imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Pentru sunetul unui Stradivarius, întregul oraș trebuie să facă liniște


Orașul viorilor Stradivarius a pornit un proiect ambițios. Pentru realizarea acestuia, pe durata desfășurării proiectului, întregul oraș trebuie să își schimbe modul de viață .

Poate că ai auzit deja de laboratorul super-secret al companiei Apple. În așa-numitul laborator Input Design, Apple proiectează designul componentelor periferice: mouse, tastatură, trackpad etc.

Această sarcină e destul de complexă. Aici este examinată fiabilitatea și reziliența dispozitivelor testate. În plus, este testată, de exemplu, și ușurința cu care un nou utilizator se poate obișnui cu un anumit dispozitiv. Însă aici mai intervine un aspect la care, inițial, nici noi nu ne-am gândit: sunetul. Sunetul scos de o tastatură este extrem de important; cât de plăcut e pentru ureche, cât de enervant poate deveni pe termen lung etc.

Pentru asta, Apple utilizează o cameră izolată fonic și echipată cu sute de microfoane. Aici, nu poți auzi nimic altceva în afară de dispozitivul testat. Pe baza informațiilor acumulate, compania decide dacă produsul e păstrat sau dacă trebuie să i se aducă anumite modificări. Pe baza descrierii și a fotografiilor, poate părea că e imposibil ca sunetul să fie gestionat mai bine de atât. Practic, această afirmație este corectă, dar nu și atunci când vorbim despre examinarea unei viori Stradivarius…

New York Times a scris despre un proiect ambițios din orașul Cremona; proiect despre care trebuie să facem următoarea precizare:

Cu o mică doză de exagerare, întregul oraș trebuie să facă liniște timp de o lună.

Cremona, un oraș din Italia, este locul unde a locuit și a lucrat faimoasa familie Stradivari și creatorul de viori Antonio Stradivari. Așadar, practic, unul dintre cele mai bune instrumente s-a născut aici. Viorile Stradivarius sunt văzute ca fiind instrumentele ce întruchipează, până în zilele noastre, cel mai înalt standard de construcție, sunet și design.

Cu toate astea, există o problemă destul de serioasă. Chiar dacă se fac eforturi uriașe pentru conservarea acestor instrumente în cele mai bune condiții, realitatea e că aceste au mai bine de o sută de ani vechime. Acesta e motivul pentru care, mai devreme sau mai târziu, acestea își vor pierde sunetul unic. Astfel, orașul Cremona si-a unit forțele pentru a salva sunetul acestor viori.

Monumentul Stradivarius
Monumentul Stradivari din Cremona.

Proiectul e condus de trei ingineri de sunet care au reușit să convingă muzeul care păstrează viorile că acestea ar putea fi folosite timp de o lună de zile. Apropo, acest muzeu nu găzduiește doar modele Stradivarius, ci și Amati și Guarneri del Gesú. Scopul acestui proiect e, la rândul lui, foarte interesant. Cu ajutorul celor mai mari buni violoniști ai lumii, se va încerca înregistrarea tuturor sunetelor pe care doar un astfel de instrument le poate produce. Aici vor fi incluse tranzițiile și tehnicile de interpretare. Asta însemnă sute de mii de sunete pentru fiecare vioară.

Pentru a atinge acest obiectiv, artiștii trebuie să interpreteze opt ore pe zi, șase zile pe săptămână, timp de o lună de zile.

Sunetul unui Stradivarius merită conservat cu orice preț

Îți poți imagina cât de solicitant poate fi acest demers pentru artiști, atât din punct de vedere mental, cât și fizic. În plus, acesta e cel mai mic inconvenient al acestui proiect. Pentru a înregistra toate sunetele pe care le poate genera vioara, se vor utiliza 32 de microfoane ultra-sensibile. Ei bine, da, avem de-a face cu dispozitive de înregistrare extrem de performante. Însă o tehnologie atât de sensibilă va capta și sunetele din mediu înconjurător.

De exemplu, zgomotele produse de mașinile de pe stradă sau de femeile care poartă tocuri. Se pare că pe înregistrări se poate capta chiar și sunetul unui pahar scăpat pe podeaua cafenelei de lângă auditoriu. Degeaba au fost scoase toate becurile din auditoriu, degeaba au fost dezactivate lifturile și au fost închise străzile din cartier. Pentru reducerea tuturor zgomotelor e nevoie ca toți locuitorii orașului Cremona să lucreze împreună.

Viorile Stradivarius protejate.

Primarul a cerut locuitorilor să păstreze cu mare atenție liniștea în următoarele luni, mai ales în apropierea auditoriului. Pentru a îndeplini această cerere, în luna ianuarie a acestui an, întregul oraș încearcă să trăiască în deplină liniște. Toate pentru conservarea sunetului unei viori unice…

Sursa: The New York Times

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.