imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Protejarea mediului înconjurător: prioritate de top pentru Apple


Apple obișnuia să publice așa-numitul Raport privind Responsabilitatea Mediului în fiecare primăvară, pentru anul financiar precedent. În acest an am aflat o mulțime de detalii despre strategia companiei.

Compania din Cupertino a fost criticată masiv la începutul anilor 2000 pentru toate contaminările rezultate în urma proceselor de producție. Sub conducerea lui Tim Cook, Apple a devenit o companie din ce în ce mai conștiincioasă și mai responsabilă față de mediul înconjurător.

Protejarea mediului e o prioritate

Raportul privind Responsabilitatea Mediului pentru exercițiul financiar 2018 a fost prezentat de Lisa Jackson. Aceasta e vice-președinta a departamentului de Mediu, Politici și Inițiative Sociale. În deschiderea prezentării, ea a reamintit că toată energia consumată de companie a fost acoperită de surse regenerabile 100%. Exemplul lor a fost urmat de 44 de furnizori care au făcut același lucru.

Ea a menționat, de asemenea, că carcasa din aluminiu a noilor MacBook Air și Mac mini este acum fabricată din materiale 100% reciclate. Totodată, Lisa Jackson a adăugat că Apple a înființat recent un laborator de înaltă tehnologie pentru a cerceta noi modalități de reciclare care să fie și mai eficiente. N-a uitat să amintească și de Daisy, robotul inteligent creat de Apple care poate dezasambla 200 de iPhone-uri pe oră.

Cei trei piloni pentru protejarea mediului

Cea mai mare parte a raportului se referă la cei trei piloni ai strategiei Apple de protejare a mediului. E vorba de schimbările climatice, resurse și chimie mai inteligentă. Primul capitol privind rezultatele luptei împotriva schimbărilor climatice a concluzionat că modificările designului de produs au avut drept rezultat o reducere cu 4,8 milioane de tone metrice de emisii de dioxid de carbon, în comparație cu cifrele din 2017. Totalul de 25,2 milioane de tone de amprentă de carbon a fost creat de industria prelucrătoare în proporție de 74% și de utilizarea produselor în proporție de 19%. Restul a fost adăugat prin transportul produselor și prin facilitățile corporative.

În lupta împotriva schimbărilor climatice, sursele regenerabile de energie joacă un rol important. Compania din Cupertino a sprijinit numeroase proiecte în calitate de investitor. Drept rezultat Apple deține în mod direct peste 600 de megawați de energie. Aceasta este una dintre cele mai mari investiții directe, în domeniul energiei regenerabile, de către o companie non-energetică. În viitorul apropiat va fi construită o fermă eoliană în Illinois și un panou solar PV în Virginia. Când vine vorba de economisirea energiei, consumul mediu de energie al dispozitivelor Apple a fost redus cu 70% în ultimii 10 ani.

Cea mai prietenoasă modalitate de utilizare a resurselor se bazează pe reciclare, pe gestionarea apei și pe zero producție de deșeuri. Potrivit raportului din exercițiul financiar al anului 2018, compania a recondiționat peste 7,8 milioane de dispozitive și a reciclat mai mult de 48 000 de tone de deșeuri electronice. Materialul plastic utilizat în ambalarea dispozitivelor a fost redus cu 48% în trei ani. În principal deoarece tăvițele de plastic care fixează dispozitivele la împachetare au fost înlocuite cu materiale similare cartoanelor de ouă, fabricate din fibre.

MacBook contribuie la protejarea mediului

Obiectiv: sustenabilitate 100%

Potrivit raportului, obiectivul ambițios al companiei din Cupertino este trecerea de la materiile prime la cele reciclate. Au fost identificate 14 materiale diferite care sunt în prezent cercetate de departamentul de mediu de la Apple. De asemenea, compania urmărește să ajungă la zero deșeuri în sediile, magazinele și centrele de date. Cei de la Apple au reușit să recicleze 74% din cele 74 000 de tone de deșeuri pe care le-au produs în 2018. Asta reprezintă cu 3% mai mult decât au reușit în 2017.

Stâlpul chimiei inteligente se referă, în principiu, la acei pași pe care compania i-a făcut pentru manipularea substanțelor chimice nocive. Documentul subliniază, de asemenea, că Apple a reușit să încheie o înțelegere cu furnizorii lor de asamblare. Se dorește utilizarea unor produse de curățare și degresanți mai siguri. Campania începută în anii 90, cu scopul de a elimina toate elementele contagioase, constă în construirea unei baze de date ce cuprinde toate materialele pe care partenerii companiei le folosesc. Acest lucru le permite celor de la Apple să găsească elementele periculoase și să le înlocuiască în mod eficient.

Raportul conține multe alte informații interesante despre staniul care a fost folosit pentru lipirea plăcilor de bază ale dispozitivelor și despre cooperarea companiei Apple cu organizații specializate în silvicultura responsabilă. De asemenea, subliniază și câteva deficiențe. De exemplu consumul de apă proaspătă al companiei. La acest capitol, raportul arată că ponderea apei reciclate este încă mică, în comparație cu toată apa folosită.

Cu toate acestea, trebuie să adăugăm că obiectivele companiei sunt cu adevărat promițătoare. Noi sperăm ca aceasta să fie un bun exemplu pentru toți concurenții importanți.

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.