imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Rata acțiunilor Apple: Ce știri au inițiat căderea?


Valoarea companiei a scăzut cu aproximativ 300 de milioane de dolari în doar câteva săptămâni. Unii sunt de părere că în spatele acestei situații se află noua politică de raportare a vânzărilor. Însă ar putea fi asta cauza din spatele evenimentelor ce au afectat una dintre cele mai mari companii ale lumii? Care ar putea fi adevărul, dacă privim la imaginea de ansamblu?

În continuare, vom încerca să deslușim împreună factorii din spatele devalorizării acțiunilor AAPL. Și de vreme ce discutăm de o companie enormă, vor fi prezentate cifre enorme. Acest aspect ar putea face ca și cele mai simple lucruri să pară ciudate.

Creștere masivă – scădere masivă

În urmă cu doar câteva luni, am scris despre faptul că Apple a devenit prima companie cu o capitalizare de piață de peste 1 000 de miliarde de dolari. Capitalizarea de piață sau cu alte cuvinte valoarea companiei pe piață, se poate calcula înmulțind rata acțiunilor cu numărul total de acțiuni. Comparativ cu cotarea de top, în ultimele câteva săptămâni am putut vedea că această valoare a scăzut cu aproximativ 300 de miliarde de dolari. Iar această scădere a coincis cu lansarea noilor produse. E posibil ca performanța scăzută a modelului iPhone XR să aibă legătură cu pierderea înregistrată de 20%?

Ultimele evenimente au fost interpretate – fals credem noi, deși am dat la rândul nostru curs impulsului de a scrie pe aceste teme – că începând cu următorul semestru financiar, echipa lui Tim Cook nu va mai raporta cifrele exacte ale vânzărilor, ci doar profitul fiecărui grup de produse/servicii. Iar piața a acționat în consecință. În viața reală însă au existat mai multe aspecte diferite ce ar putea sta la baza oscilațiilor din piață. Hai să începem cu articolul lui Thomas Gilbert și Christopher Hrdlicka din Wall Street Journal, în care autorii susțin că:

Apple e un fond speculativ (hedge fund) care se întâmplă să producă și telefoane.

Fondul speculativ Apple

Asta înseamnă că vei fi și un proprietar în Braeburn Capital, în calitate de acționar la Apple. Aceasta e o filială Apple care gestionează un capital de 244 de miliarde de dolari. Asta înseamnă 70% din activele Apple și e o cifră enormă.

Apple utilizează această companie pe post de fond speculativ. Această expresie obișnuia să fie utilizată în cadrul investițiilor cu risc ridicat și câștiguri potențiale foarte mari. Fondurile speculative (hedge) e ocupă de fondurile exclusive ale oamenilor bogați. Dar în cazul Apple, e vorba de banii investitorilor obișnuiți. Și pentru că avem acces limitat la contabilitatea acestor scheme de investiții, termenul a căpătat o conotație negativă. Pentru cei care lucrează în industria piețelor de investiții, această situație nu e deloc surprinzătoare. Asta pentru că jurnaliștii au arătat în repetate rânduri că o mulțime de companii-gigant procedează la fel. Și comparativ cu alte firme, Apple are o politică destul de transparentă. Una peste alta, când vine vorba de activitate de bază, e destul de riscantă încercarea de a-i crește valoarea.

grafic: rata acțiunilor Apple Inc.

S-ar putea spune că aceasta a fost o introducere isteață, dar nimic mai mult. Asta pentru că fondul speculativ nu are astfel de efecte asupra valorii acțiunilor. Rata acțiunilor a început să scadă la începutul lunii octombrie și continuă să scadă. E adevărat că scăderea s-a accelerat de când s-a aflat de metoda de obținere a veniturilor despre care am vorbit mai sus. Dar nu există o conexiune clară între cele două fenomene. În realitate, avem de-a face mai degrabă cu coincidența mai multor aspecte.

Inundația zvonurilor

Obișnuiam să scriem articole în care preluam diferite surse ce afirmau că vânzările vor crește sau vor scădea. Analiștii realizau aceste calcule astfel:

  • Un mare furnizor al Apple a raportat cifre dezastroase. Acum trebuie să implementeze o politică de concedieri și să închidă filiale.
  • Dacă e vorba de un furnizor major, înseamnă că Apple a scăzut numărul comenzilor.
  • Dacă a fost nevoie să reducă numărul comenzilor, asta poate însemna că volumul vânzărilor a scăzut.

Cazul iPhone X

Daniel Eran Dilge are un articol excelent pe Apple Insider despre acest subiect. Îl recomandăm cu căldură, chiar dacă e destul de lung și oarecum dificil. Articolul explică problema și listează toți furnizorii din prezent. Un bun exemplu poate fi momentul de la începutul primăverii, când Bloomberg a îngropat iPhone X pentru că departamentul OLED de la Samsung a înregistrat un mic declin, iar acesta era furnizorul exclusiv al modelului jubiliar de iPhone. A fost o eroare de proporții, de vreme ce iPhone X a depășit toate recordurile și a devenit o poveste de succes. În schimb, vânzările scăzute de S9 au făcut trimitere clară la performanța scăzută a departamentului. Dacă îți amintești, la vremea respectivă, iPhone X a fost îngropat de majoritatea analiștilor, chiar și de persoane de încredere, precum Kuo. Mai târziu, s-a dovedit că s-au înșelat cu toții.

