imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Smart Home / Casa inteligentă: Confort, conveniență și control cu accesoriile Elgato Eve – studiu de caz: casa unifamilială Timișoara


Accesoriile Eve produse de Elgato îți transformă casa într-una inteligentă prin funcțiile de informare, de control și de automatizare a casei. Pe piața din România se găsesc cele enumerate mai jos. Toți senzorii comunică fără fir și folosesc tehnologia Bluetooth low energy respectiv Bluetooth 4.0 smart pentru maximizarea duratei de viață a bateriilor și a razei de acțiune.

 • Senzor de mediu exterior:
  • Eve Weather: temperatură, umiditate relativă și presiune atmosferică;
 • Senzori de mediu interior:
  • Eve Room: temperatură, umiditate relativă și compuși organici volatili;
  • Eve Degree: temperatură și umiditate relativă;
 • Senzor de mișcare:
  • Eve Motion: câmp vizual cu lărgime de 120 grade și profunzime de 9 metri;
 • Senzor de contact:
 • Robinet electronic termostat de radiator:
  • Eve Thermo: reglează funcționarea radiatorului după temperatura aerului interior;
 • Priză inteligentă:
  • Eve Energy: întrerupător și contor de energie;

Nevoile beneficiarilor

Beneficiarii și-au dorit să aibă în permanență posibilitatea de a vedea  ceea ce se întâmplă, un control facil și de la distanță, posibilitatea de automatizare a sistemelor responsabile pentru calitatea mediului interior (confortul termic și calitatea aerului interior) precum și a costurilor de exploatare aferente. Dorința acestora este fundamentată pe convingerea că impactul calității mediului interior asupra sănătății și a stării de bine este unul major, mai ales când în medie petrec 12 ore pe zi acasă.

Dotările tehnice existente

La momentul lansării discuției (vara 2017) casa (construită în 2013) avea următoarele dotări:

 • Pentru asigurarea confortului termic: instalație de încălzire în pardoseală controlată prin 2 cronotermostate, unul la parter și unul la etaj; funcție de răcire cu control pornit/oprit pentru instalația de ventilare mecanică în dublu flux cu recuperare de căldură; pompă de recirculare a apei calde de consum (pentru a evita risipa de apă și a minimiza timpul de așteptare) cu funcționare continuă;
 • Pentru asigurarea calității aerului interior: instalație de ventilare mecanică în dublu flux cu recuperare de căldură controlată prin temporizator cu intervale de câte 15 minute (introducere aer proaspăt, în prealabil filtrat și tratat în recuperatorul de căldură, în dormitoare și sufragerie și evacuare aer viciat din băi și bucătărie).

Cu toate că dotările tehnice sunt de top, partea de control și automatizare oferă funcții minime, lucru care produce dificultăți în utilizarea cotidiană în special în cazul instalației de ventilare. Nu există nicio opțiune de vizualizare în timp real sau a unui istoric al calității mediului interior și nici al consumului de energie al echipamentelor componente (e.g. pompe de circulație, ventilatoare). În plus, posibilitatea de acces/control de la distanță lipsește complet. Nu în ultimul rând, beneficiarii bănuiesc că anumite instalații sau componente ale acestora funcționează sub-optimal, uneori rezultând atât costuri suplimentare inutile sau uneori prea mici, dar și o calitate nesatisfăcătoare a spațiului interior.

Proprietarii casei s-au convins de toate aceste neajunsuri și necesități doar după ce au locuit un timp în casă în urma diverselor experiențe pe care le-au avut. Aceștia recunosc că, dacă ar fi să-și construiască din nou o casă, ar face-o diferit.

Soluția propusă

 • 1 buc Eve Weather (terasă);
 • 4 buc Eve Room (etaj dormitor principal, etaj baie principală, parter sufragerie, parter bucătărie);
 • 10 buc Eve Energy (pompele de circulație ale instalației de încălzire, pompa de circulație a circuitului de răcire pentru instalația de ventilare, ventilatoarele instalației de ventilare);
 • 2 buc Apple TV 4K (etaj, parter);
 • 1 buc iPad mini 4.

Accesoriile Eve Weather și Eve Room monitorizează parametrii calității mediului interior și exterior cu scopul de informare și de definire a regulilor de automatizare pe baza valorilor măsurate. Accesoriile Eve Energy monitorizează consumul de energie cu scopul de informare și execută comenzile de pornit/oprit manuale sau automate definite prin regulile de automatizare. Cele două Apple TV 4K, unul la etaj și unul la parter, operează toate regulile de automatizare și permit accesul de la distanță. Tableta iPad mini 4 prin Eve app oferă utilizatorului interfața grafică necesară pentru vizualizarea informațiilor, controlul manual, definirea regulilor de automatizare și de asemenea controlul de la distanță.

Costurile produselor pe care se bazează soluția propusă ajung la aproximativ 35 RON/mp (cu TVA inclus).

Prima jumătate a proiectului

În Decembrie 2017 în timpul a 2 intervenții de câte 6 ore s-au instalat toți senzorii Eve Weather și Room, 2 prize Eve Energy, 2 Apple TV 4K, s-au configurat cele două Apple TV 4K și tableta iPad mini 4 cu Eve app și de asemenea li s-a explicat beneficiarilor cum pot controla toate dispozitivele și cum pot accesa informațiile dorite.

Prin această primă jumătate a soluției beneficiarii se bucură, prin Eve app (iPad mini 4), de:

 • Informații în timp real și de un istoric a calității mediului interior din încăperile cheie alese și corelația acestuia cu condițiile climatice exterioare;
 • Control facil manual sau automat și de la distanță al pompei de recirculare a apei calde de consum după regulile de automatizare definite precum și informații despre consumul de energie al acesteia;
 • Control facil, manual sau automat, și de la distanță al unei lămpi de sufragerie ca experiment pentru o posibilă intervenție și la instalațiile de iluminat din interior dar și din curte.

După o perioadă de exploatare de o lună, beneficiarii au o înțelegere mult mai bună a importantului rol pe care îl are instalația de ventilare, putând să identifice ușor pe graficele din Eve app modificările de calitate a aerului și să le coreleze cu perioadele de funcționare a instalației de ventilare sau cu alte evenimente cu impact (ex.: musafiri în sufragerie sau gătitul în bucătărie). Totodată, li s-a confirmat bănuiala că temporizarea actuala a instalației de ventilare funcționează în anumite momente mai mult decât este necesar, iar în altele prea puțin. Pentru pompa de recirculare a apei calde de consum au definit intervale orare în care funcționează. Acest lucru l-au făcut în baza informațiilor adunate și vizualizate în aplicație care le-au arătat cum se adună, puțin câte puțin, costurile de energie (anterior pompa funcționa în permanență). Experiența oferită de automatizarea lămpii din sufragerie i-a făcut să ia serios în considerare oportunitatea de a adăuga câteva Eve Energy, măcar pentru instalația de iluminat din curte dacă nu și pentru instalația de iluminat interior.

Pasul următor

După încheierea sezonului rece, care a solicitat sistemul de încălzire, și înainte de începerea celui cald, care presupune o activitate mai susținută a sistemului de răcire, se prevăd mici intervenții pentru modificarea instalațiilor de încălzire, ventilare și răcire pentru a le face compatibile cu accesoriile Eve. A doua jumătate a proiectului se estimează că se va încheia în luna aprilie, moment în care vom reveni cu un nou articol pentru a vă oferi mai multe detalii.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.