imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Test B&O PLAY: Beoplay H8i și H9i


Inginerii și dezvoltatorii de produse de la B&O PLAY au fost foarte activi în ultimul an. Am testat mai bine de opt produse diferite de la ei în ultimele 12 de luni. Acum, ajungem cu numărătoarea la zece, din moment ce avem și două perechi de căști din cea mai exclusivă gamă a brandului. 

Unde s-au dus vremurile când câteva dispozitive Bang & Olufsen rămâneau în gama curentă timp de decenii, fără schimbări majore? Desigur, linia B&O PLAY a fost separată intenționat de bine-cunoscutul brand danez, de vreme ce această linie este caracterizată de dispozitive mai accesibile, care sunt la modă și au un stil ușor de recunoscut. Ei bine, noi nu am spune despre dispozitivele pe care le-am testat că ar fi tocmai ieftine, dar asta e o altă poveste.

Primul ambasador al seriei de căști B&O PLAY a fost minunatul model H6, o pereche de căști over-ear care ne-a plăcut atât de mult atunci când a fost lansat, încât ne place și astăzi. De asemenea, cea de-a doua generație a acestui model a reușit să vină cu o calitate a sunetului chiar mai bună decât cea a predecesorului său. Apoi selecția s-a extins cu căști on-ear, căști mai accesibile, mai scumpe, modele cu sau fără fir și dispozitive cu noise cancellation. H8i și H9i vor combina toate aceste elemente. H9i este o pereche de căști over-ear wireless cu noise cancellation activ, iar H8i îți poate oferi același lucru, în varianta on-ear. Lansarea acestor produse a însemnat sfârșitul pentru orice altceva în afară de Beoplay H4 , întrerupând fabricarea tuturor celorlalte dispozitive.

Exterior

Designul pentru H9i nu s-a schimbat foarte mult, arată ca predecesorii săi sau am putea spune chiar că arată aproape identic. H8i e complet diferit de H8 și a devenit fratele mai mic al modelului H9i. Poți întâlni deja obișnuita piele moale, premium, de miel și pielea autentică de vacă învelind pernuțele acoperite cu spumă cu memorie și banda de susținere din aluminiu. Deasupra carcaselor ce acoperă urechea se găsesc inserții interesante de aluminiu și plastic. Desigur, cutia are cel puțin la fel de mult stil precum conținutul, accesorii frumos organizate și un design plăcut.

Dacă tot vorbim de accesorii… În cazul modelelor H8i și H9i vei primi același pachet: un adaptor general pentru avion, o husă de pluș cu o culoare asortată și cabluri – un jack normal de 3.5 și un cablu USB pentru încărcare. La un capăt al cablului de încărcare se află o mufă USB-A, iar la celălalt una USB-C. La fel ca pentru toate celelalte dispozitive B&O PLAY, cu acest port putem încărca noile modele de căști.

Rămâne cu totul la alegerea ta dacă îți place mai mult versiunea on-ear sau cea over-ear, însă, în ceea ce privește noile modele Beoplay, există și alte diferențe în afară de dimensiune. Versiunea mai mare, H9i, are o suprafață pentru control pe bază de atingere pe casca dreaptă, cunoscută deja de la modelele anterioare, plus un buton de power-pairing. În acelasi timp, modelul H8i funcționează cu butoane normale – pe o parte volumul și butonul de play/pause, iar pe cealaltă parte butonul de power și cel de noise cancellation. Cu toate că nu suntem cei mai mari fani ai suprafeței pentru control pe bază de atingere B&O PLAY, pe măsură ce am utilizat ambele dispozitive în paralel, aceasta s-a dovedit ceva mai practică.

Când vine vorba de culori, avem două opțiuni: negru sau bej. Ambele arată extraordinar – noi am primit varianta neagră pentru H8i, iar cea bej pentru H9i. Ne-a plăcut mai mult varianta deschisă. Inserțiile metalice sunt asortate culorii principale; varianta bej are inserții argintii în vreme ce varianta neagră are – să spunem – tonuri metalice de gri. Pernuțele pentru urechi pot fi schimbate cu ușurință dacă se rup sau dacă se uzează.

Nu putem spune nimic rău despre confort. Bineînțeles, ne oferă același confort specific produselor Beoplay, însă modelul H9i pare totuși mai comod. Diferența dintre over-ear și on-ear este semnificativă. Ne-am așteptat să fie mai grele decât modelul H6, însă diferențele sunt minore – H8i cântărește 215 grame, iar H9i cântărește 285 de grame – fiind confortabile pentru o purtare îndelungată. Designul ambelor produse a fost realizat de același designer, Jakob Wagner.

Tehnologie

Înainte de  vorbi mai în detaliu despre sunet, haideți să enumerăm toate funcțiile. Ambele perechi de căști au funcție activă de noise cancellation, toate cele patru microfoane – 2 și 2 de fiecare parte – reușesc să anuleze tot zgomotul din lume. B&O PLAY a depășit la acest capitol soluțiile precedente, iar noua versiune a tehnologiei se numește Advanced ANC. Căștile mai sunt dotate cu încă două microfoane pentru apeluri telefonice, dar și pentru comunicarea cu Siri.

