imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Test iPad Pro 10.5″


Vinerea trecută am primit noul iPad Pro 10.5″ pentru un test, ceea ce înseamnă că l-am avut deja timp de cinci zile. Chiar și după primele cinci minute am încercat să ne dăm seama ce fel de introducere să scriem pentru acest test, ce cuvinte să folosim pentru a rezuma pe scurt noul iPad Pro. Am ajuns la concluzia că putem vorbi despre acest produs numai folosind superlative. Acesta este fără îndoială cel mai bun iPad creat vreodată. Mai exact, acest iPad este acum în forma în care ar fi trebuit să fie dintotdeauna.

S-ar putea să fi avut un iPad pentru o lungă perioadă de timp pentru că este un instrument foarte util pentru acasă și mult mai ușor de folosit decât laptopul. Actualizarea nu a fost o cerință absolută: poți avea un iPad 4 și este posibil să nu te simți nevoit să faci upgrade la un produs mai nou, chiar dacă noile tablete sunt mai rapide, mai subțiri și au un ecran mai bun, fără să mai menționăm și Split View. S-ar putea să fie timpul pentru o schimbare acum: avem noul iPad Pro 10.5″ și trebuie să fim onești, este timpul să faci un upgrade pentru dispozitivul vechi de cinci ani și s-ar putea chiar să-ți dorești să faci acest lucru. În articolul următor, vom vorbi inițial despre principalele actualizări, iar apoi vom avea o opinie mai subiectivă despre noul produs.

Exteriorul

iPad Pro 10.5″ nu s-a schimbat prea mult. Tableta este puțin mai mare decât modelul de 9.7″, însă este posibil să nici nu observi când o scoți din cutie, deși devine destul de evident dacă le pui una lângă alta. Deoarece rama este mult mai subțire, un ecran cu 20% mai mare poate fi încadrat în această dimensiune de carcasă. Camera foto iese din nou în afară, așa cum era și înainte, dar în schimb este mai bună acum. Grosimea este aceeași, de 6.1mm, cu 1mm mai subțire decât un iPhone 7.

Difuzoarele se găsesc pe partea superioară și inferioară, la fel cum au fost plasate în generațiile anterioare. Sunt zgomotoase și sună bine, dar asta este totul, nu avem nimic mai mult de spus despre ele. iPad Pro 10.5″ este disponibil în patru culori, ca de obicei. Noi am avut unul rose gold pentru testare. Este uimitor de subțire și ușor în comparație cu un iPad 4, dar acest lucru ar putea să nu fie acum o surpriză mare pentru cei care au iPad-uri mai noi.

Ecranul

Aceasta este probabil cea mai interesantă parte a noului iPad Pro. Rezoluția pixelilor în modelul mai mic este de 2224 x 1668 pixeli, ceea ce nu pare a fi o diferență mare, dar este totuși sesizabilă. Folosește aceeași tehnologie True Tone ca și în cazul modelului precedent: poate părea puțin ciudat la început, dar s-ar putea să simți că trebuie să-i acorzi cel puțin câteva încercări suplimentare pentru a te obișnui. Ar putea chiar să-ți placă și poate nu te-ar deranja deloc, dimpotrivă.

Cu toate acestea, noua caracteristică reală este rata de reîmprospătare de 120Hz care a primit numele ProMotion – și putem vorbi despre asta doar în superlative. Apple a pus accent deosebit pe această nouă caracteristică în timpul demo-ului și ne-am gândit că dacă suntem atenți, poate chiar o să observăm. Nu a fost cazul. După ce începi să parcurgi o pagină, vei observa imediat. Totul pare să fie mai fluid, mai continuu și vei observa acest lucru mai ales când te întorci la un dispozitiv care nu are această tehnologie. Da, este ușor să te obișnuiești cu lucrurile bune. Aceasta este o îmbunătățire tipică: nu avem idee dacă o vrem sau nu până când o încercăm și după aceea tot ce ne putem întreba este de ce nu a făcut parte din dispozitive de la început.

