imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Sfaturi pentru o utilizare mai productivă a aplicației Pages


Datorită utilizării sale la nivel mondial și posibilităților nelimitate, Microsoft Word este alfa și omega editoarelor de text. Dar, ca de obicei, există întotdeauna o aplicație pentru asta … Pages. Servește toate scopurile generale mai ușor decât fratele său mai mare. Pentru a obține o armonie perfectă este bine să știi câteva trucuri.

Cea mai mare parte a  utilizatorilor noi descarcă Microsoft Word imediat după trecerea de la Windows la Mac. Deși Pages este la fel de bun, ei s-au obișnuit cu Word, deci nu este deloc surprinzător faptul că este atât de popular. Poți face orice cu el: acest software îndeplinește toate dorințele unui utilizator. Odată cu trecerea timpului, Microsoft a făcut și extensia .doc(x) implicită pentru documente în toată lumea. Dacă trimiți un document cuiva ar fi bine să îl trimiți .doc pentru a te asigura că îl poate deschide. Software-ul Microsoft este folosit de companii multinaționale, școli, birouri, practic de către toată lumea. Atunci de ce să folosești Pages?

Când mi-am cumpărat primul MacBook am încercat programele de la Apple și Pages m-a prins. Primul motiv: îl poți avea gratuit. Dacă ai orice fel de computer Apple, vei primi gratuit iWork Suit. Între timp, achiziționarea de programe Office de la o sursă legală (cum ar fi cumpărarea) costă o mică avere. Deși merită să cheltui bani pe un software superb, de ce să faci acest lucru dacă nu este necesar și ai alte opțiuni? În al doilea rând, Pages este mult mai rapid și mai bine optimizat pentru Mac. Punctul final și cel mai important este interfața sa curată și ușurința în utilizare. Îmi place că opțiunile de formatare apar pe un panou lateral – este foarte important pentru mine că doar acele butoane esențiale de care am cu adevărat nevoie sunt afișate.

Face scrierea și formatarea la fel de ușoare ca abecedarul. Cu toate acestea, executarea unor sarcini mai complicate și utilizarea unor funcții puțin mai complexe îți pot da bătăi de cap. Nu le poți găsi în meniurile unde te-ai aștepta să corespundă conform experienței tale în Word. Ele se ascund uneori în diferite submeniuri. După o căutare rapidă pe Internet, le poți găsi cu ușurință și poți realiza că plasarea lor este chiar mai logică decât cea a Microsoft. În acest articol aș dori să îți arăt câteva trucuri și sfaturi despre cum să fii mai productiv în ce faci.

Actualizarea automată a cuprinsului

Am reușit să evit crearea cuprinsului documentelor până când am mers la facultate. Dar apoi au apărut problemele. La început am încercat să le fac manual, copiind și lipind numerotarea și utilizând numere de pagini tabulare. Nu mergea foarte bine.

Așa arată rezultatul final.
Așa ar trebui să arate rezultatul final.

Apoi mi-am dat seama că trebuie să existe și un fel de funcție pentru cuprins . Am căutat pe Google și voila, bineînțeles că exista. Este chiar mai ușor de utilizat decât pare la prima vedere. Nu trebuie să faci altceva decât să găsești structura antetului pe care vrei să îl utilizezi și apoi formatul pe care dorești să îl aplici textului. Apoi este gata de utilizare.

Tot ce trebuie să faci este să găsești fila „Format” în colțul din dreapta sus și să dai clic pe „Paragraph Styles”. În listă poți găsi stiluri generale sau le poți adăuga simplu pe cele personalizate. Pentru a crea unul personalizat trebuie să formatezi titlul paragrafului, apoi apeși pe semnul „+” din lista derulată. Denumești propriul stil și adaugi o comandă rapidă personalizată făcând clic pe săgeata din partea dreaptă a rândului.

Continuă să repeți acest proces până când toate anteturile au propriile lor stiluri. După ce ai terminat, trebuie să urmezi modelul și să formezi fiecare antet în stilul ales, subliniind textul și utilizând comanda rapidă personalizată sau făcând clic pe stilul corespunzător. Dacă ai finalizat toți pașii, restul rezolvă Pages.

Navighează la destinația viitoare a cuprinsului, selectează Insert> Table of Contents > Document. Aici poți să formatezi toate stilurile paragrafelor, dimensiunile, spațiul etc. E minunat și automat. Poți face clic pe numerele paginilor chiar dacă exporți documentul și în format .pdf. Magic.


