imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Steve Jobs a avut dreptate până la urmă: Flash-ul este retras


Tehnologiei odată promițătoare nu i-a mers atât de bine în ultimii ani. De fapt, i-a mers atât de rău încât Adobe a trebuit să recunoască faptul că a sosit sfârșitul carierei Flash-ului. Steve Jobs a prezis că acest lucru se va întâmpla acum șapte ani …

Această veste este mai importantă din punct de vedere al istoriei tehnologiei, deoarece acei utilizatori care s-au putut descurca fără Flash, nu l-au mai folosit deloc de ceva vreme deja. În plus, oamenii încearcă să-l evite complet. Adobe și-a dat seama că lupta pentru Flash se apropie încet de final și au luat decizia de retragere a Flash-ului după 2020. Acest lucru pune capăt unei lupte foarte serioase în care și Steve Jobs a jucat un rol important.

Flash a apărut în urmă cu mai mult de 20 de ani în urmă, iar atunci, a fost într-adevăr un mare succes. Când Adobe a achiziționat tehnologia de la Macromedia în 2005, Macromedia susținea că Flash-ul este instalat de 98% dintre utilizatori. Dezvoltatorii au folosit Flash pentru realizarea de jocuri, playere video și aplicații care rulează în majoritatea browserelor web.

Apoi Apple a decis brusc ca iPhone-urile să nu accepte Flash începând cu 2010, datorită acestui lucru Flash-ul și-a început călătoria agonizantă care a dus acum la retragerea tehnologiei. Bineînțeles, decizia pe care Apple a luat-o atunci a fost la fel de controversată ca eliminarea jack-ului pentru căști. Criticii pur și simplu nu au putut înțelege de ce ar elimina cineva o astfel de tehnologie, folosită pe scară largă, de pe dispozitivele lor. Cu toate acestea, Steve Jobs avea motivele sale.

În 2010 a publicat o scrisoare deschisă, în care a criticat multe aspecte ale Flash-lui.

Flash a fost creat în timpul erei PC – pentru PC-uri și mouse-uri. Flash este o afacere de succes pentru Adobe și putem înțelege de ce doresc să o împingă dincolo de PC-uri. Dar epoca mobilă se referă la dispozitive cu consum redus de energie, interfețe touch și standarde web deschise – toate domenii în care Flash-ul nu stă bine.

Avalanșa de centre media care oferă conținut pentru dispozitivele mobile Apple demonstrează că Flash-ul nu mai este necesar pentru a viziona videoclipuri sau pentru a consuma orice fel de conținut web. Și cele 250 000 de aplicații din App Store-ul Apple demonstrează că Flash-ul nu mai este necesar pentru zecile de mii de dezvoltatori pentru a crea aplicații grafice bogate, inclusiv jocuri.

Noile standarde deschise create în era mobilă, precum HTML5, vor câștiga pe dispozitivele mobile (și pe PC-uri). Poate că Adobe ar trebui să se concentreze mai mult pe crearea de instrumente HTML5 minunate pentru viitor, și mai puțin pe a critica Apple că a lăsat trecutul în urmă.

– un fragment al scrisorii lui Jobs.

După cum știm acum, s-a dovedit că Jobs a avut dreptate. Din ce în ce mai mulți oameni au încetat să utilizeze Flash-ul pe calculatoare, pe măsură ce standardul HTML5 a început să se răspândească. Aproximativ 80% dintre utilizatorii Google Chrome (browserul web Google a avut suport integrat pentru Flash) utilizau tehnologia în fiecare zi în 2014. Acest număr a scăzut acum la 17%, iar Google a declarat că declinul este constant.

Flash-ul s-a îndreptat încet, dar sigur, spre moartea sa de o vreme deja, iar acum Adobe a recunoscut, de asemenea, că vor trebui să meargă pe un nou drum post-Flash. Compania va retrage complet tehnologia până în 2020. Aceasta va marca sfârșitul unei ere, dar acum putem avea o tehnologie nouă și mai bună care să o înlocuiască.

sursa: Reuters

Apple și-a asumat întotdeauna luarea deciziilor riscante și dure cum ar fi oprirea suportului Flash. Dacă credeți că Apple a rămas în urma altor companii, citiți acest articol pentru a vă reaminti că nu sunt cu adevărat.

 

Black Friday iPad
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.