imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Siri vs. Cortana sau cât de puternică este poziția asistentului Apple AI?


Siri face parte din familia dispozitivelor Apple de multă vreme. Această integrare are mult potențial, iar alți asistenți AI nu pot ține pasul cu ea. Să vedem ce poate aduce Cortana, recent publicată pentru iOS, în utilizarea de zi cu zi.

Să clarificăm: atunci cand ne-am decis sa facem acest test comparativ Cortana vs. Siri, am fost conștienți că s-ar putea ca rezultatul să nu fie clar, însă în cateva zile de testare și utilizare activă am aflat lucruri surprinzătoare. Cortana a fost lansată și pentru iOS doar de câteva zile și este disponibilă doar în US App Store. O altă motivație a acestui articol este sosirea HomePod-lui în câteva luni, iar Siri îl va conduce.

Din moment ce nici Siri, nici Cortana nu vorbesc româna, acest lucru va reduce considerabil numărul de utilizatori activi din România, așa că am încercat să testăm doar principalele caracteristici pe care un utilizator le-ar folosi în viața de zi cu zi.

Siri s-a născut în 2011 ca o nouă caracteristică a iOS 5 a iPhone-ului 4 și a tot fost îmbunătățit în ultimii 6 ani, dar nu s-a întâmplat încă nimic revoluționar. Nu sunt schimbări radicale și, evident, nu este în centrul atenției vorbitorilor nativi de limba engleză. Au existat unele îmbunătățiri în iOS 8 și 9 și altele generate de apariția coprocesorului din seria M care a făcut ca “Hey Siri” să fie disponibil. De asemenea, iOS 11 a adus voce mai rafinată. Apple postează în mod constant pe blogul despre învățarea automată detalii despre starea actuală a lui Siri, acesta devenind o sursă excelentă de informații avansate pe această temă.

Să ne întoarcem la Siri și Cortana. Acesta din urmă a explodat odată cu lansarea Windows 10. Microsoft a intrat pe această piață mai târziu decât Google și Apple, dar nu a eșuat. Deși are mai puține șanse decât Siri să-și îmbunătățească învățarea automată, se comportă destul de bine. În timpul celor câteva zile de testare, am încercat să stabilim o ierarhie a celor doi asistenți virtuali oferiți de cele două companii concurente și am încercat să aflăm care dintre ei este mai util în viața de zi cu zi.

În timp ce putem configura Siri să pornească cu funcția “Hey Siri”, a trebuit să descărcăm Cortana din US App Store și să ne facem un cont pe site-ul Microsoft pentru a ne putea conecta. Celor care tocmai au făcut switch-ul de la Windows și au folosit Cortana deja nu le va fi deloc greu. A fost nevoie de foarte mult timp pentru a o face să funcționeze atât pe telefonul meu, cât și pe desktop-ul PC pe care l-am împrumutat. Deși nu am folosit foarte des Siri pe Mac, configurarea sa a fost mult mai ușoară. Cu toate acestea, căutarea fișierelor, a documentelor, nu a fost ușoară folosind niciunul dintre asistenți, așa că am schimbat tactica.

În primul rând am întrebat despre rezultatele echipei preferate de fotbal ceea ce a fost destul de ușor pentru ambii. Cortana a reușit, de asemenea, să folosească aplicația OneFootball, să-și amintească preferințele noastre și să menționeze cele mai recente rezultate ale clubului. Am încercat să evităm căutările Google de bază, în principal pentru că Cortana încă folosește Bing și nu am vrut ca Siri să fie gelos. A fost egalitate.

Trimiterea de mesaje cu Siri a mers foarte bine. De la iOS 10, tot mai multe aplicații au început să își partajeze datele cu Siri pentru a-și îmbunătăți învățarea și putem trimite mesaje prin Skype și Whatsapp etc., cu ajutorul ei. Cu Cortana însă am întâmpinat dificultăți în alegerea unui destinatar, a trebuit să-l alegem manual din contacte și, de asemenea, a trebuit să tastăm mesajul. Deci, 1:0 pentru Siri.

