imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube
Dispozitivele flagship de anul acesta: Iphone XS și XS Max.

Primele impresii: dispozitivele flagship iPhone XS și XS Max


Am avut doar câteva ore la dispoziție pentru a testa noul dispozitiv flagship înainte de lansare. Astfel că, în loc de aspectele tehnice, hai să vorbim întâi despre primele impresii.

Acum, dacă nu ne putem număra printre primii, trebuie să ne străduim să ne numărăm printre cei mai buni. De aici pornim cu modelele iPhone XS și iPhone XS Max. Prin urmare, în perioada următoare vom realiza diferite teste cu cele mai bune telefoane de la Apple din 2018. Ne-am bucura să primim întrebări de la tine în secțiunea de comentarii. Iar săptămâna viitoare vom încerca să testăm dispozitivele și în funcție de aceste întrebări.

Însă pe moment, hai să vedem un test rapid pe care l-am realizat împreună cu colegii noștri. Am scris deja de mai multe ori despre inovațiile tehnice ale noilor iPhone-uri, XS și XS Max. În plus, am văzut deja o mulțime de fotografii și clipuri video de la jurnaliști străini și vloggeri. În același timp, e cu totul altceva să ții în propriile mâini modelele de iPhone XS. În plus, e cu totul altfel atunci când cinci sau șase persoane stau într-o cameră și se uită la două telefoane, purtând discuții despre ele. Hai să vedem primele impresii. Începem cu designul, apoi alte aspecte, iar la sfârșit încheiem cu acele ceva care ne-a uimit cu adevărat…

Flagship: iPhone XS

Când Tim Cook a prezentat iPhone X, care a venit cu un grad semnificativ de inovație în materie de design și tehnică, a spus că dispozitivul flagship de anul trecut ar urma să fie temelia pentru următoarea decadă iPhone. În zilele acelea, telefonul celor de la Apple tocmai își sărbătorea cea de-a 10-a aniversare. Astfel că nu a fost deloc surprinzător că la evenimentul Keynote de anul acesta a fost prezentat un model destul de similar cu iPhone X.

Dacă acesta e un lucru bun sau nu, va trebui să decizi singur. Mai mult, am risca să afirmăm că întrebarea nu e neapărat dacă acesta e un lucru bun sau nu. Uită-te pur și simplu la cele mai noi smartphone-uri de pe piață. Ce vezi? Tot ce vedem noi e o serie de dispozitive cu margini mai mici, insuliță pentru senzori în partea de sus a displayului, și fără conector Jack de 3.5mm.

Într-adevăr, se pare că iPhone X nu a determinat doar selecția de telefoane Apple pentru următorii 10 ani, dar a reușit să influențeze și întreaga piață de smartphone-uri.

E posibil ca ție să nu-ți placă neapărat. Și noi am avut propriile dubii. E posibil să ca Jony Ive să fie învinovățit pentru multe lucruri. E posibil să nu-ți placă deloc forma camerei sau să te șocheze lipsa butonului de Home sau Jack-ul de 3.5mm. Orice ar fi. Aspecte care țin de gustul propriu sau nu, iPhone a dictat din nou trendul, și ăsta e un fapt concret.

Pe viu, dispozitivul flagship e cu totul altceva

Apropo, trebuie să precizăm – iar asta e o lecție pe care am învățat-o pe propria piele – că nu ar trebui să judeci un dispozitiv doar pe baza fotografiilor. Nouă nu ne prea place cum arată în fotografii. Cu toate astea, indiferent de câte ori ținem în mână un iPhone X sau modelele lansate anul acesta, suntem întotdeauna uimiți de designul și calitatea fiecărui detaliu. Să uităm de partea asimetrică de jos: palma primită e bine-meritată.

Simplu spus, senzația pe care o ai când ții în mână un iPhone XS e aceeași ca la iPhone X. Și chiar așa ar trebui să fie. Dacă tot vorbim de similitudini, nici funcționalitatea nu s-a schimbat prea tare. Însă acest lucru nu e tocmai surprinzător, de vreme ce suntem într-un an „S”. Desigur, asta nu înseamnă că dispozitivul flagship nu a devenit mai inteligent.

