imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Povestea legendarului ” slide to unlock”


Deși a trebuit să ne luăm la revedere de la deblocarea telefoanelor iPhone prin glisarea într-o bară de la stânga la dreapta, acest lucru a fost la fel de iconic ca soluție ca și butonul Home. Să vedem de ce a fost aleasă de Apple această metodă pentru deblocarea telefonului.

Compania a folosit funcția “slide to unlock” pentru o lungă perioadă la iPhone-uri, dar acest lucru s-a terminat la sfârșitul anului 2016 odată cu iOS 10. A fost un pas destul de logic, de vreme ce acum trebuie să apeși butonul Home și ți-ai deblocat telefonul, fără a mai fi nevoie să te încurci în degete. Cu toate acestea, Apple nu a planificat această funcție așa cum a apărut în versiunea finală în 2007, acest lucru s-a întâmplat în urma unui accident.

R.I.P. Slide to Unlock 2007-2016.
R.I.P. Slide to Unlock 2007-2016.

Totul a pornit de la problema de baza a multitouch-ului, care a fost cel mai mare succes în primul iPhone. Nu era o sarcină ușoară ca oamenii să folosească telefonul cu o singură mână, iar Apple dorea într-adevăr să facă acest lucru, astfel încât utilizatorii să nu aibă nevoie să folosească ambele mâini pentru a porni un apel, de exemplu. Experimentele au eșuat de mai multe ori, ca atunci când proiectau ecranul de blocare. Ei voiau să-l facă să determine dacă telefonul ar trebui să fie deblocat sau nu, dar inginerii au realizat curând că nu ar fi o soluție sigură, așa că au început să caute alte  rezolvări ale problemei.

Unul dintre designerii interfeței cu utilizatorul, Bas Ording, care a lucrat pentru companie timp de 15 ani, a fost cel care a venit cu soluția pentru această problemă. Interesant este faptul că publicul știe foarte puține despre el. Ording nu a avut niciodată parte de publicitate, deși îi putem mulțumi pentru multe dintre soluțiile din iOS, pe lângă ecranul de blocare. De exemplu, a creat efectul magnetic pentru dock-ul OS X și pentru accesarea Exposé cu ajutorul gestului cu 3 degete.

Bas Ording, unul dintre principalii membri ai echipei de dezvoltare a iPhone-ului.
Bas Ording, unul dintre principalii membri ai echipei de dezvoltare a iPhone-ului.

Soluția de deblocare prin glisare a avut succes, deoarece ai nevoie de numai un deget pentru ea, în timp ce ai nevoie de cel puțin două sau mai multe pentru celelalte. Au apărut tot felul de idei, cum ar fi conectarea punctelor (Android), sau prin apăsarea mai multor puncte în același timp și a altor astfel de lucruri. Soluția de glisare orizontală a dispărut în momentul în care și-au dat seama că există o altă posibilitate de deblocare a telefonului folosind metoda verticală (Windows Phone), atunci când telefonul este în buzunar.

sursa: Cult of Mac

iPadPro
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.