imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Trei ponturi pentru Mac care îți fac viața mai ușoară


Iată câteva trucuri simple prin care îți poți organiza cu ușurință documentele, eficientiza procedurile de editare de text sau gestiona ferestrele deschise, în caz că lucrezi simultan cu toate programele din lume. Mai exact, hai să îți prezint trei ponturi pentru Mac care îți fac viața mai ușoară.  

Cum să ascunzi câteva dintre ferestrele deschise 

Cu siguranță că mulți dintre voi v-ați confruntat cu sentimentul enervant de a avea prea multe ferestre deschise și de a nu reuși să o găsiți fix pe cea de care aveați nevoie. Eu am pățit asta de cele mai multe ori atunci când încerc să-mi organizez documentele în ferestre Finder, în vreme ce lucrez cu un alt program, și pur și simplu se dovedește foarte util să pot ascunde ferestrele cu o singură mișcare, păstrând-o deschisă doar pe cea de care am nevoie la momentul respectiv.

Dacă se întâmplă să te afli într-o situație asemănătoare, nu dispera, tot ce trebuie să faci e să activezi acea fereastră pe care dorești să o vezi (poți ajunge simplu la ea cu un click pe iconița de pe Dock), apoi apasă combinația de taste “cmd+option+H”. Cu acest pas poți ascunde o mulțime de ferestre deschise, rămânând doar cu cele ce aparțin ultimei aplicații utilizate.

Organizarea fișierelor

Finder a dus lipsă multă vreme de o serie de funcții confortabile; cu toate astea, de când cu inovațiile Mavericks, se pare că aplicația ne poate satisface cerințele. Din păcate, în afară de setările de bază, Finder nu ne organizează directoarele și fișierele, însă această situație poate fi rezolvată cu câteva click-uri. 

Deschide Finder și dă click-dreapta în orice fereastră (sau ctrl + click-stânga), apoi alege „Show View Option”. Aici poți seta criteriile conform cărora sistemul va lista directoarele și fișierele.

Din meniul Sort by pop-up poți alege ce variantă îți convine mai mult, însă ai grijă, pentru că asta va afecta doar directorul deschis în acel moment în fereastra Finder, de vreme ce poți sorta, pe rând, câte un singur director.

Alegând „Use as Defaults”, poți seta ca implicit criteriul pe care l-ai ales; astfel, setarea va funcționa și pentru fișierele din acele directoare în care nu modifici opțiunile implicite de vizionare.

Cum să introduci rapid caractere speciale

Când poți accesa toate caracterele speciale dintr-un singur meniu, editarea textelor devine mai simplă; chiar și emoji-urile, pe care le poți introduce imediat în programul în care dorești să le folosești. Poți accesa acest meniu mergând la Edit -> Emoji and Symbols sau apasă “Ctrl+Cmd+Space-bar”.

 

dji
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.