Apple Pencil reacționează și mai repede datorită ratei de reîmprospătare de 120Hz. Nu putem spune nimic rău cu privire la rata de răspuns, deoarece a fost destul de rapidă, dar acum pare puțin și mai rapidă deși, este adevărat, apare doar în aplicațiile native – deocamdată? -, astfel încât nu te poți bucura de viteza superioară în aplicația Paper a FiftyThree, dar se pare că este la fel de rapidă și în Pixelmator. Se poate ca doar să ni se pară că simțim că este puțin mai lentă.

Performanța

Am auzit că iPad Pro este destul de rapid încât să depășească MacBook Pro-urile mai vechi. Ei bine, modelul cu 6 nuclee A10X (cu 3 nuclee economice și 3 nuclee extrem de rapide) se află cu adevărat la nivelul reputației. Nu știm dacă există vreun proces care ar putea bloca iPad Pro-ul. Nu s-a întâmplat în timpul testelor, dar nu știm cum să randăm obiecte 3D, așa că nu am încercat să vedem cum funcționează acest lucru. Am rulat câteva teste Geekbench de bază care au ieșit cu rezultatele pe care le puteți vedea în imagine, astfel încât A10X de 2.32GHz are o performanță de calcul și grafică destul de impresionantă. Acesta a fost un test sintetic, desigur, dar iPad Pro pare să fie extrem de rapid chiar și în timpul utilizării zilnice – RAM-ul de 4GB joacă, de asemenea, un rol imens în acest sens.

Apple a ridicat dezvoltarea internă a cipului la un nivel care nu a mai fost văzut până acum. Dacă ne uităm la modul în care a lansat primul ei procesor dezvoltat personal în urmă cu șapte ani, devine dintr-o dată uimitor câtă performanță a putut pune în procesoarele din seria A. Dacă ai pierdut demo-ul Photo Affinity în timpul WWDC, merită să îl urmărești pentru că este destul de impresionant. Să nu uităm că acesta este un procesor de telefon într-o carcasă de 6 mm – și abia s-a încălzit în timpul testului.

Camera foto

Nu sunt prea multe de spus despre cameră. Apple a pus o camera de 12MP cu stabilizare optică a imaginii pe spate: face fotografii destul de bune și chiar te poate atrage să faci fotografii cu iPad-ul, dar sincer, cât de ridicol ar arăta? Cu toate acestea, poate fi utilă la scanarea documentelor. Poți înregistra videoclipuri la rezoluție 4K cu 30fps. Camera FaceTime este de 7MP, cu înregistrare video de 1080p.

iOS 11

Deși iOS 11 nu a fost încă lansat (lansarea sa este așteptată undeva în jurul lunii septembrie), nu am putut să ne abținem să instalăm primul beta pe iPad Pro 10.5″. Noile caracteristici introduse în iOS 11 se referă în primul rând la iPad și este evident că noile iPad Pro au fost create în mod special pentru acest nou sistem de operare. Am putea chiar să spunem că unitatea software-hardware a Apple a atins punctul culminant cu această pereche.

Nu vrem să prezentăm detalii care descriu iOS 11, deoarece acest test este în primul rând despre iPad, nu despre sistemul de operare în sine. Cu toate acestea, primim mult mai multe datorită noului iOS, așa că trebuie să discutăm despre el. Dock și Drag & Drop ar putea fi cunoscute de la conferința WWDC, iar acestea au fost și funcțiile pe care le-am încercat la început. Ele sunt familiare, dar ciudate: elementele de bază sunt în mod evident aceleași ca ale oricărui alt sistem de operare desktop, dar ele au fost optimizate pentru multi-touch. Merită să folosești ambele mâini. Poți ține o imagine cu o singură mână și să tragi multitasking sau Dock cu cealaltă și apoi să pui imaginea acolo unde dorești.

În principiu, puteți să iei orice: textul de lângă imagini, link-uri, notițe, contacte, fișiere, locații, practic orice te gândești. Va trebui să te obișnuiești cu această nouă interfață, dar ea face ca lucrul să fie atât de confortabil pe iPad, încât, practic, nu o putem descrie în cuvinte.