Petru că acesta e un articol bazat pe primele noastre impresii, nu vrem să pierdem vremea cu înșirarea tuturor specificațiilor. Am scris despre asta cu alte ocazii. Ideea de bază e că, pornind de la cameră, procesor și alte componente interne, până la display, s-au înregistrat îmbunătățiri la o mulțime de capitole. Chiar dacă nu într-o manieră radicală, îmbunătățirile sunt notabile. E pur și simplu imposibil să cucerești lumea în fiecare an cu un dispozitiv nou. Iar dispozitivele flagship de anul acesta nu intenționează să facă asta. Însă upgrade-ul este unul acceptabil. Și se poate dovedi o opțiune corectă pentru cei care nu au achiziționat iPhone X anul trecut, pentru că au dorit să aștepte maturizarea conceptului.

Iată conceptul maturizat: iPhone XS.

Flagship: iPhone XS Max

Dimensiune

Am fost foarte curioși care e senzația pe care ți-o dă iPhone XS Max când îl ții în mână. Știam că vorbim despre cel mai mare display plasat vreodată pe un iPhone. Dar este, într-adevăr, un dispozitiv ergonomic? Are sens această redimensionare? Hai să păstrăm această ultimă întrebare pentru mai târziu, și să începem cu celelalte.

Comparat cu iPhone X, nu pare că vine cu o schimbare prea radicală. Încape în buzunar, și nu e deloc enervant. Dacă se întâmplă să ai mâini mai mici, e posibil să ți se pară mai mare. Însă în general dimensiunea pare destul de comodă. Nici greutatea nu reprezintă o problemă, dacă treci de la iPhoneX. Însă e posibil ca celor care trec de la dispozitive mai mici, cum ar fi 5s sau SE, să li se pară foarte neobișnuit. Cu toate astea, displayul mai mare e, fără îndoială, destul de cool. Acum, experiența de a te uita la pozele spectaculoase pe care le faci va fi chiar și mai bună.

De obicei oamenii realizează o mulțime de fotografii cu familia, la birou sau cu prietenii, dar le accesează și le văd de cele mai multe ori pe telefon. Uneori, nouă ne place să creăm un album cu toate fotografiile, pe care îl punem pe iPad. Iar acum există o funcție din iOS care ne poate ajuta în acest proces și care se numește Memories. Ca să nu mai precizăm că modelele din 2018 au o cameră atât de bună, încât ideea de a crea un display mai generos e mai mult decât binevenită.

Suntem pur și simplu uimiți de experiența oferită. Pentru cei care au trecut de la un model Plus la iPhone X și duc lipsa ecranului generos, iPhone XS Max ar fi o alegere perfectă. Ecranul mai mare nu a fost o experiență prea brutală. Însă după ce ne-am jucat cu XS Max timp de aproximativ o oră și am revenit la iPhone X, acesta din urmă oferă senzația unui dispozitiv în miniatură…

Culoarea

Poți achiziționa dispozitivul flagship iPhone XS Max în trei variante de culori. Pe lângă Silver și Space Gray, acum e disponibil și modelul pe Gold. Desigur, asta ține de gust, însă noi credem că noua culoare va crește foarte mult în popularitate. Unul dintre colegii noștri a fost atât de uimit încât a afirmat că: „Cred că Jony Ive a lipsit de la ședința în care s-a stabilit numele culorii, pentru că el i-ar fi dat un nume fantezist. Nici nu i-ar fi trecut prin cap să rămână a numele de Gold.”

E cu adevărat uimitor, și e total diferit față de ce se poate vedea în poze și în clipurile video. În fotografii, impactul este estompat. Dar dacă ar fi trebuit să ghicim, după o singură privire și fără să cunoaștem detaliile, am fi spus mai degrabă că e vorba de culoarea Copper. Liniile ce coboară pe marginea dispozitivului flagship aduc o nuanță patinată și profundă de cupru închis la culoare. Iar dacă așezi dispozitivul pe birou, astfel încât displayul să fie la vedere, obții un efect vizual de excepție și exclusivist. Asta pentru că spatele este auriu, dar în anumite lumini acesta capătă nuanțe de piersică. Efectul este într-adevăr spectaculos și unic.

Performanță și cameră

Omenii sunt întotdeauna mai atenți la noile funcții ale camerei. Funcțiile au devenit mai rapide și mai smart. Se pare abilitățile camerei de pe noul XS sunt identice cu cele ale predecesorului său. Dacă ne uităm la cifre, Apple a lucrat cu valori complet identice: avem în total 3 camere, una pe față și două pe spate. A păstrat camera TrueDepth de 7 MP (față) și pe cele de 12 MP (spate): supra-angular și tele. Schimbările s-a înregistrat la nivel de dimensiune a senzorului de imagine, care a crescut semnificativ, astfel că vom avea parte de mai multă luminozitate.