Numerotarea paginilor

Când trebuie să predai un document formal, vei afla că paginile de copertă, conținutul, bibliografia și anexele nu au o numerotare a paginilor, chiar dacă restul conținutului trebuie să aibă. Cu alte cuvinte, vei avea nevoie de antete și subsoluri separate. Din fericire, dacă te gândești puțin, îi poți da de cap.

Dând clic pe „View” în colțul din stânga sus, poți alege între previzualizări. Dacă documentul conține mai mult de o pagină, acesta va afișa o pagină principală mai mare și apoi pe celelalte cu o dimensiune mai mică dedesubt. Acestea formează o secțiune. Problema este că anteturile și subsolurile se potrivesc pe toate paginile dintr-o secțiune, astfel încât nu le poți gestiona separat.

Soluția este de a crea secțiuni diferite. Una pentru copertă, una pentru cuprins și așa mai departe. Pentru a crea o nouă secțiune, selectează Insert> Section. În bara de previzualizare poți vedea că prima pagină a secțiunii este puțin mai mare decât celelalte. Creează câte secțiuni vrei și utilizează anteturi și subsoluri diferite.

Trebuie doar să lași paginile fără numerotare și să nu introduci numere pe ele. Și dacă vrei să gestionezi numerotarea separat în fiecare secțiune? Pentru a crea acest lucru, trebuie să faci clic pe „Document” în colțul din dreapta sus și selectezi „Section”. Aici poți seta sincronizarea prin bifarea secțiunii „Matching previous section” sau lăsând prima pagină fără număr prin bifarea „Hide on first page of section”. Poți alege formatul și continuitatea numerotării. În ansamblu, poți să configurezi fiecare detaliu aici.

Planificarea este importantă. Este mult mai ușor să faci secțiuni la început decât să le inserezi în textul final. Poți trage și plasa secțiunile create pe panoul din stânga, de exemplu trage de cuprins din partea de jos spre partea de sus. Vorbind de cuprins … În loc de inserare simplă, este util să o lipești ca secțiune la început, făcând clic pe Insert > Table of Contents > Section.

Șabloane personalizate

Când faci un document nou, Pages oferă întotdeauna o gamă largă de șabloane. Acestea sunt cele mai frumoase și ușor de utilizat șabloane pe care le-am văzut vreodată. Dar uneori vei avea nevoie de altceva.

Pentru a crea articolele de pe iMagazin, îmi place să evidențiez titlul cu o altă culoare și să folosesc dimensiunea fontului de 18px, să fac subtitlul îngroșat și să setez spațiul dintre linii la 1.5x, iar dimensiunea fontului pentru corpul textului de 12px. Nu există un șablon pentru aceasta și aplicarea aceleiași setări în fiecare articol unul câte unul este destul de enervantă și inutilă. Iată un truc la îndemână.

Când ai formatat toate textele, poți face clic pe File > Save as Template (Salvare ca șablon) și de acum înainte șablonul tău personalizat se află la sfârșitul listei de șabloane. Selectând șablonul, întregul text se va selecta și îl poți suprascrie, nu trebuie să pierzi timpul cu formatarea. Este Apple, hai să ridicăm standardul puțin mai sus.


Aceste șabloane au un dezavantaj. Sunt ca și cum ai deschide și rescrie același document de nenumărate ori. În șabloanele originale ale paginilor, odată ce ai făcut clic pe corp, întregul text va fi evidențiat și poți rescrie totul cu o singură lovitură de tastă. Este chiar mai bine să scrii tot timpul peste Lorem ipsum decât peste gândurile personale.

Pentru a crea un șablon universal, găsește mai întâi un text Lorem ipsum, apoi completează documentul și formatul fiecărui element după cum dorești. După alegerea individuală a fiecărei părți (de exemplu, titlu, introducere, corp), apasă Format > Advanced > Define ca text substituent. Pages se va ocupa de fiecare dintre ele ca substituenți separați și va acționa așa cum este menționat mai sus. Poți să salvezi mult timp dacă faci șabloane din documentele utilizate frecvent.

Sper că ai găsit sfaturile noastre ca fiind utile. Dacă ne poți arăta un truc magic în Pages, nu ezita să lași un comentariu. Până atunci utilizează Pages deoarece merită atenția și nu uita să convertești documentele pentru cei care nu utilizează Mac.

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.