Acum că suntem la capitolul muncă, dezbaterea eternă este dacă un iPad poate înlocui un computer desktop din această perspectivă. Nu este nicio îndoială că poate înlocui un laptop pentru navigarea pe Internet, Facebook, YouTube și alte lucruri de genul ăsta la domiciliu, pentru că a făcut acest lucru în viața multor oameni. Nu este foarte diferit acum – în anumite cazuri chiar poate înlocui laptopul. Cu toate acestea, toți avem exemple de ce nu poate face, precum incapacitatea de a rula anumite software-uri – și da, există multe astfel de cazuri când nu poate înlocui un laptop.

În același timp, există mulți oameni pentru care iOS 11 poate aduce schimbarea. Multitaskingul s-a dezvoltat foarte mult, iar Drag & Drop salvează vieți. Este posibil ca Apple să nu vizeze nici măcar utilizatorii vechi, pentru că este greu să te obișnuiești cu un sistem complet nou, ci noi utilizatori care încep acum. Nu poți utiliza iPad-ul în fiecare mediu de lucru dar, unde se poate, ar putea fi o alegere mult mai bună, chiar din cauza dimensiunii sale – aici am observat o mare diferență între cele două dimensiuni și anume faptul că două aplicații cu vizualizare verticală pe ecran, în Split View se potrivesc doar pe un model de 12,9″.

Să vorbim și despre educație. Este minunat să iei notițe chiar și de mână pe iPad și există o mulțime de caracteristici mărunte care te ajută cu asta. De exemplu, dacă atingi un ecran blocat cu creionul, aplicația Note se deschide imediat și poți începe imediat să notezi. Îți recunoaște scrisul de mână și îl va indexa în Spotlight – până când utilizezi o literă cu accent, deoarece se pare că această funcție este disponibilă numai pentru limba engleză. Să nu uităm de noua tastatură software care este destul de faină. Poți face swipe în jos pentru a afișa numere și alte caractere, lucru ce face tastarea mult mai rapidă.

Rezumat

Testul este destul de lung și am putea continua, dar concluzia este că noul iPad Pro e cu siguranță cel mai bun iPad creat vreodată. De asemenea, cu siguranță este cea mai puternică tabletă – întregul hardware, de la ecran la procesor, fiind în categoria „prea bun pentru a fi adevărat”.

Dacă ai un iPad mai vechi și nu l-ai înlocuit încă pentru că nu a existat o actualizare care ai considerat că ar justifica o schimbare, atunci acesta este momentul. Dacă te-ai gândit să cumperi un iPad și ai nevoie de puțin (sau mai mult) avânt, acesta este timpul. Este important de reținut că forța reală pe care o are această fiară va apărea odată cu lansarea iOS 11. Cu siguranță poți testa beta-ul, însă există multe bug-uri în acest prim beta de dezvoltator (deși ele nu fac utilizarea zilnică imposibilă).

Singurul lucru care te poate reține este prețul. iPad Pro 10.5″ 64GB pornește de la aproximativ 730 de euro, ceea ce înseamnă o mulțime de bani. Dacă cumperi o tastatură, un creion și o carcasă mai simplă, ajungi aproape de prețul unui MacBook Air. Oricum, ai un dispozitiv mult mai puternic pentru acest preț – deși comparația nu are prea mult sens, pentru că unul se potrivește unui anumit tip de utilizator mai bine, în timp ce celălalt este bun pentru un altul. Totuși, prețul iPad Pro este destul de grozav în comparație cu prețurile iPhone 7. Am fost puțin surprinși la început când am văzut prețurile iPad Pro după WWDC, dar acum când am avut șansa să-l folosim câteva zile, trebuie să spunem că merită cu adevărat banii. Nu este iPad-ul de bază (deși acesta este cu aproximativ 330 de euro mai ieftin). Acesta este iPad Pro.

iPad Pro va fi un produs pe care trebuie să-l ai după lansarea iOS 11. iPad-ul a fost reinventat.

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.