imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Sans Forgetica, mostră de text.

Sans Forgetica – un font de neuitat (2018)


Ei bine, e posibil să exagerăm puțin când spunem „de neuitat”. Însă cercetătorii în psihologie cognitivă de la Royal Melbourne Institute of Technology susțin că fontul Sans Forgetica e mult mai ușor de ținut minte decât alte fonturi clasice.

În prezent, trăim una dintre cele mai minunate perioade din istorie pentru studenții de universitate. Dezbateri, cărți, notițe digitale disponibile online, documente în care se pot căuta informații, diferite tipuri de software, tehnici Pomodoro, teze ce pot fi corectate și tipărite foarte ușor, și sisteme avansate pentru detectarea plagiatelor.

Cercetătorii din domeniul psihologiei cognitive de la Royal Melbourne Institute of Technology cred cu tărie că au reușit să dezvolte cel mai tare font pentru studenți (și pentru toți ceilalți oameni implicați în procesul de învățare). S-a ajuns aici cu ajutorul rezultatelor furnizate de cele mai noi cercetări din domeniu și al testelor de memorie.

Știința din spatele fontului Sans Forgetica

În teorie, trucul e că acest font e mai greu de citit decât celelalte. Fiecărui caracter îi lipsesc anumite părți componente. Însă textul se poate citi destul de ușor, deși e nevoie de un efort cognitiv susținut. Însă acest nivel sporit de dificultate implementat intenționat și reprezintă cheia proiectului. Creierul e obligat să proceseze textul la un nivel mai „adânc”. Mulțumită acestei profunzimi, vei reține mai bine conținutul.

În timpul procesului de dezvoltare a fontului Sans Forgetica, cea mai mare dificultate a fost găsirea căii de mijloc. Nici cele mai ușor de citit fonturi, nici cele mai dificile nu au putut livra șabloane de memorare profundă. Pentru a găsi cel mai potrivit font, cercetătorii au implicat în proces 300 de studenți. Aceștia au participat la diferite teste, iar pe baza rezultatelor s-a ales cel mai eficient font.

Din fericire, acum poți descărca gratuit Sans Forgetica pentru Mac și pentru Windows. Ca să nu mai vorbim de faptul că există și o extensie pentru Chrome. Aproape că ne vine să spunem că abia așteptăm să vină sesiunea…

Sursa: Sansforgetica

Află mai multe: Typeface – un manager de fonturi accesibil pentru Mac

Vezi oferta de produse iStyle!

mbp
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.