imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Transcend StoreJet 300

Hard disk portabil: Transcend StoreJet 300 2TB


Transcend StoreJet 300 este un hard disk portabil de capacitate mare cu o carcasă complet din aluminiu, menit să-ți însoțească Mac-ul

Compania Transcend Information Inc din Taiwan este un furnizor de memorii și produse de stocare cu diferite SSD-uri, CompactFlash-uri și carduri SD precum și de memorii de calculatoare.
Trei noi hard disk-uri externe, dedicate utilizatorilor de Mac, s-au adăugat de curând portofoliului companiei. Unul se bazează pe memoria rapidă flash, iar celelalte două folosesc disk-uri tradiționale, care sunt mai încete, dar de capacitate mare și sunt mai ieftine.
StoreJet 300-ul pe care îl analizăm, este un hard disk portabil cu o carcasă din aliaj de aluminiu foarte aspectuasă. În interior avem o unitate de 2.5 inch SATA, cu o singură opțiune de capacitate de stocare, un spațiu de stocare mobil enorm de 2TB.
StoreJet 300 este îndeaproape înrudit cu StoreJet 100, folosind același disk de 2000 GB de la Samsung/Seagate. Pe lângă faptul că au carcase diferite, de la cauciuc siliconat la aliaj de aluminiu, mai este o importantă diferență între cele două dispozitive – Thunderbolt-ul.

Transcend StoreJet 300 2TB
sursa: Macworld

În timp ce StoreJet-ul 100 se bazează doar pe un port Micro-USB 3.0 pentru a se conecta la un Mac sau PC, StoreJet-ul 300 include de asemenea și un port Thunderbolt, oferind o alternativă utilizatorilor de Mac.
Are un singur port Thunderbolt (Mk 1) în loc de două, care i-ar permite să intre într-o rețea serială. Un singur port este cerința pentru a fi un punct terminal, într-o astfel de rețea, care să poată fi și alimentat doar prin Thunderbolt.

Thunderbolt-ul adaugă mai multă flexibilitate, dar nu vă așteptați la diferențe majore în performanțe, întrucât factorul care limitează viteza de transfer este tehnologia bazată pe tradiționalul disc.

Poți de asemenea neglija fără griji mesajul de marketing comunicat de Transcend care arată grafice frumoase ale performanțelor comparate ale USB 2.0, USB 3.0 și Thunderbolt, făcute să arate evoluția de la 480 Mb/s, la 5 Gb/s și la 10 Gb/s. Dat fiind hard disk-ul de portabil din interior, viteza reală va fi probabil undeva sub 1 Gb/s.
StoreJet-ul 300 are o carcasă din aluminiu anodizat, aproape identic, vizual, cu cel de la carcasa MacBook-urilor. Logo-ul și numele Transcend sunt gravate pe partea de deasupra a carcasei.
Are o greutate de 263 gr, cu puțin mai greu decât StoreJet-ul 100 care are 232 gr, și dă senzația de durabilitate când este ținut în mână. Spre deosebire de acesta, vine de asemenea cu o pungă din material moale în care îl poți căra și două cabluri, câte unul pentru USB 3.0 și Thunderbolt, fiecare de 50 cm lungime.
De asemenea pe disc este software-ul pentru backup și criptare Transcend Elite precum și RecoverRx util pentru recuperarea fișierelor șterse. Nu le-am testat și pe acestea să vedem cu funcționează.

Funcționare : Transcend StoreJet 300
Porturi StoreJet 300 2TB
sursa: Macworld

Prima dată am testat StoreJet 300 conectându-l pe portul USB 3.0, iar rezultatele au fost identice cu cele ale variantei doar cu USB, StoreJet 100.

La testul secvențial de viteză pe un disk aproape gol, a putut citi și scrie la 124 MB/s, ceea ce depășește cei 100 – 11- MB/s pe care i-am obținut cu altă ocazie la disk-urile de 2,5 inchi cu 5400 rpm.
Trebuie ținut cont că software-ul QuickBench face măsurători doar pe un disk gol. În momentul se umple, ne așteptăm ca viteza să scadă la jumătatea cifrei de 124 MB/s.

Viteza de transfer a fișierelor mici este importantă, iar StoreJet-ul 100 atinge în medie 103 MB/s la citire și 119 MB/s la scriere, când este testat cu fișiere de dimensiuni între 4 kB și 1024 kB.
Acestea sunt rezultate foarte bune, chiar dacă sunt poate artificial crescute de unele rezultate individuale care depășesc cu mult vitezele posibile (ex. 249 MB/s pentru fișiere de 512 kB). Aceasta se datoreaza cel mai probabil citirii datelor din cache-ul hard disk-ului mai degrabă, decât de pe platanele disk-ului.

Performațele la citire/scriere random au fost mult mai slabe, așa cum e normal la tehnologia aceasta cu platane, cu media de 21 MB/s la citire și 69 MB/s la scriere.
Transferurile de 4kB au fost cele mai încete și destul de curios, transferurile random de 4 kB s-au dovedit foarte încete cu viteze de doar 0,5 kB/s. Scrierile random au avut viteze mai bune, fiind de până la 18 ori mai rapide, de 9 kB/s.

La trecerea pe conexiunea Thunderbolt, performanțele StoreJet 300 măsurate de QuickBench au fost aproape identice.
Astel, am obținut aceeași viteză de circa 125 MB/s la citirea și scrierea secvențială a fișierelor mari, și medii similare la citiri/scrieri random pentru fișiere de la 4kB la 1024 kB. A apărut o mică creștere la testul de scriere random pentru fișierele mici, de la 9,0 la 12,7 MB/s.

Partea bună este că nici interfața USB 3.0 nici cea Thunderbolt nu au diminuat performanțele native ale disk-ului.

Întrucât cele două interfețe au performanțe similare nu prea este nevoie de performanțele și specificațiile Thunderbolt-ului dat fiind faptul că acestea sunt limitate de un hard disk de portabil încet.

Un mare avantaj, totuși, al interfeței Thunderbolt este faptul că folosește mai puțin din ciclii procesorului de pe calculatorul gazdă, cu toate că, utilizatorii de portabile vor constata că acesta va consuma mai multă putere, reducând durata de funcționare pe baterie a acestora.

Verdict

Plătești aproape 70% peste versiunea doar cu USB 3.0, StoreJet 100, fără a avea diferențe majore în performanță întrucât disk-ul este cel care limitează viteza de transfer. Carcasa este evident mai aspectuasă decât varianta caucicată a lui StoreJet 100, dar va trebui și să ai mai multă grijă de carcasa StoreJet 300 pentru a evita zgârieturile si loviturile rezultate din utilizare.

Avantaje
– capacitate mare, interfață dublă Thunderbolt și USB 3.0, carcasă metalică foarte stilată
Dezavantaje
– preț foarte mare datorat opțiunii Thunderbolt, care nu aduce un beneficiu sesizabil

 

sursa: Macworld

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.