imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Telefoane mai bune, utilizatori fericiți


Apple a pornit un nou val cu primul iPhone și compania este în continuare în top. De atunci, toate smartphone-urile arată destul de asemănător. Poate că este timpul să schimbăm direcțiile.

Credem că putem afirma, fără să exagerăm, faptul că Apple și iPhone conduc piața smartphone atât în vânzări, cât și din punct de vedere tehnologic. Cupertino stabilește tendințele concurenților și îi urmează rar pe alții. Iată prima teză:

Nu este bine.

Poți urmări cu un zâmbet pe față faptul că acea casetă cu senzori de pe ecranul iPhone-ului X care a stârnit atâtea controverse continuă să apară pe ecranele unor dispozitive care nu oferă o tehnologie asemănătoare cu Face ID. De asemenea, este destul de amuzant faptul că Android P, recent introdus, conține copia exactă a comenzilor gestuale a iPhone-ului X. Aceste observații te pot face fericit sau trist, dar nimic nu schimbă faptul că nu este bine pentru niciuna dintre părțile implicate.

Apple a lansat un tsunami cu iPhone-ul care a declanșat revoluția smartphone-urilor. În ultimii 10 ani, compania a reușit să-și păstreze poziția de lider, chiar dacă concurenții începuseră să crească în diferite domenii, reușind chiar să depășească Apple. Ai văzut câte știe asistentul digital al Google-ului?

De cele mai multe ori, următorii pași sunt adevărați: Apple introduce ceva si toti ceilalți producători din lume încep să copieze si să implementeze aceeași tehnologie sau funcție. Înainte să devii furios din cauza celor spuse, trebuie să subliniem că acest lucru nu este nimic glorios, acestea sunt fapte simple și există și multe contraexemple.

Exact același lucru s-a întâmplat cu touch screen, Touch ID, asistentul digital, și chiar și cu Animojis. Toate aceste exemple au fost copiate de alți membri ai pieței. Dar acestea nu contribuie la inovare.

În acest fel, Apple se poate relaxa cu ușurință deoarece se află într-un joc confortabil, de siguranță, cu actualizări stabile și previzibile, fără a fi amenințat de acțiuni neprevăzute ale concurenților. În top, toți îi urmează. Dacă ei vor încetini procesele, alte companii vor încetini și mai mult. Asta e tot.

Cu toate acestea, ar fi foarte bine dacă cineva ar putea repara această situație și ar lansa ceva unic, care nu este o copie sau o actualizare a oricărei tehnologii Apple, care se dovedește a fi mai bună decât ce a produs compania din Cupertino. Este nevoie de ceva cu adevărat nou, pentru a face Apple să intre în panică și să se mobilizeze pentru o luptă.

Pentru noi, utilizatorii.

Situația actuală este ca o relație pe termen lung. La început totul este bine, roz și pufos. Dar, odată cu trecerea timpului, entuziasmul nu mai este același, chiar dacă bucuria nu dispare cu totul. Și rutina începe să construiască o simbioză funcțională. Funcționează, poți face față, dar acesta nu este scopul principal.

Dacă Apple ar simți că sunt pe punctul de a ne pierde, putem paria  că următorul “încă ceva”  nu va întârzia să apară…

Evident, acest lucru nu este doar responsabilitatea Apple, concurenții ar putea lua măsuri, de asemenea. Problema Apple, în povestea asta, este că acceptă situația și se simt foarte confortabil  în ea. Această serie de evenimente a condus la statul în care toate smartphone-urile arată exact, oferă exact același lucru și nu există nimic interesant în ceea ce privește designul și funcțiile. Când a fost ultima dată când ai fost surprins de orice dispozitiv al vreunui producător?

Faptul că toată lumea stă la coadă în spatele companiei Apple a condus la o selecție total unificată. În această situație, aș prefera ca Apple să schimbe direcțiile chiar și cu mișcări radicale decât să continue să împingă această linie de lucru profitabilă, dar absolut plictisitoare. Ieșiți de pe pistă și deschideți perspective noi!

Probabil că vor fi urmați de mulți alți producători, care ar fi putut rupe la rândul lor această uniformitate globală de câțiva ani. Știu că nu pot reuși să inventeze “primul iPhone” în fiecare an, iar Apple Watch, AirPods și alte accesorii împrospătează puțin lucrurile, dar acest joc de siguranță nu duce la nimic.

Ar putea să sune ciudat, dar celălalt dezavantaj al situației menționate mai sus, pentru noi, utilizatorii Apple. ar fi faptul că Apple nu fură. Cel puțin nu suficient. Ei încearcă cu precauție să evite chiar și ideea de a lua ceva de la rivali. Dar ar putea face acest lucru, deoarece aceasta este esența acestui joc.

Dacă există ceva ce alții fac mai bine, în calitate de lider gigant pe piață, ar trebui să se adapteze și să facă o treabă chiar mai bună. Toată situația actuală, care pare a fi suficient de solidă, nu este bună.

Nici pentru noi, pentru utilizatori. Poate că la suprafață totul este strălucitor, deoarece Apple este încă copiat, dar dacă te gândești la asta de două ori nu este un lucru care să te facă fericit.

Credem că Apple și concurenții au multe lucruri de făcut pentru noi, utilizatorii, și ar fi minunat dacă le-ar face în viitorul apropiat…

ipadair3
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.