imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Sensul unui App Store universal


De ce este atât de importantă această posibilă uniune App Store pe care a raportat-o Bloomberg acum câteva săptămâni? Ce posibilități viitoare prefigurează această fuziune? Se va întâmpla oare cu adevărat? Să vedem răspunsurile!

S-a zvonit înainte de Crăciun că Apple ar putea anunța cel mai mare succes al iOS 12 la WWDC din acest an, un App Store universal. Marea veste bombă a fost lansată de Mark Gurman de la Bloomberg care a susținut că informația provine de la „sursele” sale, astfel încât o putem considera credibilă.

”Începând cel mai devreme cu anul viitor, dezvoltatorii de software vor putea să creeze o singură aplicație care să funcționeze cu un touchscreen sau mouse și cu trackpad, în funcție de dispozitivul și sistemul de operare pe care rulează, fie ele iPhone și iPad, ori Mac,” notează Gurman.

Bine, bine, înțeleg. Dar până la urmă de ce ar fi așa de important? Dacă informațiile lui Gurman sunt corecte, atunci aceasta este o atitudine cu totul nouă. Apple a negat întotdeauna fuziunea platformelor sale. Dar un App Store universal poate fi următorul pas și de aceea fuziunea acestor App Stores ar fi atât de importantă. Nu neapărat pentru situația de față, ci mai ales pentru viitor.

Ceea ce ar fi astăzi un App Store universal, ar putea deveni mâine un iPad Pro controlat prin mouse sau tastatură.

Pe termen scurt

Chiar dacă ar fi să lăsăm de-o parte consecințele pe termen lung și perspectivee viitoare, tot am putea să identificăm avantajele pe termen scurt ale unei asemenea decizii pentru noi, utilizatorii. Fără îndoială că atât Mac, cât și utilizatorii de Mac ar avea cel mai mult de câștigat. În zilele noastre, desigur, sistemul de operare al telefoanelor Apple, iOS, are prioritate. Dar când vine vorba de lucru, Mac-urile au mai mult potențial datorită infrastructurii lor și a resurselor.

Tocmai de aceea, situația actuală a App Store-ului Mac este atât de tristă. Există o super platformă; ar putea exista forță de cumpărare și cerere, și cu toate acestea, dacă dai click acum pe vechea pictogramă albastră, tot ce poți vedea este orașul-fantomă de aplicații abandonate. Desigur, poți găsi toate aplicațiile esențiale de pe Internet, dar ar trebui să înțelegem că un magazin de aplicații verificate, cu surse de încredere, catalog, recomandări și vânzări ar fi mult mai bun.

Dacă App Stores s-ar unifica, atunci această utopie ar fi într-adevăr mai aproape de realitate. Nu ar mai lipsi aplicații ca Facebook sau Gmail, YouTube și alte aplicații iOS care ar putea deveni funcționale și pentru Mac.

Dar cel mai bun lucru ar fi dacă Apple ar rezolva problema în mod adecvat, astfel încât dezvoltatorii să aibă parte de o tranziție ușoară, rapidă și fără bătăi de cap. Iar schimbările să poată fi făcute în decurs de câteva zile pe fondul magazinului de aplicații al Mac-ului

Pe termen lung

Aici e vorba doar de o pură speculație, dar posibilitățile care ar putea veni printr-un astfel de pas merită mai multă atenție. După cum am menționat anterior, Apple și-a păstrat în mod clar platformele separat. Dar, în ultima vreme, unele semne arată că direcțiile s-au schimbat.

Așa s-a întâmplat, de pildă, cu iPad Pro al cărui iOS 11 a devenit foarte asemănător cu un Mac, iar Apple a comunicat asta în mod corespunzător. Cei de la Apple au declarat că noile funcții fac iPad-urile să semene cu niște notebook-uri. Totodată, noile MacBook-uri au fost dotate cu un Touch Bar a cărui utilitate e puțin chestionabilă, dar nu schimbă faptul că acestea sunt laptopuri Apple care pot fi – chiar și într-o măsură limitată – controlate prin atingere. Și la acestea se adaugă și veștile date de Gurman…

Dacă ar fi să gândim un pic în perspectivă, am descoperi ceva realmente interesant.

Pe de-o parte, ideea unui touchscreen MacBook va deveni tot mai reală, așa cum un mouse sau o tastatură ar controla un iPad. Deși există doar o mică șansă ca toate acestea să se împlinească, nu putem exclude cu totul o astfel de posibilitate. De exemplu, în cazul creionului Apple, am crezut multă vreme că Apple nu ar putea veni cu așa ceva. Și în scurt timp au apărut multe aplicații care au funcționat la fel de bine cu touchscreen, dar și cu tastatură ori mouse. Și în acest moment nu contează că mouse-ul se conectează la un MacBook sau la un iPad.

Pe de altă parte, un scenariu mai realist ar fi cel în care ar putea exista o experiență unică în App Store pentru toate platformele. Astăzi, nu numai aplicațiile iOS și macOS stochează live-uri în mod separat, dar și Apple TV. Toate cele trei ar putea fi unite într-una, așa cum au fost puse împreună aplicațiile iOS și watchOS. O astfel de situație ar fi raiul pe pământ atât pentru utilizatori, cât și pentru dezvoltatori. Bineînțeles, numai dacă o vor face bine, dar de ce nu ar face-o?

În cele din urmă, Gurman nu a exagerat atunci când a spus că ar putea fi cea mai mare realizare pentru WWDC’s pentru că există un potențial uriaș într-un asemenea App Store universal atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Singura întrebare care rămâne este dacă acest așa-zis proiect Marzipan va deveni realitate. De acest lucru nu putem fi siguri.

Planurile sunt încă în discuție, spun oamenii, astfel încât implementarea s-ar putea schimba sau proiectul ar putea fi anulat cu totul – a notat Gurman.

Să sperăm că nu vor renunța la proiect…

sursa: iPadInsider

iPadPro
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.