imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Prima bibliotecă de pe Lună va cuprinde întreaga Wikipedia  


Ne aflăm la un nivel atât de avansat în ceea ce privește popularea Lunii, încât trebuie să ne gândim deja la divertisment și la ce vor citi primii coloniști în timpul lor liber. Din fericire, o companie se ocupă de acest lucru, iar rezultatele vor fi minunate.

Am citit o singură propoziție dintr-un articol, dar aceasta ne-a făcut să rămânem cu gurile căscate de uimire de cel puțin trei ori.

Fundația Arch plănuiește să tipărească întreaga Wikipedia în engleză, pe foi mici de metal și să o transporte pe Lună ca bibliotecă.

 Iată explicația

Primul lucru care ne-a lăsat cu gurile căscate #1 – Fundația Arch

Nu ne-a crescut tensiunea citind prima parte a propoziției, deoarece nu am auzit vreodată de această organizație nonprofit, dar documentarea din ce în ce mai avansată despre ei a făcut ca interesul nostru să crească.

Fundația, fondată în 2015, are un plan foarte simplu, dar foarte ambițios: dorește să răspândească – cât mai mult posibil – cunoștințele omenirii în întregul Sistem Solar, creând copii de siguranță în caz că ar veni sfârșitul lumii. Denumirea companiei este excelentă, “Arch” face referire la arcul care descrie traiectoria informațiilor care se răspândesc de pe Pământ, dar este în același timp și prescurtarea cuvântului arhivă în limba engleză. Nu poți trece cu vederea nici conotația referitoare la arca lui Noe.

După cum a spus fondatorul Nova Spivack:

Oriunde merg oamenii, acolo va merge și Arch. Oriunde Arch va merge, tot așa va merge și umanitatea.

Evident, asta nu afectează prea mult viețile noastre, dar este bine să știi că există proiecte de genul acesta.

Al doilea lucru care ne-a lăsat cu gurile căscate #2 – Foile micuțe de metal

Pentru a se asigura că aceste informații nu se vor pierde, nu este suficient să le scrii pe o hârtie simplă cu cerneală. Spațiul cosmic este un loc dur din cauza: radiației cosmice, a fluctuațiilor de  temperatură, a vidului și a altor provocări cu care trebuie să se confrunte cei care ar dori să se ocupe de stocarea datelor în aceste circumstanțe.

Arch are soluții diferite pentru această problemă. Când Elon Musk și-a lansat Tesla Roadster în spațiu, Spivack l-a întrebat pe miliardar pe Twitter dacă poate plasa la bord trilogia Fundația scrisă de  Asimov. Liderul SpaceX și Tesla a fost deschis ideii, astfel încât proiectul a fost realizat. Și a fost o mare oportunitate pentru fundație să-și testeze soluția tehnică.

Decizia de imprimare laser cu cuarț 5D le-a oferit posibilități incredibile. În teorie, informațiile inscripționate în foi vor rămâne citibile timp de 14 miliarde de ani – aceasta ar putea fi cea mai durabilă tehnologie a omenirii pentru stocarea informațiilor – rezistă radiației cosmice și rezistă la temperaturi de peste 1000 de grade Celsius. Și un disc poate conține 360TB de date.

Actualul proiect al Bibliotecii Lunare ar putea utiliza o altă tehnologie de stocare. De data aceasta,  informațiile vor fi gravate cu un laser pe plăci din nichel cu o lățime de 1,7 centimetri și 20 de microni grosime. Sunt mai subțiri decât grosimea medie a părului uman și mai mici decât un timbru poștal. Dar nu lăsa dimensiunea să te înșele, pe o astfel de “coală” poți avea 16 000 de pagini de conținut.

Aceste discuri vor fi plasate într-un pachet de mărimea unui CD care permite organizației Arch să trimită conținutul echivalent a până la 50 de milioane de pagini și imagini pe Lună. Celălalt avantaj imens al tehnologiei este acela că foile de nichel pot fi citite cu un microscop optic cu zoom de 1 000x. Iar nichelul rezistă radiațiilor cosmice și nu se va coroda.

Pentru a face ca tehnologia să se răspândească, compania s-a aliat cu Stamper Technology, care are o metodă specială de gravare, care le permite imprimarea tuturor discurilor în mai puțin de o săptămână. Când va veni momentul lansării, toate datele vor fi proaspete și actualizate.

Al treilea lucru care ne-a lăsat cu gurile căscate #3 – Biblioteca de pe Lună și Wikipedia

Faptul că există oameni care cred că este important să ai o bibliotecă pe Lună ne-a amuzat. Arch lucrează în prezent la conceptul de Bibliotecă marțiană, deoarece această planetă este o destinație de top pentru misiunile spațiale. Scopul final este de a răspândi informații în întregul Sistem Solar. Arch se pregătește să colaboreze cu oricine poate să îi transporte discurile în Univers.

Un alt element amuzant este faptul că au ales Wikipedia. Dacă este vorba despre cunoașterea completă a omenirii, nu ne gândim neapărat la Wikipedia care deține unele informații inexacte și nu conține cărțile în sine. Dar, în mod clar, poate fi o prezentare generală a activității noastre.

Biblioteca va conține întreaga Wikipedia în limba engleză, iar cele mai importante părți vor fi disponibile în mai multe limbi. Biblioteca ar trebui să includă și proiectul Rosetta al Fundației Long Now, care conține detalii despre peste 1500 de limbi umane. Arch intenționează, de asemenea, să adauge mai multe informații în Bibliotecă. Ei nu se vor opri după ce vor fi trimis întreaga Bibliotecă pe Lună și vor dori să extindă în curând baza de date.

Pentru proiectul actual aceștia s-au alăturat echipei Astrobotic, care ar putea fi primul serviciu de livrări de pe Lună. Misiunea numită Peregrine este aprobată de guvernul SUA și este planificată să înceapă la mijlocul anului 2020 cu ajutorul unei rachete Atlas V. Dacă se va întâmpla, aceasta ar putea fi prima misiune comercială pe Lună din istoria omenirii.

Sursa: The Verge

 

 

MBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.