imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Realizează fotografii în format RAW pentru rezultate mai bune


Opțiunea de a face fotografii în format RAW a venit odată cu lansarea iOS 10. Dar ce înseamnă acest lucru pentru tine și, mai ales, o folosești?

Sistemul de operare iOS are integrat formatul RAW. Poate că acest lucru nu înseamnă prea mult pentru utilizatorii care nu au auzit niciodată despre formatul RAW al unei fotografii. Hai să facem un mic rezumat despre acest lucru! Telefoanele iPhone realizează în mod normal fotografii în format .jpg. Acesta este un format comprimat care nu include toate informațiile care au fost acumulate de senzori. Oricum, acum acest software rezolvă tocmai acest lucru: rezultatul pe care îl obții după ce faci o fotografie este mult mai bun.

Între timp, formatul RAW este un format care nu e comprimat și include toate informațiile. Mulțumită acestui lucru, pozele pe care le-am făcut conțin mai multă informație chiar dacă arată mai puțin bine și sunt mai puțin colorate la prima vedere. Cu programe de editare precum Adobe Lightroom poți crea fotografii cu rezultate mult mai bune folosind formatul RAW de la bun început.

Faptul că iOS permite acum folosirea formatului RAW nu înseamnă că poți să configurezi acest lucru folosind elementele din aplicația originală a Camerei. Opțiunea este disponibilă doar pentru aplicațiile third-party ale dezvoltatorilor, care includ opțiunea RAW direct în aplicație.

V-am recomandat deja una dintre cele mai bune aplicații: Halide. Pe lângă multe alte caracteristici cool pe care le puteți utiliza, găsiți și opțiunea de a face fotografii în format RAW în mod ireproșabil. De asemenea, și aplicațiile ProCam și Adobe Lightroom se descurcă de minune cu acest format.

Fotografiile RAW pot fi editate cu ușurință pe iPhone utilizând aplicația nativă Photos, dar mai bine încercați să le prelucrați pe o aplicație desktop.

Unul dintre dezavantaje este mărimea fotografiei. Spațiul pe care îl ocupă o astfel de fotografie poate ajunge până la 12-16MB, spre deosebire de o fotografie normală care ocupă doar 2MB. Așa că dacă folosești formatul RAW, există șansa să îți ocupi tot spațiul din telefon într-o secundă.

 

iPhoneXR
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.