imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Rezultatele Apple pentru Q2: o mică creștere


Echipa financiară de la Apple a lucrat din greu în ultima lună, pentru a putea publica raportul fiscal trimestrial al companiei. Compania a reușit să înregistreze noi creșteri, în comparație cu anul trecut, dar nu a realizat noi recorduri.

Înainte de a vorbi despre numere, permiteți-ne să vă spunem rapid ce înseamnă Q2 (trimestrul 2) pentru Apple. Nu vă lăsați înșelați de nume: vorbim despre cel de-al doilea trimestru fiscal al anului pentru companie, și vorbim de perioada dintre lunile ianuarie și martie. Putem observa o ușoară creștere comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, dar cifrele sunt totuși mai mici decât cele înregistrate în aceeași perioadă a anului 2015. În comunicatul de presă legat de acest subiect Tim Cook a dat următoarea declarație:

Suntem mândri să raportăm un trimestru puternic, cu o creștere a veniturilor din trimestrul încheiat în decembrie și continuarea creșterii cererii pentru iPhone 7 Plus. Am văzut, de asemenea, un interes crescut din partea clienților cu privire la  noile modele iPhone 7 (PRODUCT) RED Special Edition și suntem încântați de ritmul foarte bun al dezvoltării serviciilor pe care le oferim, segment care a înregistrat cele mai mari venituri obținute vreodată într-un trimestru. Privind în perspectivă, suntem încântați să îi întâmpinăm pe participanții din întreaga lume la conferința noastră anuală WWDC, luna viitoare, în San Jose.

Venituri și profit

Venitul total încasat de Apple în acest al doilea trimestru fiscal este de 52,9 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 5% față de aceeași perioadă a anului 2016. Distribuția veniturilor în funcție de categoriile de produse este următoarea: iPhone 58%, iPad 7%, Mac 10% , Servicii 13%, altele 12%. În ceea ce privește distribuția geografică, America de Nord continuă să conducă cu 40%; pe locul al doilea – în mod tradițional – Europa cu 24%; China este pe locul al treilea cu 20%, urmată de Japonia cu 8%, iar restul Asiei a generat 7% din total. Profitul se ridică la 11 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă, de asemenea, o creștere de 5%.

iPhone

iPhone 7 roșu nu este inclus în aceste cifre produsul fiind disponibil doar începând din luna martie. Întrebarea este cât de mult ar fi ajutat noul model la depășirea cifrelor de anul trecut. Apple a vândut în total 50,8 milioane de iPhone în primele trei luni ale noului an, ceea ce reprezintă o scădere cu 1% față de anul trecut în ceea ce privește numărul de dispozitive, dar veniturile au crescut cu 1%.

iPad

Noul iPad se află în aceeași situație ca iPhone 7 roșu: a fost introdus abia la sfârșitul trimestrului. Din nou, întrebarea este dacă acesta ar fi putut ajuta la creșterea vânzărilor pentru a răsturna tendința de continuă descreștere înregistrată de această categorie de produse de ani de zile. Apple a vândut 8,9 milioane de iPad-uri în al doilea trimestru fiscal, ceea ce înseamnă o scădere de 13% față de cifrele corespunzătoare ale anului trecut.

Mac

Categoria Mac stagnează ca de obicei – totuși a înregistrat o mică creștere. Apple a vândut în total 4,2 milioane de dispozitive din ianuarie până în martie, ceea ce reprezintă o creștere de 4% față de anul trecut. Ceea ce este interesant de observat este că, deși numărul dispozitivelor a crescut doar cu puțin, veniturile au crescut cu mult (+ 14%). Acționarii vor fi probabil foarte mulțumiți de asta.

Servicii

Această categorie a continuat să crească de ani de zile. Recordurile stabilite de App Store sunt depășite unul câte unul, numărul abonaților Apple Music este în creștere, serverele iCloud găzduiesc milioane de GB de date. Toate acestea se regăsesc, evident, și în venituri. Apple a realizat un venit de 7 miliarde de dolari numai din servicii în aceste prime trei luni ale anului, ceea ce înseamnă o creștere de 18% față de 2016.

Altele

Această categorie celebră și neclară, conține de toate, de la accesorii (Beats), până la Apple Watch. În general, această categorie înregistrează o schimbare sezonieră destul de serioasă: este în creștere și în plină expansiune la sfârșitul anului, în timp ce pe parcursul anului este mai redusă, cu mici variații. În comparație cu situația obișnuită, de data acesta a crescut imens în trimestrul 2. Accesoriile Apple au generat un venit de 2,8 miliarde de dolari, ceea ce reprezintă o creștere de 31%. Oare se vinde Apple Watch atât de bine?

Aceste rezultate au fost detaliate și discutate pe larg în timpul unei conferințe telefonice la care Tim Cook și Luca Maestri, Chief Financial Officer la Apple, au vorbit despre aceste cifre cu investitorii și apoi au răspuns la câteva întrebări.

Pentru cei cărora le plac graficele, iată cifrele din Q2 2017 într-un format mai vizual:

 

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.