Transparency Mode poate părea, de asemenea, familiar. Dacă este activat, acesta va opri muzica și va mări volumul sunetelor provenite din exterior, astfel încât să poți auzi ce se întâmplă în jurul tău fără să dai jos căștile. La început am avut impresia că această opțiune nu funcționează, apoi ne-am dat seama că funcționa atât de natural încât nici nu ne-am dat seama. Aceasta s-ar putea dovedi destul de comodă dacă nu vrei să-ți dai căștile jos. Iar când vine vorba să-ți dai jos căștile: B&O au mai adăugat ceva în ecuație. Ambele modele au un senzor de proximitate – á la iPhone; când le dai jos, muzica se va opri automat, iar când le pui înapoi, muzica reîncepe. La început, îți poate da unele emoții, însă doar până te obișnuiești cu funcția. Noi am observat un delay de 1-2 secunde când dai căștile jos, însă nu și când le pui înapoi. Poate nu pare cea mai cool funcție, dar este foarte utilă după părerea noastră.

De vreme ce ambele perechi de căști sunt wireless și au noise cancellation, e nevoie de o baterie puternică. În mod surprinzător H8i are o baterie cu o capacitate semnificativ mai mare, 1100 mAh, suficient pentru 30 de ore de muzică – cu Bluetooth + ANC activat –, 45 de ore fără ANC și 42 de ore cu cablu și ANC activat. Destul de convingător. În H9i se află o baterie e 770 mAh; aceasta permite „doar” 18, 23 și 24 de ore. Motivul ar putea fi acela că bateria modelului H9i se poate schimba cu ușurință, de vreme ce bateria de pe H8i este integrată. Aceste date par să fie corecte pentru o utilizare a căștilor la volum mediu. Oricum, durata pentru o reîncărcare completă este în jur de 3.,5 și 2,5 ore. Este implementată versiunea Bluetooth 4.2 și suportă codec-uri AAC.

Când vine vorba de sunet, ambele dispozitive sunt dotate cu difuzoare electrodinamice de 40 de milimetri pentru cel mai bun sunet. Acestea sunt unități de bază dinamice, nu electrostatice. Frecvența lor este între 20 și 20 000 Hz, fapt care, evident, nu înseamnă nimic pentru utilizatorul obișnuit; trebuie să probezi căștile pentru a aprecia calitatea sunetului. Bazându-ne pe faptul că B&O pune accent pe acele funcții extra cum ar fi senzorul de proximitate integrat în modelele H8i și H9i, ne-am gândit că nu va exista vreo schimbare majoră comparativ cu modelele precedente.

Nu ne puteam înșela mai mult. Mai întâi am încercat H9i pentru că designul acestui model este mai aproape de inimile noastre. Le-am pornit, le-am conectat și le-am făcut update-ul (de cel puțin două ori…) apoi a început joaca. Fără nicio îndoială, aceasta e cea mai bună pereche de căști B&O de până acum. Nu sunt doar puțin mai bune decât varianta H6, ci sunt semnificativ mai bune. Nu ne dăm seama ce miracole au făcut inginerii, însă am putut auzi acele note pe care înainte nu le puteam auzi.

Regăsim calitatea sunetului cu care ne-au obișnuit cei de la B&O, basul este puternic, însă toate gamele pot fi cu ușurință auzite. Are caracteristici plăcute și curate. Aplicația Beoplay este elegantă, însă nu neapărat redusă doar la funcțiile esențiale, de vreme ce ambele modele de căști suportă funcția ToneTouch care permite utilizatorului să-și personalizeze căștile. Aceasta este una dintre cele mai bune invenții Beoplay de până acum. Un marker poate fi mutat pe o suprafață rotundă de control. Asta configurează diferitele tipuri de sunet. Dacă mărești markerul, vei extinde „spațiul”. Funcționează grozav.

Din cauza design-ului, ne-am imaginat că H8i va suna puțin mai rău, însă nu există nicio diferență. Nu le-am putut deosebi. Singurele diferențe constau în volumul de sunet din exterior care intră în căști și cât de confortabile sunt la o utilizare îndelungată. Putem afirma cu certitudine că dacă ești în situația de a alege între cele două, singura diferență semnificativă este dimensiunea.

Până acum nu au existat probleme cu funcția de noise cancellation, însă cuvântul „Advanced” înseamnă cu adevărat ceva în acest caz. E mai bine decât înainte. În principal ascunde sunetele monotone precum zgomotul de avion, însă poate ascunde cu siguranță și alte tipuri de sunete. Într-un birou mare, deschis, abia dacă îți poți da seama de diferență. Au rezultate similare cu produsele Bose, iar brandul american a fost dintotdeauna unul dintre cele mai bune din domeniu.

Concluzie

Putem spune doar lucruri pozitive despre Beoplay H8i și H9i. Inginerii danezi s-au depășit pe ei înșiși atunci când vine vorba de calitatea sunetului, dar și de extra funcțiile prezente pe noile modele, cum ar fi oprirea și pornirea automată a melodiei. Părerea de la care am pornit a fost că nu era deloc necesară lansarea unei noi generații de căști B&O PLAY, însă la sfârșitul testelor părerea inițială ni s-a schimbat complet.

Singura problemă este prețul. Produsele lor nu au fost niciodată accesibile, însă H8i și H9i sunt și mai scumpe. Dacă ne e permisă comparația, acestea sunt iPhone X-urile din lumea căștilor. În România, prețul oficial al modelului over-ear H8i este 1879 lei, în vreme ce modelul over-ear H9i ajunge la 2349 lei. La aceste prețuri poți cumpăra cu siguranță produse mai bune, însă se pune problema dacă pot fi și mai frumoase. Dacă ești dispus să plătești acest preț, vei fi mai mult decât fericit cu achiziția pe care ai făcut-o, însă nu este genul de produs pe care să ți-l iei fără să te gândești de două ori.

 

Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.