imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Rețeaua mobilă 5G va schimba lumea din temelii


Mulțumită răspândirii rețelei 4G, utilizatorii au fost în sfârșit capabili să folosească o conexiune extrem de rapidă la internet, iar 5G ne promite o rețea globală cu un timp de răspuns atât de mic, încât toate dispozitivele ce permit transfer de date se pot conecta la ea. Acest gen de ambiții pot schimba din temelii modul în care funcționează companiile multinaționale, felul în care sunt executate sarcinile administrative, și viața de zi cu zi a oamenilor obișnuiți.

În ziua de azi, cele mai multe smartphoneuri au opțiunea de a se conecta la 4G, care, în teorie, are o lățime de bandă de 300 Mbit/s. Desigur, acest aspect depinde într-o mare măsură de capacitatea acelei rețele și de cât este ea de suprasolicitată. Acest tip de rețea este mai mult decât suficient pentru orice tip de activitate ce se poate realiza pe un telefon mobil, însă un telefon poate funcționa și ca hotspot, punând la dispoziție internet pentru laptop, munca devenind astfel mult mai comodă. În ultimii ani, au fost depuse eforturi de a dezvolta acoperirea rețelei 4G, de a populariza dispozitivele ce pot utiliza rețeaua, și de a forma pachete cu un trafic de date din ce în ce mai mare, iar în unele cazuri, de a oferi trafic nelimitat. Așadar, de ce ar fi nevoie de 5G, și la ce ar putea servi?

Lățimea de bandă nu este totul

Rețeaua 5G va fi o tehnologie revoluționară din mult mai multe motive decât simplul fapt că va fi de câteva ori mai rapidă decât rețeaua 4G. La început ne putem aștepta la o viteză undeva între 1 și 10 Gbit/s, însă de vreme ce este vorba de o rețea logică ce poate primi upgrade-uri, îi vom putea împinge limitele chiar mai departe de atât. Dacă începem să facem niște calcule rapide, ne vom da în scurt timp seama că prin această lățime de bandă, vom putea descărca filme de pe iTunes în mai puțin de o secundă, iar aplicațiile vor fi instalate pe telefoanele noastre chiar mai rapid de atât.

Așadar, primul avantaj important al rețelei 5G este posibilitatea de îmbunătățire permanentă. Acesta este îndeaproape urmat de al doilea punct din lista noastră, anume aspirația de a reduce timpul de răspuns la cel mai mic nivel posibil sau de a îl elimina cu totul. În prezent, tehnologia informației a ajuns în punctul în care centrele de procesare a datelor din companiile multinaționale duc o luptă contra cronometru cu coordonatorii organizațiilor de servicii publice. 5G ar putea deveni dispozitivul inevitabil care să asigure un flux de informații cât mai rapid cu putință. Să ne gândim la câteva scenarii: în lume se petrece un accident sau un dezastru natural sau un atac terorist, sau de exemplu, un lanț de magazine ce operează la nivel global poate afla imediat dacă unul dintre magazine rămâne fără marfă chiar în momentul în care vânzătorul vinde un produs.

Utilizatori în timp real

Aici intervine al treilea aspect importat al rețelei 5G: toate dispozitivele pot funcționa pe o singură rețea, astfel că toți utilizatorii sunt, într-o oarecare măsură, conectați unii cu ceilalți. Formarea unei rețele globale și timpul scăzut de răspuns vor crea perspective cu totul noi în domeniul comunicării mobile. Asta înseamnă că 5G va acoperi aproape toate dispozitivele inteligente de pe intervalul de frecvență 30 până la 300 GHz, inclusiv telefoane mobile, soluții inteligente pentru casă, și cine știe ce altceva va mai apărea în viitor. Acest lucru este minunat deoarece colectarea de date se poate face în timp real pentru că nu există rețele separate, iar timpul de răspuns este micșorat până la o fracțiune din cât este în prezent.

De îndată ce un aparat de vânzare se strică sau are loc un accident, iar utilizatorii încep să vorbească despre asta pe rețelele de socializare (cum ar fi Waze, însă colectarea datelor se poate realiza și pe Twitter și Facebook), sau apare o nevoie pentru departamentul de pompieri, pentru o ambulanță sau pentru poliție: autoritățile competente pot reacționa imediat. În afară de asta, ar putea juca un rol important în comerț, de vreme ce Facebook deja experimentează cu promovarea reclamelor relevante în timeline-ul nostru dacă avem activată pe telefon opțiunea de stocare a locației și intrăm, de exemplu, într-un magazin de îmbrăcăminte.