Aceeași poveste s-a repetat toamna asta. Performanțele scăzute ale noilor modele de iPhone au fost puse în conexiune cu rezultatele financiare negative ale câtorva furnizori. Potrivit articolului de pe Apple Insider, acesta poate fi rezultatul unei lipse de verificare a datelor concrete. E o opinie destul de interesantă. Cu toate astea, se poate afirma cu ușurință că e vorba doar de o speculație. Acest articol trece în revistă toate cazurile: Lumentum, Japan Display, AMS AG, Qorvo și Dialog.

Ne-a plăcut în mod deosebit modul în care s-a pus accentul pe faptul că dacă un furnizor înregistrează succes, apar știri despre numărul mare de companii către care furnizează piese, despre cât de bine funcționează și despre faptul că până și Apple achiziționează componente de aici. Cu toate astea, când vreun furnizor întâmpină probleme, acesta e catalogat în presă ca fiind „Un important furnizor al companiei Apple”. Vezi diferența…

Rata acțiunilor: scăderea se reflectă la nivelul întregii industrii

Dacă vrei să compari performanța Apple, trebuie să te uiți la cifrele înregistrate de ceilalți membri ai industriei. Am căutat aleatoriu 3 companii ce s-ar putea califica drept competitori și care sunt puternic legate de Apple. Hai să vedem rezultatele:

Trebuie să vedem că produsele electronice nu sunt în topul pieței (sau a bursei de valori). Deși întotdeauna apar noi participanți de proporții, putem afirma că piața e saturată. În aceste condiții, există foarte puține inovații. În plus, trebuie să precizăm că durata de viață a dispozitivelor devine din ce în ce mai extinsă. Pot fi utilizare pentru o perioadă mai lungă de timp. Acest aspect nu e foarte benefic pentru piață, însă e foarte benefic pentru mediul înconjurător. Hai să ne creăm un obiectiv din a avea iPhone-uri care să poată fi utilizate vreme de o decadă.

E cu adevărat un miracol faptul că Apple a reușit să înregistreze creștere toamna asta. După un an de stagnare, Samsung continuă să scadă. LG continuă tendința de scădere începută în martie. Comparativ cu rata acțiunilor de 114 000 ₩ (won sud corean), în prezent a ajuns la 72 000 ₩. Valoarea ratei acțiunilor înregistrată de compania Huawei e într-o continuă scădere încă din 2016, iar în prezent se află în cădere liberă. (Imaginile sunt de pe Chinese Closed Stock Market, așa că e posibil să nu fie foarte precise.)

Trebuie să ținem seama de faptele concrete. Chiar dacă există o cădere spectaculoasă, valoarea nu a scăzut decât până la nivelul de anul trecut. Cu un an înainte de asta, rata acțiunilor era de aproximativ 112 dolari. Asta înseamnă o creștere de 55% în ultimii 2 ani. Iar aici, activele bancare și titlurile de stat pot avea dobânzi aproape de zero.

Analiza fundamentală vs analiza tehnică

Pentru cei care probabil nu sunt familiarizați cu piața de capital și conceptele economice, iată o explicație pe scurt. Valoarea unei companii listată la bursă (i.e. capitalizarea de piață) înseamnă, teoretic, suma pe care investitorii cred că o anumită companie o va produce în viitor. Această sumă e creată de analiștii acelor funcții trecute prin toate datele accesibile. Acest proces poartă numele de analiză fundamentală. Într-o lume ideală valoarea exactă a unei acțiuni ar putea fi determinată cu precizie, iar te-ai putea decide foarte ușor dacă o cumperi sau nu.

Dar viața nu e perfectă, ci destul de imprevizibilă. Iar rata acțiunilor e rareori influențată semnificativ de aceste analize fundamentale. Rolul analizelor tehnice e mult mai important în această situație. Există anumiți oameni care ar interpreta orice fel de știre, încercând să o exagereze, sperând că asta va modifica ratele potrivit propriilor așteptări.

E posibil să ai impresia că în cazul companiilor de anvergura Apple sau Amazon, câteva zvonuri sau o lansare de produs nu pot schimba semnificativ rata acțiunilor așa cum o arată diagramele. Între timp, directorul unei companii mici poate lua o decizie ce-i va spori valoarea cu 50%. În egală măsură, lucrurile pot merge la fel de bine în direcția opusă.

În cazul giganților precum Apple, lansarea unui nou produs sau orice alt tip de știre nu poate justifica fluctuații de 50% pentru rata acțiunilor în analiza fundamentală.

Așa ceva nu se poate întâmpla nici dacă Tim Cook ar prezenta o pereche de ochelari ce ar uimi întreaga lume. Nici măcar dacă s-ar afla că toate secretarele ar fi însărcinate cu întreaga echipă de leadership, aici incluzând și femeile.

Așadar, poți presupune că speculațiile au un efect mai puternic asupra ratelor decât performanța propriu-zisă a companiei sau schimbarea valorilor acesteia.

Recomandăm tuturor cititorilor noștri să se raporteze la știrile despre rata acțiunilor, despre furnizori și rezultatele financiare ale companiei Apple așa cum se raportează la articolele despre brevete. Acestea pot fi adevărate, dar în egală măsură pot fi și false. Pot fi știri serioase sau simple zvonuri. La fel ca alte site-uri de știri, și noi încercăm întotdeauna să ne bazăm pe surse valide. Însă putem face și greșeli. Din motive evidente, există foarte mult zgomot, iar filtrarea informațiilor este, în consecință, o activitate dificilă.

Vezi oferta de produse iStyle!

iphonexr
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.