imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Scurta istorie a iOS – Capitolul doi


În cadrul conferinței anuale a dezvoltatorilor, Apple a introdus iOS 11, sistemul de operare atât pentru telefoane, cât și pentru tablete, pe 5 iunie 2017. Acesta este un motiv destul de bun pentru a arunca o privire în trecut și pentru a ne scufunda în gânduri nostalgice. Să vedem reperele acestui drum. Capitolul doi.

În capitolul anterior, am vorbit despre originile iOS până la prima versiune compatibilă cu iPad, 3.2. În acest capitol următor, ne întoarcem în trenulul nostalgiei și mergem de la iOS 4 la ultimul sistem de operare care nu este încă opera lui Jony Ive, iOS 6. Doamnelor și domnilor, luați-vă bilete, vom avea o călătorie interesantă.

iOS 4 – Multitasking

Așa cum am menționat anterior, sistemul de operare mobil Apple a fost numit iPhone OS până la lansarea iOS 4. Aceasta a fost prima versiune care a lansat iOS-ul în călătoria sa pentru a deveni un brand. Nu este o coincidență că a început cu iOS 4. Noul sistem a avut o mulțime de caracteristici noi foarte importante. iPhone-ul 4 iconic, cu designul său nou și frumos, a fost lansat, urmat de iPad 2, pe care noi îl considerăm cel mai bun și cel mai bine construit produs Apple din toate timpurile.

Nu uita de Android, care în acele zile a început să devină un sistem de operare pe care l-ai putea lua în serios. Android 2.0 Eclair era introdus. Google a prezentat primul lor telefon Nexus în colaborare cu HTC, ceea ce a însemnat un pas destul de mare pentru companie și o competiție serioasă pentru Apple. Acest lucru a pus presiune pe Cupertino să apară cu ceva măreț. Și a făcut-o.

iOS 4 a adus multitasking-ul într-un mod ciudat. Aplicațiile nu puteau rula în fundal, cu câteva excepții. Cu toate acestea, aplicațiile care rulau în mod curent, cum ar fi, de exemplu, upload-ul a ceva pe Internet, puteau termina operația chiar și după ce utilizatorul o închidea. Aplicațiile își salvau conținutul în memorie înainte de a se închide, iar când utilizatorul accesa din nou sistemul îl întâmpina aceleași conținut. Cei bătrâni își amintesc faptul că și aplicațiile arătau complet diferit.

Făcând dublu clic pe butonul Home, apărea o bandă mică care schimba totul pe ecran. Pictogramele aplicațiilor care rulau în acel moment erau pe bandă și le puteai alege de aici. Glisând banda spre dreapta, controlerul media îți permitea să schimbi melodiile. Redarea muzicii în fundal a fost una dintre cele mai mari actualizări ale iOS 4, la fel cum apelurile de navigare și VoIP funcționau în mod continuu dacă erau în uz atunci când închideai telefonul.

Cel mai important lucru despre multitasking este că nu are decât avantaje. Utilizatorii se pot bucura de aceeași viteză a sistemului și durată de viață a bateriei. Pentru toți cei care au trecut de la un dispozitiv Android la un dispozitiv iOS, a fost un lucru destul de nou. Pe Android, închiderea tuturor aplicațiilor a fost continuă. Pe dispozitivele Apple, nu trebuia să-ți faci griji, cum nu trebuie să-ți faci nici acum.

Pe lângă multitasking, iOS 4 avea și alte trucuri noi, cum ar fi apelul FaceTime. Era o funcție deja disponibilă pe alte platforme. Dar, ca de obicei, soluția Apple a fost mai curată, mai naturală și mai rapidă. Deloc surprinzător, funcționa doar între iPhone-uri.

De asemenea, a trebuit să aștepți până când a apărut iOS 4 pentru a putea aranja aplicațiile în dosarele de pe Home Screen. Cât de elegantă era această soluție?! Tot ce trebuia să faci era să tragi o pictogramă peste cealaltă și voilà, dosarul era gata și trebuia doar să îl redenumești. Animația ecranului la deschiderea unuia a fost atât de minunată. În zilele noastre este destul de obișnuită, dar a însemnat ceva enorm atunci.

Asta nu este totul. De asemenea, puteai reordona fotografiile și le puteai muta în dosare diferite, ajutând la transparență. Spotlight a învățat să caute pe web și Wikipedia. iBook a fost introdus cu iOS 4, utilizând toate formatele majore de cărți electronice și tot de atunci ai putut să creezi și hotspot-uri. Nici măcar nu am menționat prima versiune a verificării ortografiei și AirPlay.

Nu este legat îndeaproape de sistem, dar merită menționat și faptul că iPhone 4 a fost primul dispozitiv cu ecran Retina.

