imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Procesorul A12 bionic.

Procesorul A12 de la Apple surclasează toți competitorii


Potrivit celor mai precise teste benchmark, procesorul A12 nu e doar mai eficient din punct de vedere al consumului de energie și al puterii de calcul. Însă curând e posibil să se atingă performanțele procesoarelor computerelor desktop…

Când e vorba de testarea displayurilor, ne încredem în DisplayMate. Când e vorba de camerele foto-video, avem rezultatele celor de la DxOMark. Iar dacă e vorba de testarea procesoarelor, îi avem pe cei de la AnandTech. Aceste laboratoare examinează domeniile în care sunt specializate fără să fie influențate de vreun producător anume.

După ce au fost lansate noile dispozitive, au început să apară și rezultatele diferitelor teste. Întâi, cei de la DisplayMate au afirmat că pe piață nu există display mai bun decât cel de pe iPhone XS și MS Max. Apoi, Than DxOMark a publicat rezultatele excelente obținute de camera foto-video. Acum, a fost rândul celor de la AnandTech să publice raportul testelor realizate. Punem pariu că nu vom fi dezamăgiți de rezultate.

Procesorul A12 de la Apple surclasează toate celelalte modele de procesoare de pe piață

Comparat cu toate celelalte procesoare competitoare, s-au înregistrat diferențe semnificative la fiecare categorie testată. În așa măsură, încât nici măcar nu am fost surprinși că cel mai nou procesor Apple a înregistrat rezultate de două ori mai bune. În ce privește performanța și consumul de energie, cu A12 nu poate fi comparat cu niciunul dintre procesoarele Snapdragon, Kirin sau Exynos.

Rezultate comparate înregistrate de procesorul A12.

Cea mai mare diferență a fost înregistrată la comparația cu Android SoC (i.e. System on Chip). SoCs Apple consumă mai puțină energie decât SoC Android, în timp ce înregistrează performanțe de două ori mai bune. „Nu am fi surprinși să constatăm că, dacă procesorul Apple nu ar fi optimizat pentru consum de energie, s-ar fi obținut performanțe de 3 ori mai bune.” – spune raportul realizat de AnandTech.

Singurul procesor cu care a putut fi comparat A12 este A11 de anul trecut. (Chiar și acesta s-a clasat peste toți competitorii). La testul benchmark SPECint2006, procesorul A12 a obținut rezultate cu 24% mai bune la capitolul putere de calcul. Diferența înregistrată la capitolul eficiență energetică a fost de 12%. Singurele excepții au fost acele sarcini ce utilizau memorie excesivă. Procesorul A12 tinde să utilizeze mai multă energie pentru a le realiza.

Procesoare mobile vs. procesoare desktop

De acum înainte, întrebarea este dacă procesoarele Apple pot fi comparate cu procesoarele desktop. Potrivit AnandTech, diferența dintre procesoarele Apple din prezent și procesoarele desktop e destul de firavă.

Există câteva motive în spatele acestei creșteri enorme de performanță. Pe de o parte, A12 e primul procesor mobil cu noduri de 7nm de pe piață. Despre această tehnologie am scris cu altă ocazie. Pe de altă parte, nu trebuie să uităm de celelalte dezvoltări. Co-procesorul neural, sistemul cache reproiectat, creșterea numărului de nuclee și compresarea memoriei GPU, contribuie fiecare la creșterea de performanță.

Se poate afirma, fără urmă de îndoială, că în afară de testele de laborator, procesorul Apple A12 etalează performanțe fantastice și în viața reală.

Sursa: MacRumors

ipad6
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.