Piață globală, rețea globală

Ar putea deveni cu totul predictibil ce va mânca la prânz un utilizator individual, ce conținut media va consuma, și unde va da click, și astfel, cât de mulți bani va cheltui și unde, mulțumită colectării de date și utilizării anumitor aspecte ale inteligenței artificiale. Toate acestea pot fi cu ușurință mutate către modelarea unei strategii de afaceri, poziționarea unui magazin, și într-un sens mai larg, chiar către evoluția bursei de valori. Pe scurt, fiecare mișcare pe care o facem poate avea un fel de efect asupra lumii.

Una peste alta, viteza extremă nu e inutilă

Dacă introducem în ecuație viteza uluitoare a rețelei împreună cu timpul scurt de răspuns, și adăugăm de asemenea faptul că o rețea atotcuprinzătoare poate cu adevărat să ia ființă astfel, atunci putem conecta chiar și un telefon mobil cu o fermă de randare. Ce înseamnă asta în realitate? Să presupunem că ai un computer pus la punct cu toate noile apariții hardware, pe care l-ai cumpărat anul acesta pentru a realiza o anumită sarcină. Pe măsură ce trec anii, aparatul devine din ce în ce mai depășit, odată ce trendurile din piață se schimbă, astfel că ar trebui să cumperi un nou computer pentru muncă odată la 3 sau 4 ani, astfel încât să poți ție pasul cu tendințele.
Cu toate astea, ce s-ar întâmpla dacă întregul proces de calcul nu s-ar realiza la tine, ci pe o fermă de randare special creată cu acest scop, care poate realiza calcule în timp real, și ce-i la fel de important, fără niciun fel de delay. Dacă pentru un motiv sau altul această viziune nu se răspândește în zona afacerilor, consumatorii din industria de divertisment vor crea cerere pentru jocuri video pe bază de realitate virtuală care să ruleze la o rezoluție din ce în ce mai mare, cu grafică din ce în ce mai realistă; să nu uităm nici de ochelarii pentru realitatea augmentată, limitați din punct de vedere al dimensiunilor fizice; așadar, de aceea ar fi logic să se realizeze calculele pe componenta de servere.

Pericolele rețelei 5G

Străduința de a realiza o rețea globală ar putea părea promițătoare, însă, alături de avantaje are și aspecte negative. De exemplu, intimitatea ar putea fi complet eliminată de conexiunile de date extrem de rapide care pun în legătură orice cu orice. Dacă nu ești atent la setările de Facebook, atunci rețeaua socială s-ar putea să știe deja ce faci și cu cine. FourSquare știe la ce restaurant s-ar putea să vrei să mergi, iar Airbnb știe unde ți-ai făcut vacanța și cu cine, astfel încât să cunoască potențialele locuri de cazare ce te-ar putea interesa. Spui o mulțime de lucruri despre tine prin intermediul serviciilor de localizare și istoricul de căutări.

O astfel de rețea ar putea de asemenea să prezinte riscuri foarte serioase dacă cineva dorește să vă înșele prin metode electronice cum ar fi „phishing-ul”. Un astfel de om ar putea exploata cu ușurință avantajele rețelei 5G, având acces la mai multe date decât ar avea în prezent. Desigur, nu este atât de ușor, însă apar o serie de întrebări pe care ar trebui să le păstrăm în minte pentru mai târziu.

Când ne putem baza pe 5G, și ce se va întâmpla cu dispozitivele care nu vor putea lucra cu 5G?

Deși acum un an sau doi lansarea rețelei 5G ar fi putut părea foarte îndepărtată, Deutsche Telekom, în parteneriat cu Huawei, deja a lansat prima rețea 5G din Europa, anul acesta. Asta nu înseamnă că trebuie să ne aruncăm, în 2 sau 3 ani, toate dispozitivele inteligente pe care le avem, și că putem spune adio tuturor lucrurilor care ne alcătuiau viața: trecerea la 5G este un proces de dezvoltare îndelungat, în paralel cu care rețelele 3G și 4G vor continua să existe. În afară de asta, industria telefoniei mobile nu este încă pregătită pentru 5G, așa că nu există motiv de îngrijorare.

sursa: PCMag, The Verge

iPadPro
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.