Ca să nu mai menționăm de numărul de puncte AF (auto-focus). Și cam asta e tot, pentru că principalele schimbări nu s-au înregistrat la nivel de camera. Unitatea dedicată a procesorului creează o mare diferență între abilitățile foto și video ale modelelor iPhone X și iPhone XS. Apple a numit acest sistem Smart HDR pentru a rezuma noile funcții. Așa cum indică numele, de acu înainte, pentru a obține imagini mai bune, în procesul de fotografiere vom fi asistați de mai multe soluții software. Iar diferența este cu adevărat mare. Dar hai să o luăm punct cu punct.

Înainte de toate, după deschiderea aplicației Camera, aceasta pre-înregistrează automat 4 cadre. Astfel, putem expune imediat. Nucleele ultra-performante ale procesorului asigură deschiderea mai rapidă a aplicațiilor. Astfel că, în practică, acest aspect reduce considerabil șansele de a rata momentul pe care vrem să-l surprindem. În prezent, pe piață nu există o altă cameră care să stea mai bine la acest capitol.

Smart HDR

Comparat cu funcția HDR din trecut, Smart HDR poate crea fotografii cu un grad mai înalt de supra- sau sub-expunere. Se extinde astfel spectrul variabilei dynamic range și se obțin fotografii mult mai detaliate. Culorile sunt pur și simplu fantastice și nu sunt supra-saturate. În plus, procesorul poate alege punctele de focus și valoarea de expunere foarte rapid. E destul de dificil să ratezi fotografiile cu noile modele.

Cu noua opțiune Natural Light din modul portret, putem modifica variabila bokeh pentru fotografiile realizate în prealabil. Putem controla gradul de blur din background cu ajutorul unui glisor. Noul Neural Engine caută fața din imagine, apoi procesează detaliile. Desparte primul plan de planul secund, și cu ajutorul unei hărți de adâncime (depth map) oferă posibilitatea de a controla profunzimea planului secund. E o funcție destul de tare.

Am realizat și noi o mulțime de fotografii. Practic, am fotografiat tot ce ne-a ieșit în cale. Când ne-am întors la birou, am avut timp să ne jucăm cu funcțiile pentru sharpness și colour correction. Până să avem ocazia de a ține dispozitivul flagship în mâini, eram destul de sceptici. Asta pentru că avem de a face cu o inovație care te încurajează să nu fii foarte atent la fotografiile pe care le faci, pentru că totul poate fi modificat mai târziu. Însă lucrurile par să funcționeze perfect, iar chipul A12 Bionic plasează fotografia de pe smartphone într-o cu totul altă dimensiune.

Stabilizarea imaginii

Însă cel mai mare șoc l-am avut în privința stabilizării imaginii video. La acest capitol, în cazul camerei de pe spate nu s-a întâmplat nimic spectaculos, iar stabilizatorul optic a rămas neschimbat. Procesorul și componenta software pot face lucruri pe care ar trebui să le încerci tu însuți. Asta pentru că probabil că nu le vei da crezare dacă le vei citi într-un articol sau dacă vei vedea un test video. iPhone XS și iPhone XS Max pot scoate de pe piață soluțiile de tip gimbal oferite de producători precum DJI. Pentru simplul motiv că acestea devin inutile. Dacă mergi în ritm normal, ținând telefonul cu ambele mâini, obții rezultate din care factorul uman – care face tot felul de greșeli și mișcări bruște – parcă lipsește.

La început am crezut că ni se pare și că sistemul va ceda în anumite circumstanțe. Însă ne-am înșelat. Am făcut mișcări diferite timp de 18 secunde: am ținut modelul flagship în față, în spate, și am realizat mișcări circulare. Aparent plictisitorul update al procesorului nu e tocmai un element de marketing pe care mizează Apple. Însă în spatele cortinei au avut loc îmbunătățiri serioase la nivel de hardware și software.

Pe baza primelor noastre impresii, iPhone XS și iPhone XS Max nu doar că vin cu cea mai bună cameră din istoria iPhone-ului, dar vin și cu cea mai bună cameră de pe piață din prezent. Senzorul de imagine continuă să reprezinte o limită, comparat cu DSRL și MILB. Însă cantitatea sporită de lumină, noul procesor și componenta de AI lărgesc gama posibilităților și simplifică procesul de creație foto și video.

Vezi oferta de produse iStyle!

mbp
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.