imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Primul email din spațiu a fost trimis folosind un Mac acum 26 de ani


Omenirea a trimis primul email din spațiu folosind un Mac pe 28 august 1991. Pare aproape imposibil de crezut, dar echipajul de pe nava spațială Atlantis a avut un Mac Portabil din 1989 pe care inginerii au reușit să-l modifice astfel încât acesta a fost folositor pe durata expediției.

Trimiterea de email-uri era o sarcină de rutină doar în zona de business, nicidecum în spațiu și nici măcar pe Pământ acum 26 de ani. Cu toate acestea, echipajul de pe nava spațială Atlantis avea deja  un Macintosh Portabil pe care Apple l-a lansat în 1989. După câteva modificări (gravitația 0 cu siguranță poate fi un factor de influență), ei au reușit să facă notebook-ul, considerat o miniatură la acea vreme, să funcționeze în spațiu. L-au folosit în principal să trimită email-uri prin AppleLink, care era un vechi serviciu de mail folosit de comercianții și dezvoltatorii Apple.

Codul de misiune STS-43 a fost zborul 9 al Atlantis și al 42-lea pentru National Aeronautics and Space Administration, sau NASA. Principalul scop al misiunii a fost de a instala un Satelit de Urmărire și Transmitere a Datelor, TDRS, scop care a fost atins. Pe parcursul zborului de aproape nouă ani, computerul Apple folosit nu numai că a trimis email-uri, dar a funcționat și ca ceas cu alarmă care amintea astronauților să efectueze anumite sarcini.

Mac-ul Portabil în cauză avea și un software care localiza poziția navei în timp real, pe care apoi o puteau compara cu o hartă a lumii ce afișa ciclurile zi-noapte. Alte funcții interesante erau WristMac, care poate fi considerat predecesorul Apple Watch. Totuși, pe vremea aceea el chiar era un Mac introdus într-un ceas de mână, folosind un port serial pentru a trimite date astronauților.

sursa: Cult of Mac

dji
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.