imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Principiile sau Banii – Dilemele etice ale companiilor din domeniul tehnologiei


Ce poate face o companie modernă și democratică atunci când interesele sale financiare o împing să încalce anumite principii morale? Cât de multă ipocrizie există de fapt în lumea tech?

Atunci când te gândești la dileme morale, companiile din domeniul tehnologiei nu sunt primele care îți apar în gând. Dar, dacă te gândești mai bine, acestea se confruntă cu o mulțime de probleme de ordin etic. Așa cum unchiul Ben i-a spus lui Spiderman: odată cu puterile mari vine și o responsabilitate pe măsură. Chiar dacă este doar un clișeu, cuvintele unchiului Ben pot fi aplicate și companiilor mari.

Aceste companii au destul de multă putere, resurse financiare și resurse umane pentru a schimba lumea în bine sau în rău. Și, un lucru este cert: deciziile lor ne influențează pe toți. Întrebarea este în ce direcție vor merge.

[

Am început cu toții să ne punem mai multe întrebări după ceam aflat că Google are un motor de căutare separat în China, care listează toate căutările și le transmite instantaneu motorului de căutare chinezesc Baidu. Google nu a putut intra pe piață altfel. Scopul principal al acestui sistem este acela de a nu prezenta informații nefavorabile regimului Republicii Populare Chineze, cu alte cuvinte, de a cenzura informații despre Masacrul din Piața Tiananmen, care conform ideologiei oficiale nu s-a întâmplat niciodată.

Și toate acestea vin de la o companie care la câteva mii de kilometri distanță arborează drapeluri Pride, fapt pedepsit în China cu câțiva ani de închisoare. Pentru o companie care recită Declarația Universală a Drepturilor Omului cu o lacrimă în colțul ochiului, chiar înainte de a-și aminti de Declarația de Independență a Statelor Unite, practicile din Asia par stranii.

În mod evident, Google nu este singura companie care ar putea primi cea mai înaltă distincție pentru ipocrizie. Alături de mulți alții din industrie, și Apple face parte din această categorie.

Oare doar banii contează? Pe scurt: s-ar putea ca răspunsul să fie DA. Pe de altă parte, este legitim să argumentezi și că o companie nu ar trebui să intervină în probleme politice. De ce ar trebui o companie să ia poziție și să intervină într-o problemă care nu o privește în mod direct? De ce ar trebui o companie să adopte o poziție unică, având în vedere că angajații pot avea păreri extrem de diferite? Nu ar fi mai frumos dacă fiecare și-ar vedea de treaba lui?

Ce s-ar întâmpla dacă o anumită companie cu convingeri morale ferme ar decide să nu-și vândă produsele unor membri ai societății care au opțiuni politice, religioase sau de gen diferite de cele asumate de companie? Ar fi absurd. Însă poți într-adevăr să separi afacerile și principiile?

Ambele perspective au o justificare în spate. Dar este important să ne gândim la aceste dileme. Tu ce crezi? Este corect ca o companie să contrazică toate principiile morale asumate până acum pentru a se dezvolta?

 

ipad6
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.