imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Qualcomm solicită interdicția de import a iPhone-urilor


Dezacordul dintre Apple și Qualcomm devine din ce în ce mai aprins. Mai întâi, Apple a dat în judecată compania care fabrică cipuri, pentru ca apoi aceștia din urmă să dea la rândul lor în judecată Apple. Acest conflict, care a început destul de nevinovat, se îndreaptă într-o direcție mult mai serioasă: Qualcomm solicită oprirea importurilor de iPhone.

Este un lucru banal pentru o companie de dimensiunea Apple, să se fie implicată în tot felul de procese juridice cu alte companii. O bună parte a acestor proceduri sunt inițiate de companii mai mici care urmăresc Apple pentru diferite brevete în speranța că pot obține niște bani. Pe lângă acestea, o altă parte a acestor procese este reprezentată de războaie reale, de pe urma cărora se plătesc miliarde de dolari. Gândiți-vă la procesele zile dintre Samsung și Apple care durează de ani buni. Situația curentă dintre Apple și Qualcomm se încadrează mai degrabă în această ultimă categorie.

Povestea a început cu Comisia Federală pentru Comerț din Statele Unite (United States Federal Trade Commission), FTC pe scurt, care a declanșat proceduri împotriva Qualcomm, deoarece compania a încălcat legea federală antitrust. Acest lucru înseamnă, în principiu, că firma care se ocupă de fabricarea cipurilor a încercat să obțină avantaje competiționale inechitabile. În practică asta înseamnă că societatea a încercat să rămână furnizorul numărul unu de procesoare de bandă (cipuri LTE) în ochii companiilor producătoare de telefoane folosindu-se de orice mijloace.

Toate bune și frumoase, dar acest plan nu este legal în conformitate cu legile existente. FTC spune că Qualcomm a exploatat situația în care deținea numeroase brevete și i-a obligat pe producători să încheie acorduri inechitabile. Una dintre companiile pe care le-au constrâns în acest fel a fost Apple. Compania cu sediul în Cupertino a fost de acord cu Comisia și a intentat o acțiune de 1 miliard de dolari împotriva Qualcomm, spunând că furnizorul a i-a forțat să plătească pentru tehnologii cu care Apple nu are nimic de-a face.

Qualcomm a reacționat foarte dur, aducând acuzații foarte grave celor de la Apple. I-au acuzat că au încălcat multe puncte din contractul dintre cele două companii și că au dăunat și acordurilor și contractelor cu alte companii, toate acestea în detrimentul Qualcomm, desigur. De asemenea, au blocat anumiți bani pentru plata brevetelor în conformitate cu cele care au fost convenite anterior de cele două părți. În plus, ei cred că Apple a modificat în mod deliberat frecvența procesoarelor din iPhone 7s, fabricate de Qualcomm, pentru a le scade performanțele la același nivel cu cip-urile fabricate de Intel. În documentul în care explică motivația acțiunii, Qualcomm a discutat și despre modul în care Apple le-a interzis să vorbească public despre oricare dintre aceste subiecte.

Până acum a fost vorba doar despre niște dispute legale, dar Bloomberg spune că Qualcomm dorește să ducă jocul la un nivel complet nou. Compania producătoare de cipuri este pregătită să inițieze o procedură la Comisia de Comerț Internațional pentru a interzice importul iPhone-urilor din Asia – unde sunt asamblate – cu un accent deosebit pe modelul care urmează să fie lansat în luna septembrie a acestui an. Sursa anonimă a revistei nu dă niciun motiv special, dar putem presupune că nu există niciunul, deoarece se pare că, în această nouă situație, Qualcomm este personajul negativ. FTC a mai condamnat o dată compania. Se pare că nu va fi ultima …

sursa: Macrumors

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.