oameni care au sugerat că obiectul ar trebui să devină parte a obiectelor solide Platonice sub numele de Teapotahedron. Pixar a scris o melodie despre asta, iar echipelor de animație le-a plăcut să ascundă ceainicul ca surpriză, în semn de recunoaștere în fața ideii de geniu care practic a avut un efect asupra tuturor rezultatelor din domeniul graficii pe calculator de astăzi. Deci, nu fiți surprinși când vizitați Muzeul de Istorie a Computerului din Mountain View și vedeți un ceainic alb simplu din setul Melitta ca exponat.

Ceainicul original care i-a dat lui Newell ideea.
Ceainicul original care i-a dat lui Newell ideea

Am putea paria că au folosit obiectul care mai târziu a devenit celebru sub numele de “Utah teapot” în timpul dezvoltării ARKit la Apple.

sursa: Nautil

dji
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.