imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Project Titan (Apple Car) încă nu e gata. Însă ar putea fi pe viitor?


Compania Apple a distribuit o serie de statistici oficiale despre rezultatele înregistrate în domeniul vehiculelor autonome. Nu putem afirma cu tărie că avem de-a face cu un succes incontestabil pentru Project Titan. Însă în spatele progreselor se pot afla decizii bine plănuite. Nu e chiar atât de sigur că Apple Car va fi iPhone-ul viitorului…

Project Titan, numele de cod pentru Apple Car, fascinează pe mulți, de multă vreme. Au existat o mulțime de zvonuri despre existența acestui proiect secret. Este real? Ar trebui să ne gândim la un vehicul real sau doar la un software pentru conducere autonomă? Și așa mai departe.

Deși acest proiect e unul dintre cele mai puțin cunoscute de la Apple (și care nu a fost niciodată dezvăluit cu adevărat), misterul lui s-a dizolvat în urmă cu mai mulți ani. E posibil să știi că acesta se ocupă de un software ce rulează pe vehicule de test. De asemenea, însuși Tim Cook a vorbit de-a lungul vremii despre anumite aspecte legate de Project Titan. Singura informație care ne lipsește e statusul acestei inovații software.

Concept Car: Project Titan Apple.

Project Titan: primele date

Însă acum, se pare că și această necunoscută a primit un răspuns. Din motive misterioase (sau datorită regulamentelor obligatorii), Apple a publicat date oficiale despre Driverless Testing of Autonomous Vehicles (DMV). Printre altele, putem afla cât de des întrerup șoferii software-ul autonom. Sau de câte ori se intervine pentru a evita accidentele? Pe scurt:

De multe ori. În medie, de 544.78 de ori pe mia de kilometeri.

Prin comparație, Waymo de la Google are nevoie doar de 0.06 intervenții la fiecare 1 000 de kilometri. Cu alte cuvinte, sistemul dezvoltat de Apple prin Project Titan poate parcurge pe cont propriu 1.8 km fără probleme, în timp ce Waymo parcurge 17 847 km. Iar acesta e un aspect foarte important pentru vehiculele autonome. Cu acest rezultat, Apple se plasează pe locul 25 în topul companiilor cu sediul în California care testează vehicule autonome.

În această situație, se pune o întrebare. Cum e posibil ca proiectul unei companii precum Apple să ajungă la coada listei? Vorbim totuși de o companie-pionier în domeniul tehnologiei, care dispune de resurse umane și financiare aproape nelimitate.

Ei bine, Elon Musk a afirmat cu ceva timp în urmă că Apple a intrat pe această piață mult prea târziu. Așadar, cel mai simplu răspuns poate fi că Apple a ratat trenul. Ipoteza poate fi confirmată și de știrile conform cărora Apple concediază o mulțime de angajați din acest domeniu.

Opțiuni de dezvoltare

Înainte să începi să dai vina pe Apple, ar trebui iei și un alt motiv în calcul. Dacă acest proiect pentru dezvoltarea unui software de conducere autonomă nu a fost niciodată principala direcție vizată de Apple? E posibil ca Project Titan să fie una dintre multele opțiuni cu care compania experimentează, pentru a preîntâmpina o eventuală recenzie pe piața dispozitivelor smart? Pentru că nu se poate ști dinainte ce se va întâmpla, mai devreme sau mai târziu, companiile tech sunt nevoite să inventeze ceva nou.

Acestea sunt mașinile Lexus utilizate de Apple pentru testări.

Proiectarea vehiculelor autonome ar putea fi o opțiune. Dar se pare că Apple nu se implică atât de mult în această zonă, ci preferă să acorde mai multă atenție selecției de wearables. Aici avem dispozitive precum Apple Watch și AirPods. De asemenea, știm că Apple urmează să lanseze curând și o pereche de ochelari cu AR. Aceasta ar putea fi baza pentru un ecosistem cu totul nou, care explorează potențialul tehnologiilor AR și VR. Ar putea fi o alternativă mai mult decât viabilă.

Așadar, se poate întâmpla ca Apple să abandoneze pur și simplu opțiunea vehiculelor autonome și să păstreze Project Titan doar ca pe un plan Z, pentru vremuri nefaste. Astfel încât, dacă dispozitivele wearables nu sunt viitorul, să aibă o opțiune de rezervă.

Sursa: MacRumors

Vezi oferta de produse iSTYLE!

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.