imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Realitatea augmentată va apărea în iOS 11


Nebunia AR va ajunge și pe iPhone și iPad. Ieri, Apple a anunțat ARKit, astfel încât dezvoltatorii vor avea șansa de a crea super aplicații folosind AR.

WWDC este un eveniment dedicat dezvoltatorilor și aici Apple anunță tool-urile pe care le creează pentru a sprijini dezvoltatorii de aplicații. AR este un subiect foarte “la modă” așa că era de așteptat să facă ceva și în această direcție.

Pentru a evita unele posibile confuzii să discutăm puțin și despre un alt subiect fierbinte: VR. Să începem cu niște definiții simpliste care să ne ajute să facem diferențele între cele două. Pe scurt: realitatea virtuală este cea a jocurilor video. Creează iluzia de a face parte dintr-o lume creată de dezvoltatori, cu ajutorul unei căști/dispozitive. În timp ce, Realitatea Augmentată este cea care doar completează mediul nostru real, la fel ca unele hărți, Snapchat și Pokemon GO. Toate acestea sunt sisteme bazate pe AR.

Domeniul pe care Apple dorește să se concentreze, în care vede viitorul, este cel a AR și în consecință compania din Cupertino își propune să încurajeze dezvoltarea de mai cât mai multe aplicații AR. Această tehnologie poate fi utilizată în orice domeniu, cerul este limita. Ei au creat o platformă, numită ARKit, iar dacă totul merge bine, soluția Apple va fi cea mai mare platformă AR din lume, datorită milioanelor de iPhone-uri și iPad-uri vândute și a expansiunii rapide a actualizărilor iOS.

E destul de simplu. Nu aveți nevoie de nimic altceva pentru AR, doar un iPhone sau iPad. Toate sunt echipate cu camere de cea mai bună calitate, senzori de mișcare, procesoare de înaltă performanță și acceleratoare grafice. Toate acestea sunt completate de Core ML API, care ajută mașina să învețe. Să vedem ce oferă Apple dezvoltatorilor.

ARKit

Ca și în cazul HomeKit și HealthKit, Apple a creat un sistem pentru dezvoltatorii AR. ARKit oferă o soluție motion tracking mai rapidă și mai stabilă, ceea ce ajută la integrarea obiectelor în spațiul 3D. Aceasta înseamnă că iPhone-urile și iPad-urile vor putea detecta de ex. tăblia unei mese, pentru a plasa o cană, în perspectivă, pe suprafața sa cu ajutorul ARKit.

Pachetele pentru dezvoltatori vor conține șabloane Xcode, estimări ale zoom-ului și instrumente pentru manipularea luminile. Apple a declarat că ARKit va fi disponibil pentru macOS High Sierra și va include, de asemenea, motoare de jocuri bine cunoscute dezvoltatorilor. Așadar, suportul Unity, Unreal Engine si SceneKit este pe cale să sosească.

Inteligența artificială

În timpul keynote-ului, a fost menționată inteligența artificială de mai multe ori. macOS, iOS și watchOS încearcă să o folosească. Algoritmii de învățare automată ar putea da într-adevăr o mână de ajutor în utilizarea oportunităților oferite de ARKit. Actualizările AR introduse în iOS 11 vor folosi camera pentru a colecta informații. Acestea, combinate cu AI, ar putea să recunoască și să stocheze informațiile importante și să salveze iPhone-urile și iPad-urile de realizarea multor calcule inutile.

Recunoașterea feței și urmărirea sunt exemple bune, la fel ca recunoașterea obiectelor, etichetelor și a codurilor de bare. Vor fi recunoscute triunghiurile, va putea urmări obiectele și va înregistra toate informațiile noi. Dezvoltatorii obțin toate acestea cu Core ML API. Apple a mai completat că această platformă va oferi utilizatorului o experiență mai rapidă și mai ușoară. Potrivit companiei, în practică, va funcționa de 6 ori mai rapid decât AI-ul Google Pixel.

În trecut, a fost menționat pericolul ca telefoanele noastre să știe foarte multe despre noi. Dacă aplicațiile AR vor putea aduna prea multe informații folosind camera, actualele protocoale de securitate Apple vor fi depășite. Bineînțeles că nu asta se va întâmpla. Compania a insistat pe faptul că dispozitivele nu vor trimite date către niciun server, toate calculele vor fi efectuate local, pe dispozitiv, nu pe o mașină la distanță. Nu vor exista dispozitive externe care să facă calcule în locul iPhone-ului sau iPad-ului. Toată magia se va întâmpla în mâinile noastre.

Ochelarii Apple

În prezent nu este o opțiune. Dar ARKits poate crea o bază solidă pentru ca Apple să introducă o pereche de ochelari AR la un moment dat. Desigur, nu ar fi prima companie care are acest lucru în minte și care lucrează la tehnologii ca aceasta. Potrivit informațiilor de ieri, credem că iOS poate fi o platformă foarte bună, care se poate răspândi foarte rapid spre deosebire de Google Tango. Am văzut ceva similar la Facebook, însă platforma social media nu este un concurent direct pentru Apple, nici Qualcomm, care își desfășoară propriul proiect AI numit Neutral Processing Engine.

sursa: 9to5mac, The Verge

MBP13
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.