Apoi am ajuns la problema deplasării, a alegerii unui traseu și a comenzii “du-mă acasă”. Cortana s-a mulțumit doar să ne recomande aplicațiile hartă, în timp ce Siri a înțeles comenzile și a oferit mai multe variante. Aceasta ar putea fi una dintre situațiile cele mai realiste de utilizare a asistentului în timp ce conduci mașina. 2:0 pentru Siri.

Dacă tot am menționat Homepod-ul, am testat și câteva funcții legate de redarea muzicii. Am zis să nu oferim un avantaj lui Siri, așa că nu am folosit Apple Music, ci abonamentul nostru Spotify. Schimbarea melodiilor, pornirea, întreruperea și oprirea nu reprezintă o problemă. Singura funcție care nu a funcționat a fost aceea de a reda aleator muzica unde Siri ne-a sfătuit politicos să folosim aplicația Apple Music. În ceea ce privește Cortana, nu am reușit să-l convingem în nici un fel să redea muzică. Asta e, 3:0 pentru Siri.

Am încercat să găsim un subiect unde asistentul Microsoft să poată străluci: setarea memento-urilor, a alarmei și a evenimentelor a fost destul de ușoară cu Cortana, deoarece aplicația în sine conține aceste funcții. Soluția este mai bună decât cea a lui Siri. Aici, toate lucrurile au fost enumerate în aceeași fereastră în același timp, în timp ce Siri deschide diferite aplicații pentru a-și face treaba. Efectuarea de calcule și convertirea în alte monede au funcționat bine cu ambele aplicații. Să spunem că este un punct pentru Cortana, deci 3:1.

Nu în ultimul rând, am încercat comenzi obișnuite. Comenzile de pornire / oprire au funcționat cu ușurință folosind Siri, dar datorită noului centru de control nu poate opri complet Wi-Fi-ul și Bluetooth-ul, fără a fi nevoie să săpăm în toate opțiunile de configurare. Cortana încearcă foarte mult să apropie PC-urile și iPhone-urile și are o soluție pentru a comuta între cele două dispozitive în timpul navigării. Este nevoie doar să te înregistrezi pe Windows Insider și de o mare cantitate de efort și multe ore neliniștite de testare pentru a face să funcționeze asta. Și este inutil să spunem că schimbarea între dispozitive nu a fost la fel de lină cum ni s-a promis. Acest punct merge clar la Siri, 4:1.

Cortana oferă numeroase soluții pentru a vă conecta la serviciile Microsoft, în mod clar nu se concentrează pe iOS și nu am putut utiliza căutarea vocală în orice situație. Deci, în timpul testelor a reieșit clar că, indiferent ce s-ar spune, Siri este mult mai adecvat pentru iPhone, dar ar trebui să știm ce și cum facem. S-a îmbunătățit foarte mult și, dacă ceea ce Apple spune despre lansarea HomePod este adevărat, învățarea automată va putea duce la îmbunătățirea deosebit de rapidă a lui Siri. Din moment ce Cortana este o aplicație Microsoft, nu ne-am aștepta să funcționeze fără probleme pe iOS, dar ne-am așteptat să fie puțin mai eficientă chiar dacă nu se poate descurca cu sarcinile care necesită acces la sistem.

În general, ambii asistenți ne-au depășit așteptările, în principal pentru că nu îi folosim zilnic din cauza problemelor legate de limba engleză. Siri înțelege lucrurile mai bine decât înainte și are câteva funcționalități cu adevărat utile. Dar Cortana pe un iPhone se simte puțin stingher. Nu este vorba de faptul că este mai puțin inteligent, dar nu-l puteți folosi cu adevărat în modul în care ar trebui să fie utilizat. Îl puteți accesa cu ușurință din widget, dar funcțiile lui Siri sunt mai utile decât integrarea cu Office 365 sau cu alte servicii Microsoft. Deci, în mini “concursul” nostru, Siri a fost câștigător și este soluția reală pentru utilizatorii de iPhone.

mbaknomo
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.