imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Te simți rău? Mănâncă un senzor!


Epoca pastilelor cu gust amar și a procedurilor groaznice se va termina în curând. Oamenii de știință au dezvoltat o capsulă cu senzor ce poate fi înghițită și care oferă o imagine rapidă și nedureroasă a stării actuale a corpului.

Raportul dintre diferitele molecule, bacterii și compuși oferă multe informații utile despre starea actuală de sănătate a organismului. În cazurile obișnuite pentru a le observa este nevoie de o eșantionare complicată și de teste de laborator. Un grup de oameni de știință de la MIT a dezvoltat acum o procedură care face toate aceste lucruri mai simple iar pacienții vor obține toate rezultatele imediat pe smartphone-urile lor.

Trucul constă în faptul că au inclus un tip special de bacterii și un senzor într-o pilulă. Codurile genetice ale bacteriilor au fost create pentru a le face capabile să se conecteze la grupările de tip hem din sânge. Hemul este o macromoleculă care constă din patru inele de pirol și care poate fi conectată la diferite proteine. Globina este și ea o proteină. Prin conectarea acesteia la un hem se va crea o hemoglobină. Bacteriile care se conectează la un hem încep să emită lumină care poate fi detectată de senzor.

Iar informațiile sunt imediat transmise către smartphone, servind ca un raport real de stare. Procedura a fost testată cu succes pe porci și este disponibilă în principal pentru a afla date despre problemele gastrointestinale. Acestea erau în mod obișnuit diagnosticate prin colonoscopie. Atunci de ce să nu iei pilula? Rezultatele cercetării au fost publicate în revista Science.

Și știrile despre bio-SF nu au ajuns la final. FDA a aprobat anul trecut o capsulă digitală care poate verifica dacă pacienții au luat corect medicamentele. În special în cazul pacienților vârstnici care suferă de pierderea memoriei, ar putea fi un real avantaj dacă asistenta sau chiar pacientul însuși ar putea să urmărească ce se întâmplă.

Și există un alt senzor creat de la Universitatea Stanford care ar putea ajuta la fizioterapie în cazul leziunilor de tendon. Aceste probleme sunt într-adevăr greu de tratat prin metode obișnuite. Există mai puține vase de sânge în tendoane, deci timpul de vindecare este, de asemenea, mai lung. Și în loc de vindecare completă, cicatrizarea este foarte frecventă. Cazurile foarte grave se rezolvă, de obicei, prin chirurgie. Și medicii ar putea încorpora acești senzori în tendoanele pacienților, pentru a putea măsura amidonul ligamentelor și nivelul presiunii care se aplică.

Senzorii ar putea fi esențiali și în perioada de recuperare și în fizioterapie. Un senzor ca acesta ar putea trimite toate datele și informațiile reale către smartphone, care ar putea fi sincronizat cu o aplicație de reabilitare pentru instruirea pacienților în timpul activității fizice.

 În prezent tratamentul nu este disponibil pentru oameni, ci pentru animale. Senzorul care a fost introdus în spatele șobolanilor de laborator nu a avut efecte secundare și s-a degradat în timp (în funcție de capacul senzorului). Oamenii de știință lucrează în prezent la această tehnologie pentru a o face disponibilă și pentru alte răni.

Și, nu în ultimul rând, nu uitați de tehnologia realizată de Tufts University din Massachusetts, a cărei lansare reală este cea mai apropiată. Cercetătorii au dezvoltat un senzor cu trei straturi care ar putea fi lipit pe suprafața dinților și care este plin de senzori chimici. Dispozitivul este capabil să identifice toate elementele chimice din salivă.

În starea sa actuală, dispozitivul poate detecta cu succes prezența glucozei, a alcoolului și a sării. Deși am putea crede că ar putea fi un dispozitiv perfect pentru reglarea regimului alimentar și care să ia în calcul aportul de calorii, datele disponibile nu sunt suficient de precise pentru a face acest lucru. Deci, dezvoltatorii se concentrează într-o direcție foarte diferită, cum ar fi diagnosticarea bolilor. Saliva fiecăruia conține mulți hormoni și raportul lor poate indica multe probleme diferite începând de la cancerul oral până la diabet. Deci, următorul pas ar fi identificarea acestor hormoni.

Și ar putea veni în curând momentul în care majoritatea datelor noastre de sănătate ar putea fi urmărite de pe telefonul tău smartphone fără examinări fizice. Procesele de învățare automatizată sau algoritmii pentru inteligență artificială ne vor permite să detectăm problemele într-un stadiu foarte timpuriu și să cerem ajutor medical mult mai devreme.

Și acest lucru nu este doar un vis, o utopie, tehnologia necesară s-a dezvoltat rapid în laboratoarele de cercetare.

Sursa: The Verge

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.