imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Steve Jobs discuta în 2008 cu Tony Fadell despre cum ar arăta mașina Apple


Tony Fadell, denumit de multe ori “părintele iPod-ului” este în prezent CEO la Nest. Compania la care lucrează acum, parte a consorțiului Alphabet se concentrează pe soluții de automatizare a spațiilor de locuit. Într-un interviu pentru Bloomberg acesta a discutat despre perioada în care a lucrat la Apple și despre planurile sale curente.

Experiența acestuia la Apple este impresionantă – a participat la crearea primelor 18 generații iPod și a primelor 3 de iPhone. Înainte de a lucra la Apple, tot el a fost cel care a pus bazele grupului de Mobile Computing de la Philips Electronics. Pe lângă cele menționate, mai are 300 de patente pe numele său.

În timpul interviului, Fadell a dezvăluit că a discutat în 2008 cu Steve Jobs despre cum ar arăta “Apple car” și cum ar trebui compania să abordeze un asemenea proiect.

La momentul respectiv, se pare că Apple nu avea suficiente resurse pe care să le aloce acestui proiect și a preferat să-și concentreze eforturile pe proiectul iPhone. Acum însă discuția pare a fi de actualitate dacă este să luăm în seamă zvonurile despre “proiectul Titan” al companiei de a construi o mașină electrică.

Întrebat despre discuțiile cu Steve Jobs în legătura cu construcția unei mașini, Fadell a spus:

“Am avut câteva discuții – asta se întâmpla în 2008 – dacă ar fi să construim o mașină ce am construi? […] Ne gândeam la cum ar arăta bordul, scaunele, cum am alimenta, ce energie am folosi pentru a propulsa-o dar invariabil sfârșeam prin a spune că “suntem prea ocupați, suntem atât de limitați ca resurse” – “ar fi minunat să o facem, dar nu putem.”

A menționat că au mai existat și alte produse care au fost luate în considerare ca proiecte dar abandonate la un moment dat.

Discutând despre posibilitatea ca Apple să-și facă intrarea în industria auto, Fadell s-a declarat optimist despre ceea ce Apple poate face pentru industrie:

“Dacă te gândești la o mașină – ce este o mașină? – o mașină are baterie, are un calculator, are un motor și are o structură mecanică (referindu-se probabil la motorul Taptic).” Dacă pui lucrurile în perspectivă “o doamne, pot face o mașină cu aceleași componente.” Este un adevăr în acestea.

Bineînțeles, este doar o formă de exprimare, chiar dacă există o paralelă între componentele celor două produse, totuși nu poți compara “structura mecanică” a unui iPhone cu cea a unei mașini.

Acesta a mai insistat asupra faptului că “partea grea” va fi conectivitatea și oferirea serviciilor de mobilitate. În viziunea sa, cele două companii, Apple și Google au un avantaj în acest domeniu întrucât aceste servicii se bazează foarte mult pe software.

Mai jos aveți video-ul întregului interviu:

Nu se poate spune cu siguranță că va apărea o mașină Apple pe piață, dar este sigur că sunt direcționate foarte multe resurse către acest proiect. Tim Cook a declarat recent că va fi o “schimbare majoră“ în industria auto și că “autopilotul devine din ce în ce mai important.”

Elon Musk, CEO Tesla, nu pare de acord cu această viziune. El a avertizat de curând că proiectarea și construirea unei mașini este mult mai complexă decât cea a produselor electronice de larg consum. Conform acestuia cea mai probabilă mișcare a companiei Apple cu privire la construcția de automobile este să facă un parteneriat cu diferite alte companii care să construiască și să asambleze diferitele componente ale unei mașini. Mai multe detalii despre acest subiect, găsiți aici (Re/code)

sursa: 9TO5Mac

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.