imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Și Putin crede că inteligența artificială este viitorul


Probabil că nu mai este deloc surprinzător pentru nimeni că lideri ai companiilor tehnologice vorbesc despre inteligența artificială, ne avertizează despre pericolele inerente tehnologiei sau ne atrag atenția asupra beneficiilor ei. Oricum, atunci când un președinte al unui stat puternic intră în discuție, acest lucru spune multe despre importanța subiectului.

Putem să declarăm, fără să exagerăm, că inteligența artificială este cel mai popular subiect printre cei pasionați de știință și tehnologie. De exemplu, Elon Musk se teme de ea. Zuckerberg de abia așteaptă să vadă unde se va dezvolta, iar Tim Cook este interesat de cum pot fi dezvoltate propriile produse cu ajutorul tehnologiei. Nu este nicio surpriză că acest lider al lumii vorbește despre Inteligența Artificială, din moment ce dezvoltarea acestei tehnologii are loc într-o oarecare măsură prin mijloacele de dezvoltare și cercetare din țara sa.

Oricum, în mod cert, merită să luăm notițe când liderul unei forțe majore începe să vorbească despre acest subiect. Este un semn direct că tehnologia are o importanță economică și militară, și nu este doar un mod pueril în care experții în calculatoare își petrec timpul. De data aceasta, președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost cel care ne-a împărtășit gândurile sale cu privire la acest aspect într-o conferință pe care a ținut-o în fața studenților. Conform spuselor sale, Putin ia cât se poate de în serios inteligența artificială.

Inteligența artificială este viitorul, nu doar pentru Rusia, ci pentru întreaga omenire. Vine cu oportunități majore, dar și cu amenințări greu de anticipat. Cel care va deveni lider în această zonă va conduce întreaga lume.” a spus președintele Rusiei.

Acestea sunt cuvinte mari care au, însă, și un sâmbure de adevăr. În ultimii ani, inteligența artificială a devenit un motiv de îngrijorare când vine vorba de securitatea națională și regimul armelor. Momentan, se pare că cele două mari puteri în această zonă sunt China și Statele Unite. China a vorbit recent despre cum vrea să devină cea mai bună din acest punct de vedere până în 2030. De aceea, mulți analiști și consilieri au atras atenția Statelor Unite ale Americii asupra faptului că trebuie să fie fermă pe poziții și să nu rămână în urmă. De altfel, deciziile administrației Trump de a tăia fondurile pentru cercetarea științifică și tehnologică nu au fost atât de controversate fără un motiv întemeiat .

Este limpede de observat că inteligența artificială are o importanță majoră în consolidarea puterii unei țări și a rolului său economic. Această tehnologie poate fi folosită în mai multe domenii, inclusiv în industria medicală, industria grea, să nu mai spunem că este inclusă și în industria militară. Gândește-te doar de ce ar fi capabilă o mulțime de drone programate să acționeze la unison.

“Când dronele uneia dintre tabere vor fi distruse de dronele celeilalte, oamenii nu vor mai avea nimic altceva de făcut decât să se predea,” a prezis Putin.

Probabil că Elon Musk, care este extrem de sensibil la aceste probleme, este și el de acord cu acest aspect. Mai mult decât atât, directorul executiv al companiei Tesla merge atât de departe cu declarațiile încât spune că această competiție care înconjoară inteligența artificială va fi responsabilă de începerea unui nou război mondial. Sperăm să nu fie totuși cazul, dar pentru asta, vom avea cu siguranță nevoie de acele prevederi internaționale pe care Musk își dorește cu ardoare să le vadă intrat în vigoare.

Putin a făcut o afirmație cu mare greutate privind această situație și a dat asigurări lumii că dacă acest lucru ar depinde de țara pe care o conduce, nu ar fi vorba despre nicio competiție între puteri, ci doar o înțelegere comună privind distribuirea informațiilor.

Dacă noi devenim lideri în această zonă, vom împărți cunoștințele tehnice cu întreaga lume, în același mod în care o facem azi și în cazul tehnologiei nucleare.

Sperăm că dacă lucrurile vor sta astfel, liderii respectivelor țări aflate la putere vor decide într-un mod similar…

sursa: The Verge

AW
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.