Din moment ce viața nu este un basm, prima „problemă” a apărut cu iPhone 4. A început cu problema antenei și indiferent de cât de bun a fost sistemul, a rămas la iOS 4. Felul în care Apple a comunicat problema a pus doar gaz pe foc. Steve Jobs a rezolvat cu ușurință toate acestea și le-a spus utilizatorilor că trebuie

doar să evite să îl țină așa.

Desigur, Apple și-a cerut scuze mai elegant mai târziu și s-a dovedit că acest scandal nu a fost atât de mare cât a încercat mass-media să-l facă. Apoi, Apple a lansat o actualizare iOS4 pentru a corecta afișarea semnalului. S-au întâmplat pe atunci atâtea lucruri interesante.

iOS 4 a fost introdus în iunie 2010. Dispozitivele acceptate: iPhone 3G, iPhone 3GS, iPhone 4, iPod iPod Gen 2, iPod Touch 3rd Gen, iPod Touch 4th Gen, iPad, iPad 2.

iOS 5 – Hey, Siri

Dacă trebuia să alegem cel mai iconic iPhone vreodată, ar fi 4s. iOS 5 a avut un cuvând mare de spus. A fost „ACEA” actualizare care a făcut smartphone-ul de la Apple popular pentru totdeauna. Au fost introduse peste 200 de caracteristici noi. Să le vedem pe cele mai importante.

Mai întâi de toate, trebuie să menționăm sosirea lui Siri. Funcția asistentului virtual a fost disponibilă numai pentru dispozitivele de top și a ridicat enorm cifrele de vânzări. Deși toată lumea are opinia proprie și majoritatea credem că este un instrument amuzant, semnificația lui Siri este incontestabilă. Este suficient să urmărești recenta prezentare cu gadgeturi inteligente pentru casă (cum ar fi Google Home, Amazon Echo și HomePod acum) pentru a recunoaște faptul că Apple a prezentat o nouă direcție cu asistentul său în 2011.

Să putem comunica cu gadgetul din buzunar, care nu numai că ne înțelege, dar în cele mai multe cazuri poate răspunde într-un mod coerent, făcând toate acestea fluent și cu umor, a fost o idee revoluționară. Siri și-a făcut bine treaba, în ciuda faptului că Apple l-a lansat la început ca versiune beta, spre deosebire de ceea ce făcuseră înainte. Siri a fost capabil să efectueze căutări pe Web, să inițieze un apel, să treacă evenimente în calendar, să colaboreze cu WolframAlpha și, în general, să înțeleagă cu exactitate ceea ce spuneam.

O altă parte reprezentativă, Centrul de notificări, a fost introdus pe iOS 5. Nu putem nega faptul că această caracteristică nouă în iOS a fost adoptată datorită influenței Androidului, dar poate că nu mai contează deloc. Cel mai important lucru a sosit în cele din urmă și a lucrat perfect de la început. Poți accesa bara de sus cu o singură glisare în jos, poți vedea toate notificările într-un singur loc și le poți șterge sau deschide – depinde de tine. De asemenea, poți bloca anumite funcții care apar în mod constant, dacă vrei, cum ar fi prognozele meteo sau valoarea stocurilor. Centrul de notificare nu a revoluționat nimic, dar este greu să îți imaginezi un iPhone fără el astăzi.

Următoarea actualizare importantă a fost iMessage. Nu numai că Apple a ales împotriva intereselor furnizorilor de servicii de telefonie/mesagerie, dar a reușit, de asemenea, să ademenească o bază considerabilă de utilizatori de la BlackBerry. Cel mai bun lucru a fost faptul că funcția suplimentară capabilă de gestionarea mesajelor multimedia a devenit aceeași cu aplicația anterioară de mesagerie, astfel încât mesajele text clasice și mesajele gratuite iMessage au ajuns într-un singur loc. Acest lucru a șters granița dintre cele două atât de bine încât nu mai putem să ne descurcăm fără el. Practic, nimeni nu folosea sistemul original de mesagerie text atunci când puteai trimite gratuit mesaje.

Să nu mai vorbim că funcționează impecabil. Telefonul detecta în mod automat cui poți trimite un iMessage și imediat textul era mutat la versiunea gratuită în locul celei plătite, apoi fiind livrat pe toate dispozitivele adecvate pe care le avea receptorul. Fără încurcături, utilizatorul nu trebuia să se ocupe de nimic, iar întregul sistem era fiabil și lucra stabil și singur.

Această actualizare a dat viață și succesorului MobileMe, sufletul tuturor dispozitivelor de astăzi, iCloud-ul în sine. Acesta a fost probabil primul pas pe care Apple l-a făcut spre un ecosistem coordonat. Dacă achiziționai aplicația pe unul dintre dispozitive, o puteai descărca cu ușurință pe altul, fără să îți faci griji. Puteai să încarci cu ușurință toate documentele, fișierele, muzica, fotografiile sau copii de siguranță în cloud, pe care-l putea accesa de oriunde. Aceasta a fost și o inovație: de atunci nu mai aveai nevoie de un computer pentru a crea sau a recupera nimic.

