imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Siri în era Maximalismului


Odată cu lansarea HomePod, asistentul virtual de la Apple a primit multe critici care erau prezente în fundal de ceva vreme. Acum, unul dintre cofondatorii lui Siri a oferit câteva explicații. 

Când Apple a lansat asistentul virtual în 2011, în același timp cu iPhone 4s, toată lumea a fost amuzată. Era cu adevărat magic să poți vorbi cu telefonul. În următorii câțiva ani, Apple a lucrat mult pentru îmbunătățirea tehnologiei, iar competitorii au introdus pe piață propriile soluții. Astfel, s-a dovedit că este cu adevărat util să creezi un asistent virtual.

 

Pe măsură ce timpul a trecut, fanii Apple au început să aștepte mereu noi și noi îmbunătățiri ale funcției Siri în fiecare an, așa cum se întâmplă și în cazul performanței camerei, de altfel. În mod evident, Apple lucrează pentru a îmbunătăți funcția, însă deocamdată această funcție a fost complet implementată doar în unele țări. Astfel, atunci când HomePod a fost lansat, problema adaptării funcției Siri pentru anumite țări a ajuns din nou în prim-plan.

Norman Winarsky, unul dintre cofondatorii asistentului virtual de la Apple și-a expus punctul de vedere pe această temă. El a vorbit mai mult despre cât de mult s-a schimbat conceptul de asistent virtual în epoca post-Apple față de stadiul de dezvoltare anterior. Din punctul său de vedere, Siri ar trebui să stăpânească extrem de bine mai multe subiecte – cum ar fi călătoriile și divertismentul – și ei au încercat să îi extindă abilitățile pas cu pas, păstrând aceeași calitate.

Dar putem observa acum că Siri a devenit un asistent virtual mai general care știe de toate și în același timp nimic.  După cum a declarat și Winarsky:

Acestea sunt probleme dificile, iar când ești o companie care interacționează cu un miliard de oameni, totul devine și mai complicat. Probabil că oamenii caută un nivel de perfecțiune pe care nu îl pot primi.

Conform lui Winarsky, perfecționismul celor de la Apple s-a întors împotriva lor. Au ridicat ștacheta atât de sus încât le este greu să o depășească iar și iar. În septembrie, Greg Joswiak a descris cu destul de multă acuratețe starea lui Siri, menționând că este o “mașină de rezolvat chestii” (Get shit done machine). Dacă Apple ar renunța la ambiția de a crea un asistent virtual care știe tot, Siri ar putea să învețe anumite lucruri la un nivel foarte ridicat.

Iar utilizatorii ar fi probabil mai fericiți. 

Dezvoltarea funcției Siri a început în 2008 ca un proiect condus de Winarsky al SRI International. Iar conceptul a ajuns atât de departe încât, în 2010, primele aplicații iOS erau deja disponibile în App Store.  În video-ul de mai jos putem vedea în ce stadiu era dezvoltarea sa înainte ca Apple să achiziționeze întregul proiect. La două luni de la intrarea în App Store, Apple a cumpărat compania și a scos aplicația din App Store, alegând să o integreze în iPhone 4s.

Știți și voi ce s-a întâmplat mai departe. Întrebarea este spre ce se îndreaptă Siri în continuare.

 

Sursa: MacRumors

MBP
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.