imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Procesoare marca Apple? Dar cum?


Se pare că Apple va înlocui procesoarele Intel, cu propriile lor produse. Cea mai mare întrebare este dacă vom trece la o nouă tehnologie. Sigur, ne putem baza pe istoria Apple. Totuși, ne întrebăm? Oare merită.

 Săptămâna trecută, am scris despre declarația lui Gurman conform căreia Apple vor înlocui probabil procesoarele Intel din Mac cu propriile cipuri. Hai să ne amintim ce a spus Gurman:

Dacă ne încredem în Gurman care s-a dovedit bine informat în trecut, Apple a început să pregătesacă cea mai mare schimbare din ultimii ani referitoare la Mac sub numele de cod Kalamata. Potrivit acestuia, compania urmează să înlocuiască procesoarele Intel din Mac-uri cu propriile cipuri.”

Această mișcare ar putea fi primul pas al unei schimbări strategice mai mari, care a fost deja aprobată de liderii companiei. Ideea de bază este aceea de integra cât mai bine hardware-ul și software-ul .

 

Dacă acceptăm faptul că Gurman are de obicei surse de încredere, putem considera drept de încredere și această informație. Deci, putem începe să ne întrebăm “de ce?” și “cum?” în loc de “este adevărat sau nu”. Am oferit deja un răspuns pentru această întrebare. Acum hai să vedem ce se va întâmpla în cazul unei schimbări..

Ei bine, două fapte istorice ne pot arăta direcții către viitor. În 1994, seria de procesoare Motorola 68000 a fost înlocuită cu Power PC, serie creată în 1991 de către alianța AIM.

Pentru a facilita schimbarea, Apple a integrat un emulator în macOs, pentru a rula acel software bazat pe paradigmele anterioare, cu toate că multe părți macOs fuseseră deja emulate. Procesul a fost finalizat în decurs de 1-2 ani și toată lumea a folosit cipurile PowerPC ca și cum nu ar fi intervenit vreo schimbare. PowerPC a trebuit să fie puternic, astfel încât utilizarea emulatorului să nu încetinească sistemul.

Perioada a durat până în 2006 când a intervenit o nouă schimbare. PowerPC a dispărut, iar Intel a devenit popular. Situația a fost aceeași ca în 1994: a fost folosit emulatorul Rosetta, perioada de tranziție a durat 1-2 ani, iar atunci când gama de produse a fost actualizată, au fost create cipuri. În cele din urmă, software-urile necesare au fost actualizate, astfel încât a început o perioadă de calm și pace. (până când au apărut greșeli grave de securitate Meltdown și Spectre, care afectau toate procesoarele Intel existente).

Gurman crede că în 2020, la 14 ani de la introducerea procesoarelor Intel, va apărea o nouă schimbare, ceea ce ne face să ne întrebăm: cum se va întâmpla? Dacă luam ca bază principiile menționate mai sus, formula este clară: Apple anunță componentele proprii, informează dezvoltatorii, actualizează structura metalică a întregului cadru al produsului, introduce un emulator în sistem și se declară mulțumit de schimbare. Având în vedere că ei au expertiza necesară, de ce nu ar urma această direcție?

Pentru că: 1). Situația a devenit complicată în timp, cerințele s-au schimbat 2). Proiectarea unui procesor propriu nu este o sarcină trivială, fapt care, de asemenea, poate complica situația. Procesoarele proprii ale iPhone-urilor și ale iPad-urilor sunt extrem de performante. Nu sunt doar printre cele mai bune disponibile în categoria dispozitivelor mobile, nivelul lor de performanță aproape a depășit procesoarele din categoria desktop.

Întrebarea este dacă Apple poate realiza acest lucru la un cu totul alt nivel, dacă poate proiecta un cip pe care să îl introducă fără probleme într-un MacBook, iMac Pro sau un Mac Pro reînnoit. Merită oare o astfel de investiție în dezvoltarea cercetării și resurse umane doar pentru a satisface o anumită categorie, restrânsă, de utilizatori?

Răspunsul scurt: Desigur! Apple este o companie destul de mare și are resurse suficiente pentru a realiza acest lucru. Chiar dacă nu o pot face acum, până în 2020, pot angaja mulți profesioniști. Ei au destui bani pentru asta. Expertiza menționată mai sus nu trebuie să se limiteze la departamentul pentru Mac și ar putea folosi câteva trucuri noi învățate din dezvoltarea procesoarelor pentru iPhone și iPad. De data aceasta, dispun de mai mult loc de manevră în cazul proiectării, nu sunt constrânși de eficiența energetică în aceeași măsură ca în cazul dispozitivelor mobile, deci pot crea arhitecturi mai bune.

Răspunsul mai lung: nu e atât de simplu. Indiferent de resurse, la început, procesorul propriu nu va putea susține gama Pro. Deci, aceste dispozitive ar folosi în continuare parțial procesoarele Intel. Dar, ne putem imagina o situație hibridă în care Intel (de mare capacitate) ar lucra împreună cu procesoarele Apple cu o capacitate mai mică.

Dar nu uitați că, așa cum a relatat Gurman, aplicațiile macOS și iOS se vor uni probabil. Este posibil ca cele două știri să fie conectate. Este posibil, de asemenea, ca Apple să proiecteze procesoar pentru desktop pentru a le putea integra mai ușor cu procesoarele mobile – oferind o nouă  dimensiune echilibrului hardware-software  al ecosistemului.

Toți factorii menționați mai sus ar putea dovedi unul câte unul că această schimbare va fi diferită de cele precedente. În acest sens, Apple nu se poate baza pe experiențele anterioare, astfel încât vor fi nevoiți să găsească ceva nou.

Sursa: MacWorld

Black Friday iPad
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.