Această mentalitate – fără PC – era evidentă și în alte părți. În primul rând, s-a introdus iTunes WiFi Sync, care a redus și numărul de conexiuni necesare la computer. În al doilea rând, am avut în sfârșit posibilitatea de actualizare over-the-air sau OTA, deci nu trebuia să accesăm iTunes pentru instalarea unui nou ROM, deși a trebuit să așteptăm această opțiune până atunci. În cele din urmă, din acel moment nu a mai fost nevoie să conectăm telefonul la computer pentru a-l activa. Probabil oamenii care lucrau la magazinele Apple au fost cei mai fericiți pentru această schimbare, întrucât mulți utilizatori nu au vrut să facă în activarea telefoanelor acasă, așa că le-au cerut angajaților Apple Store să o facă pentru ei.

Ceea ce este mai important decât toate acestea este filozofia din spate:

telefonul tău va fi noul computer.

Acest sentiment este, de asemenea, ceva pe care viitorul l-a confirmat pe deplin.

Să nu uităm să menționăm acele modificări de importanțe diferite: editorul foto încorporat, funcția Read Later pentru Safari, integrarea cu Twitter, aplicația Calendar actualizată, aplicația nou-introdusă Reminders sau noile gesturi multi-touch și tastatura iPad divizată.

iOS 5 a fost introdus în octombrie 2011. Dispozitivele acceptate: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4s, iPod Touch 3rd Gen, iPod Touch 4th Gen, iPad, iPad 2.

iOS 6 – Războiul de independență

Deși Steve Jobs decedase când s-a lansat iOS 6, puteai simți complet influența mentalității sale hotărâte de a lupta împotriva acestui sistem. Obiectivul principal al iOS 6 a fost să câștige pe deplin independența față de Google, ceea ce este de înțeles din punctul de vedere al faptului că Apple era o competiție uriașă pentru Android în acel moment. Acest lucru s-a reflectat și în faptul că atât YouTube, cât și Google Maps, care au fost preinstalate anterior pe telefoane, au lipsit de pe telefoanele iPhone 5 proaspăt cumpărate.

Evident, a trebuit să creeze ceva în locul lor, adică Apple Maps. Ei bine, poate nu toată lumea își amintește, însă aplicația proprie a hărților Apple a avut un debut dezastruos. Faptul că nu a putut prinde imediat din urmă Google Maps, care deținea de regulă o poziție dominantă pe piață de mulți ani, era plauzibil, dar Apple Maps a fost într-adevăr slabă chiar și pentru o versiune nemulțumitoare a unei aplicații de hărți. Nu planifica traseele foarte bine, multe locații importante lipseau, era greu cu numeroase nume de locație și, în general, Apple Maps a fost o aplicație teribilă. Angajatul responsabil pentru aceasta, Scott Forstall, a fost concediat foarte curând, lucru complet justificat în opinia noastră.

Conceptul în sine era însă destul de bun. Modul 3D „Flyover” a fost destul de distractiv, integrarea Siri a fost utilă, navigația turn-by-turn a arătat bine, iar compania care a furnizat aplicația cu date de hărți, TomTom, este și ea un nume uriaș pe piață. De asemenea, a fost un plan bun să creeze o aplicație nativă optimizată perfect pentru iPhone. Este păcat că a ieșit atât de rău. Din fericire, Hărțile Apple funcționează destul de bine acum, în ciuda faptului că Google Maps este încă aplicația de top a acestei categorii.

Restul actualizărilor iOS 6 au constat în reglări ale sistemului și ale funcțiilor deja existente. Centrul de notificare a primit un mod „Nu deranjați”; Siri a învățat cum să caute restaurante și să citească scorurile sportive cu voce tare; a fost integrat și Facebook-ul ,Twitter era deja cum am spus mai sus, și acum puteai utiliza FaceTime cu date mobile, nu doar WiFi. Am primit Photo Stream, iar paginile Safari deschise au devenit sincronizabile între dispozitive. De asemenea, a fost lansat Passbook, unde puteai stoca bilete, cupoane și card-uri de check-in. Acest pas a fost evident făcut pentru a crea o competiție pentru Google Wallet, dar a fost o manevră mult mai bună decât cea a aplicației Maps.

iOS 6 a fost introdus în septembrie 2012. Dispozitivele acceptate: iPhone 3GS, iPhone 4, iPhone 4, iPhone 5, iPod Touch 4, Gen iPod Touch 5, iPad mini, iPad 2, iPad 3, iPad 4.

În acest articol, am parcurs crearea iOS-ului ca marcă, sosirea Siri odată cu iOS 5 și independența cu iOS 6, care a avut un rezultat destul de discutabil. În următorul capitol, al treilea al seriei de patru părți, vom analiza momentul în care Jony Ive a preluat conducerea navei iOS și vom urmări întregul sistem care va trece prin câteva schimbări fundamentale până la iOS 9.

AWS4 NPI- cumpara acum
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.