imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

A sosit vremea ca Apple să adopte o poziție privind problemele sociale


Tim Cook, CEOul companiei Apple, vorbește deschis despre problemele sociale ale vremii, și ne împărtășește opinia sa cu privire la teme precum imigrația sau multiculturalismul. Întrebarea care se pune însă e în ce măsură este relevant că vorbim despre aceste teme cu CEOul celui mai valoros brand din lume…

Aceasta e o chestiune criticată de foarte mulți oameni. De exemplu, potrivit lui Adam Lashinsky, liderii companiilor din topul Fortune ar trebui să se axeze exclusiv pe chestiuni de comerț. Cu toate astea, Cook a contrazis această opinie și a spus că Apple reprezintă valori reale care sunt valabile și în politică.

Apple a încercat dintotdeauna să schimbe lumea în care trăim. Acum câțiva ani am înțeles că nu poți face asta dacă nu vorbești despre lucrurile care contează […] Pentru mine, afacerile nu sunt altceva decât o asociere de oameni. Dacă oamenii ar trebui să aibă valori, atunci și companiile ar trebui să aibă valori.

Mulți oameni afirmă contrariul; potrivit acestora, Apple – una dintre cele mai valoroase companii din lume – nu e decât o entitate care generează profit. Potrivit lui Ben Lovejoy, blogger la 9to5Mac, Apple reprezintă într-adevăr un set de valori, iar compania este gata să investească sume importante în acele valori. Apple se autodefinește ca fiind o companie ce utilizează tehnologia pentru a aduce un plus în viețile oamenilor. Acest lucru e dovedit și de faptul că Steve Jobs obișnuia să numească computerul „bicicleta minții”. 

Jobs afirma frecvent că tehnologia e doar o unealtă ce permite oamenilor să își exprime creativitatea și să își împlinească propriile visuri. Apple utilizează acest mesaj în campaniile pe care le derulează până în ziua de azi. Persoanele cinice pot da ochii peste cap, de vreme ce dacă în mintea lui Steve Jobs oamenii folosesc MacBook-ul pentru a-și scrie povestea vieții, în lumea reală, utilizatorii obișnuiți îl folosesc pentru a se uita la clipuri cu pisici și a discuta cu prietenii despre petrecerea din seara trecută.

Compania susține aceste activități prin măsuri practice, și inspiră oamenii prin campaniile ei, încurajându-i să învețe pe întreaga durată a vieții. Apple oferă o voce acelor oameni care nu-și pot face vocea auzită pe cont propriu, cum ar fi, de exemplu, visătorii, a căror putere sau vizibilitate politică tinde către zero.

Apple are o voce puternică. Dacă adoptă o poziție, oamenii o vor asculta și o vor urma. Chiar și atunci când Apple vorbește despre subiecte stânjenitoare precum copiii care sunt separați de părinți, libertatea de exprimare sau dreptul la o viață privată, media preia imediat aceste știri, iar știrile se răspândesc la oamenii de pretutindeni. Cu cât ai mai multă influență, cu atât ai mai multe responsabilități, iar Apple este o companie extrem de influentă.

O mulțime de atacuri l-au vizat pe Tim Cook în legătură cu acest aspect, iar principala critică e aceea că în loc să se ocupe de produsele sale, el pierde vremea vorbind despre probleme sociale.

Ben Lovejoy, blogger la 9to5Mac, e de acord cu declarația Tim Cook, potrivit căreia e important să se vorbească despre probleme sociale și politice în numele companiei Apple. Asta nu aduce atingere operațiunilor propriu-zise ale companiei. Făcând asta, Apple nu se va ocupa mai puțin de înalta calitate a produselor sale sau de dezvoltări, nici nu va acorda mai puțină atenție siguranței produselor software. Tu ce părere ai?

Source: 9to5Mac

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.