imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Stai constant pe telefon? Pune-l în modul alb-negru.


Salutare tuturor, eu sunt John Doe, și sunt dependent de telefon. Cu o oarecare doză de exagerare, John Doe putem fi cu toții, de vreme ce adormim și ne trezim cu telefonul în brațe. A sosit timpul să punem capăt acestui obicei și să redăm lumii strălucirea de altă dată!

Să fii dependent nu e atât de ușor pe cât pare. Știu asta pentru că fumez, în ciuda faptului că nu vreau să fac asta. Atunci de ce nu mă las de fumat? Pentru că trupul cere zilnic doza de nicotină, iar eu nu sunt suficient de tare să i-o refuz. E destul de dificil să pui „nu” chimiei și biologiei. Nu spun că e imposibil, ci doar că e foarte greu.

Deși pare mult mai inofensivă, dependența de telefon e exact la cel ca dependența de fumat. Și în această privință am câteva vești proaste: e mai mult decât probabil ca în momentul de față să fii dependent de ceva. Ridică mâna dacă ai avut vreodată parte de un conflict pentru că ai acordat mai multă atenție telefonului decât unei alte persoane sau unui alt lucru. Eu unul, am avut parte de așa ceva. Poate fi destul de frustrant. Nu vreau să îți ofer scuze, dar în zilele noastre e destul de dificil să reziști acestei ispite. De aceea există atât de multe victime,

Pe de o parte, smartphone-urile sunt dispozitive de lucru. Ne sunt oarecum necesare, așa că renunțarea la ele nu poate fi considerată o soluție viabilă. Există doar foarte puțini oameni care își pot permite să nu răspundă imediat la mesaje și apeluri sau care să nu utilizeze niciun fel de funcții ale telefoanelor inteligente.

Pe de altă parte, producătorii de dispozitive și conținut se aseamănă cu niște laboratoare ce muncesc din greu la producerea unor noi droguri. Ar face orice să te țină în starea de dependență. Toate momentele pe care le petreci legat de dispozitivul tău sunt măsurate cu mare precizie. Echipe de psihologi și neuro-cercetători muncesc din greu să obțină un nivel ridicat de feedback pozitiv din partea utilizatorilor.

Aceștia selectează toate aplicațiile, culorile siteurilor, creează iconițe și elemente de UI, folosesc sunete și fac astfel încât un sistem întreg să devină dezirabil și să te poată ține blocat în fața display-ului, regulat și pentru cât mai mult timp cu putință.

Iar culorile joacă un rol-cheie în toată această poveste. Mama Natură a făcut astfel încât, pentru Homo Sapiens, văzul să fie simțul principal. În vreme ce câinii se folosesc în principal de miros pentru a culege informații din medium înconjurător, oamenii folosesc stimuli vizuali.

„Culoarea nu e un semnal pentru detectarea obiectelor, ea este, de fapt, ceva de-a dreptul fundamental: aceasta ne indică lucrurile ce e posibil să fie importante. Dacă ai o mulțime de culori și contraste, atunci te afli într-o stare constantă de exploatare a atenției. Sistemul tău de atenționare îți spune constant: Privește, privește, privește aici!” – a afirmat Bevil Conway, cercetător la National Eye Institute, care se ocupă de analiza culorilor și a emoțiilor.

Iar specialiștii marilor companii sunt conștienți de asta. Thomas Z. Ramsoy, liderul companiei cu sediul în Copenhaga, Neurons, se ocupă de acest subiect, iar experimentele sale sunt foarte interesante. Potrivit acestuia, neuro-scannerele, dispozitivele de urmărire a mișcărilor oculare și alte tehnologii, pot măsura ce se petrece în mintea utilizatorului când interacționează cu o aplicație, cum ar fi news-feed-ul Facebook. Iar pe baza acestor informații, experiența utilizatorului devine foarte simplu de măsurat.

Asta permite companiilor să ne influențeze foarte ușor deciziile subconștiente. E posibil să ți se fi întâmplat și ție; să-ți scoți telefonul cu un scop precis – să scrii un email, de exemplu – doar ca să te trezești că ai pierdut jumătate de oră pe Facebook sau Instagram. De ce? Din cauza iconițelor frumos colorate și a notificărilor roșii intermitente…

Potrivit lui Ramsoy, scopul este de a crea emoții pozitive și vesele care să-ți capteze atenția într-o manieră foarte naturală.

„Culoarea și forma, acestea sunt noile vârfuri de lance când vine vorba de captarea atenției; iar atenția este noua monedă de schimb,” spune el. „Scopul este crearea unei interfețe care să atragă atenția oamenilor fără să-i deranjeze în vreun fel, fără să intre în conflict conștient cu spațiul lor personal”.

Putem vedea cum marile companii țintesc fiecare resort biologic și fiecare reacție naturală pe care le avem. Să ne mai surprindă că toată lumea stă constant pe telefon în timp ce călătorește cu mijloacele de transport în comun? Dar iată o întrebare: dacă nu putem renunța la dispozitivele noastre, cum ne putem recăpăta controlul asupra propriei atenții și cum ne putem diminua dependența?

Haideți să dezarmăm companiile!

Dacă ei ne atacă prin culori, închideți-le această cale! Poate părea ridicol, însă dacă vreți să reduceți timpul pe care îl petreceți cu telefonul în mână, tot ce trebuie să faceți e să îl puneți în modul alb-negru. Puteți trimite fără probleme emailuri, citi știri, trimite mesaje și tot ce e esențial pentru dumneavoastră. Însă vă veți elibera atenția. Restul se va petrece automat.

Cel puțin așa susține jurnalista The New York Times Nellie Bowels, care, în urmă cu câteva zile, și-a setat displayul telefonului să afișeze doar nuanțe de gri. Ea spune că a fost surprinsă de cât de ușor și lin s-a petrecut tranziția; iar timpul petrecut obsesiv pe telefon s-a redus foarte mult. Câteva zile au fost de ajuns.

Eu însumi mi-am setat displayul telefonului să afișeze doar nuanțe de gri. Dacă și vouă v-ar plăcea să faceți asta, iată care sunt setările:

Accesați Settings > General > Accessibility
Mergeți la Display Accommodations > Color Filters
Activați Color Filter și alegeți Grayscale

Gata, bucurați-vă de iPhone-ul alb-negru!

Dacă nu ești atât de convins și dacă ți-ar plăcea să ai o opțiune cu care să trișezi dieta de culoare, dă scrool în jos până la Accessibility Shortcut și bifează Color Filters. Acum, dacă apeși de trei ori butonul Home, poți activa sau dezactiva opțiunea nuanțelor de gri.

Sursa: The New York Times

iPhone XS unicredit
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.