imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

UE extinde ancheta taxelor plătite de Apple în Irlanda


Uniunea Europeană(EU) a demarat o investigație pe tema taxelor plătite de Apple în Irlanda în anul 2014. Un argument important folosit de autoritățile Irlandeze pentru a convinge Apple să-și stabilească “headquater-ul” european în Irlanda a fost o importantă scutire de taxe, respectiv de la 12,5% la 2,5%.

Investigația se înscrie în cadrul unei acțiuni mai largi a EU de verificare a contractelor, dintre diferite state membre ale Uniunii Europene și unele mari corporații, contracte care au oferit scutiri importante de taxe. Unele dintre aceste investigații s-au terminat deja, Uniunea Europeană obligând corporații precum McDonald’s, Fiat sau Starbucks să plătească retroactiv sume importante. În cazul Apple însă, dacă UE va stabili că scutirea de taxe oferită de guvernul de la Dublin nu este ok, atunci suma pe care Apple va trebui să o achite va fi de ordinul miliardelor de euro. Investigația UE vizează o perioadă retroactivă de zece ani.

eur-commission

Rezultatul investigației este cu foarte important pentru autoritățile irlandeze întrucât la începutul anului 2016 vor avea loc alegeri generale în această țară. Se pare totuși, că în ciuda faptului că se aștepta ca ancheta să se finalizeze în acest an ea se va prelungi și în 2016, întrucât UE abia a extins ancheta solicitând autorităților irlandeze noi documente, eliminând posibilitatea de a da o rezoluție înaintea alegerilor și a le influența.

Acordul cu privire la scutirea de taxe oferită de guvernul irlandez a fost prima dată agreat în anul 1980 cu Steve Jobs, dar a fost implementat începând cu 1991. Perioada vizată acum de comisia europeană este cea între anii 2004 și 2014. Atât Apple cât și autoritățile irlandeze neagă faptul că s-ar fi petrecut orice nereguli cu privire la parteneriatul încheiat.

tim-cook-looking-worried-or-sad-6

Unii au speculat de asemenea posibilitatea retragerii Apple din Irlanda în cazul unei rezoluții a comisiei UE împotriva companiei, dar această speculație a fost infirmată de Tim Cook, CEO-ul Apple, care a precizat că Apple va mai angaja 1000 de oameni în locațiile din Irlanda până la mijlocul anului 2017.

sursa: Financial Times, 9to5Mac

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.