imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Spre un viitor cu inteligență artificială – Opinie


Este un fapt incontestabil că inteligența artificială, AI, a devenit un subiect din ce în ce mai popular în interiorul și în afara industriei tehnologice. Dar ce face ceva inteligent, care este diferența dintre „modul de gândire” al omului și al mașinăriei și încotro se îndreaptă progresul? În acest articol, căutăm răspunsurile la aceste întrebări.

Să începem articolul cu o situație care nu pare să aibă legătură cu acest subiect deloc. Imaginează-ți că mergi spre metrou, dar vezi o persoană cu deficiențe de vedere care încearcă să ajungă undeva cu bastonul alb. Îl întrebi dacă are nevoie de ajutor și apoi îl îndrumi pentru scurt timp.

În aceste momente, poți încerca să te pui în locul persoanei cu deficiențe de vedere ca să îi atragi atenția asupra obstacolelor: scări, denivelări, bălți, lucruri de genul acesta. Totuși, de data aceasta totul decurge groaznic. Ai făcut primii pași împreună cu omul care renunță la baston și se bazează complet pe tine, iar apoi uiți să-i spui despre scările din apropiere…

Mai exact, nu ai uitat, ci pur și simplu nu ai considerat că ar trebui să-i spui. Pentru tine a fost atât de natural să cobori o treaptă, dar prietenul tău dacă nu se ținea puternic de tine, ar fi căzut pe scări. Îți ceri mii de scuze, iar restul plimbării se dovedește a fi mai bună, însă trebuie să faci un pas foarte important – cel puțin pentru tine – care a fost evidențiat de acest mic incident.

Trebuie să te uiți dintr-o perspectivă exterioară la tot ceea ce ai considerat natural, trebuie să faci orice mișcare instinctivă sau automată conștient și trebuie să acorzi atenție lumii înconjurătoare cu fiecare celulă a ființei tale.

Inutil să spunem că această poveste are multă semnificație în spate. S-ar putea să îți amintești din când în când această poveste atunci când mergi la job și să înțelegi că lucrurile care pot părea naturale sau chiar plictisitoare din perspectiva ta, sunt extrem de interesante și demne de atenție din perspectiva altuia, cu condiția să iei în considerare conștient evenimentele care se petrec în jurul tău.

Să ne întoarcem acum la subiectul nostru, inteligența artificială. Credem despre cercetarea AI că beneficiul evident al creării de computere mai inteligente și mai eficiente nu este singurul motiv pentru care ar trebui să cercetăm AI – care pare a fi aproape un beneficiu colateral. Motivul mai important pentru care merită să ne ocupăm de acest subiect este că putem fi însoțitorul cu vederea sănătoasă în timp ce dezvoltăm AI care explorează lumea și învață mai mult despre el însuși în timp ce este prezentat lumii inteligenței artificiale „oarbe”.

Atunci când încercăm să „predăm” acest lucru unui algoritm ne dăm seama cât de minunat este faptul că putem decide dacă o pictură este frumoasă sau nu. Devine evident cât de complex este modul nostru de a ne exprima când ne dăm seama că nu am putut dezvolta un sintetizator de exprimare în toți acești ani despre care să nu putem spune imediat că este un robot. Despre emoții nici măcar nu am mai vorbit.

O declarație sci-fi, destul de utilizată, concluzionează:

Nu aflăm cum funcționează mașinăriile cu ajutorul AI, ci învățăm ce înseamnă să fii uman.

De aceea nu putem fi complet de acord cu Elon Musk și teama lui că putem dezlănțui un astfel de demon omenirii cu inteligența artificială încât el ne va consuma. Dacă noi învățăm calculatoarele despre deliberarea, judecata și abilitățile necesare pentru un mod mai abstract de gândire, nu trebuie să ne îngrijorăm prea mult.

Ar fi cu adevărat periculos dacă am fi doar date statistice pentru că, să fim cinstiți, nu avem cea mai bună influență asupra mediului nostru. Cu toate acestea, dacă înțelegem valorile existenței umane și le predăm inteligenței artificiale, ne îndoim că un prim pas mai dezvoltat al AI ar fi genocidul.

În același timp, după cum afirmă cercetările științifice actuale, suntem doar o parte a evoluției. Avem strămoși și probabil că vom avea și descendenți, care ne vor considera un alt pas, ca și Homo Erectus pentru noi. Dacă descendenții noștri vor fi calculatoare care sunt capabili să se mențină, să se adune în comunități și să devină mai rezistenți datorită designului lor la impacturile naturale decât suntem noi, atunci așa să fie.

Soarele va exploda mai devreme sau mai târziu, iar Pământul, sistemul solar sau chiar întreaga galaxie ar putea deveni nelocuibile de către oameni. Poate că este mai înțelept să lăsăm o specie nouă, nu complet biologică, care să fie capabilă să supraviețuiască și să se dezvolte cu viteză mare, mai degrabă decât să lăsăm totul să dispară, cel puțin existența noastră va continua într-un fel.

Bineînțeles, acestea sunt fantezii destul de îndepărtate și presupuneri științifice, dar cu toate acestea, poți vedea deja primii pași ai dezvoltării inteligenței artificiale. Google AI și-a creat propria criptare și limbă, algoritmii Facebook au învățat cum să comunice unul cu celălalt – știu chiar să și mintă – și apoi să-și dezvolte propriul limbaj; există roboți care învață din greșelile lor și își creează proprii descendenți mai inteligenți, iar anumite programe pot spune aproximativ ce este frumos și ce nu este într-o pictură.

În concluzie, așteptăm cu nerăbdare să vedem ce urmează în povestea dezvoltării inteligenței artificiale. În primul rând nu pentru că acestea ne vor duce mai aproape de iPhone-ul extrem de uimitor și cool care ar putea să ne citească gândurile, ci pentru că astfel putem să înțelegem mai bine ce anume suntem noi ca oameni.

Nu este nimic mai important în viață decât să facem asta.

Poți citi mai multe despre îngrijorările lui Elon Musk în legătură cu inteligența artificială în acest articol. De asemenea, poți vorbi cu ușurință cu Homo Erectus al evoluției AI, Siri, pe orice dispozitiv Apple.

dji
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.