imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Scandal de spionaj în SUA – A început războiul cibernetic?


Conform unei investigații, hackeri aflați în slujba guvernului chinez au instalat microcipuri în serverele unor companii americane din industria tech. Ne aflăm în fața unui scandal de spionaj de proporții. Apple a reacționat la aceste zvonuri, însă, deocamdată, neagă că ar fi fost afectată. Iar Ministerul Apărării din SUA a confirmat acest lucru.

Cel mai recent scandal de spionaj este deja omniprezent în cadrul știrilor despre tehnologie din SUA. Scandalul a izbucnit atunci când cei de la Bloomberg au afirmat că, potrivit informatorilor lor, serverele a mai mult de 30 de giganți din lumea tech au fost infectate de hackeri aflați în slujba guvernului chinez. Din păcate, numărul companiilor afectate e în creștere. Hai să vedem care ar putea fi miza acestui atac, conform celor de la Bloomberg.

Totul a început în 2015 când Amazon a decis să se concentreze mai mult pe dezvoltarea unui business în domeniul video și a dorit să achiziționeze o companie numită Elemental Technologies, specializată în comprimarea fișierelor video. După achiziționarea acesteia, Amazon a angajat o companie third-party pentru a verifica sistemele de securitate ale noii companii. Și atunci a început problema…

Despre ce e vorba?

Specialiștii au descoperit un microcip de dimensiunea unui bob de orez pe placa de bază a serverelor. În mod evident, acesta nu avea ce căuta acolo. Amazon a raportat cazul autorităților abilitate și nu au mai putut opri avalanșa. Anterior, Elemental Technologies colaborase cu Stația Spațială Internațională și cu CIA. Iar dacă CIA a fost implicat în acest scandal de spionaj, atunci este vorba despre un pericol la adresa securității naționale a SUA.

Toate drumurile duc de la Elemental la Supermicro, o companie ce furnizează servere, de unde se pare că Elemental a primit dispozitivele infectate. Marea problemă este că Supermicro are câteva sute de clienți. Iar mulți dintre aceștia, întâmplător, sunt giganți din industria tech americană. Pe de altă parte, microcipurile ar fi putut fi inserate pe plăcile de bază chiar în timpul asamblării lor în fabrici din China. Se presupune că acest lucru s-ar fi întâmplat la ordinul guvernului chinez.

Se pare că inspecția de la Supermicro este încă în desfășurare, și sunt căutate toate companiile care ar fi putut fi afectate. Cei de la Bloomberg vorbesc deja despre mai bine de 30 de giganți din lumea tech. Au inclus pe lista lor și compania Apple. Ceea ce ar fi într-adevăr neplăcut, din moment ce o astfel de problemă hardware nu poate fi remediată printr-un update software. Ar trebui identificate toate dispozitivele infectate (ceea ce ar putea însemna milioane de dispozitive) și să remedieze manual problema. Ca să nu mai spunem că este vorba despre un cip de mărimea unui vârf de creion. E ca și cum ai căuta acul în carul cu fân. Situația este, prin urmare, destul de gravă…

Reacția Apple

În fața acestor suspiciuni, companiile au fost nevoite să aibă o reacție oficială. Imediat după ce știrea a început să se răspândească, Apple și Amazon s-au delimitat de acest scandal de spionaj, negând orice implicare. Iată o parte din comunicatul de presă făcut public de Apple:

În privința acestui lucru putem fi extrem de clari: Apple nu a identificat niciodată cipuri malițioase, „manipulări hardware” sau alte puncte vulnerabile plasate intenționat pe vreun server. Apple nu a avut niciun fel de contact cu FBI-ul sau cu orice altă agenție privind un astfel de incident. Nu avem cunoștința existenței unei anchete desfășurate de FBI.

Amazon a răspuns printr-un simplu „nu este adevărat”, iar cei de la Supermicro nu știu nimic despre niciun fel de inspecție. Pentru mulți, faptul că Apple a emis un comunicat de presă destul de lung, destul de rapid, a creat suspiciuni. Și asta pentru că, de obicei, compania păstrează distanța când vine vorba de astfel de scandaluri. Și nu furnizează în niciun caz explicații elaborate. Astfel, faptul că marile companii s-au grăbit să dezmintă zvonurile nu ne liniștește deloc.

Reutera a intrat în posesia memo-ului lui George Stathakopoulos, vicepreședintele Corporate Information Security de la Apple, trimis Congresului American. Și aici Apple neagă orice implicare.

Instrumentele de securitate Apple scanează continuu căutând tocmai un astfel de trafic extern, care ar indica existența de malware sau a unor activități malițioase. Nu am descoperit niciodată nimic. 

Două puncte de vedere cu privire la acest scandal de spionaj

Departamentul pentru Homeland Security din SUA a confirmat afirmațiile celor de la Apple. În declarația lor oficială aceștia au afirmat că „nu există motive pentru a contesta declarațiile companiilor implicate în această poveste.” Cu toate acestea, declarația se aseamănă ciudat de mult cu cea a NCSC (National Cyber Security Center). Reprezentanții NCSC au afirmat: „Suntem conștienți de informațiile semnalate de media, dar, în acest stadiu, nu avem niciun motiv să ne îndoim de evaluările detaliate furnizate de AWS (Amazon Web Services) și Apple”.

De o parte a baricadei se plasează cei de la Bloomberg, care investighează cazul din 2015. Până acum, ei au contactat 17 reprezentanți ai guvernului, ai autorităților responsabile pentru siguranța națională, dar și companiile Apple și Amazon. De cealaltă parte a baricadei se află companiile afectate, DHS (Department of Homeland Security) și NCSC (National Cyber Security Centre). În cine ar trebui să ne încredem?

Imagine ce sugerează scurgerea de informații ce poate genera un scandal de spionaj.

Deși probabil cele două instituții ar putea nega adevărul dacă acest lucru ar servi unui scop național mai important, nu credem că Apple ar minți în fața congresului.

Iată ce s-a întâmplat în ultimele zile. Bineînțeles, vă vom ține la curent dacă intervin evenimente importante legate de acest scandal de spionaj.

Sursa: The Verge 1, 2, 3, 4, 9to5Mac 1, 2, Reuters

Află mai multe: Apple insistă ca Facebook să elimine din App Store aplicația VPN de colectare de date

Vezi oferta de produse iStyle!

ipad6
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.