imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Povestea acestui șurub exemplifică perfect motivul pentru care nu va exista niciodată o fabrică Apple în S.U.A. 


Chiar dacă președintele actual își dorește mult să mute “acasă” capacitatea de producție a celor de la Apple, acest lucru este pur și simplu imposibil, sau cel puțin nu în viitorul apropiat. Povestea unui șurub de la Mac Pro demonstrează perfect de ce.

Acum aproximativ 3 ani, când și-a început mandatul de Președinte al SUA, Donald Trump a spus:
Avem oameni extraordinari în această țară: inteligenți, sclipitori, energici, sunt uimitori. Spuneam că trebuie să facem din nou America mare și chiar cred că trebuie să facem asta acum. Și cred asta cu tărie, că vom transforma aceste vorbe în realitate… vom face în așa fel încât Apple să înceapă să-și construiască afurisitele de calculatoare, și ce mai fac ei, în această țară, și nu în alta.

Apple a încercat să fabrice dispozitive în SUA…

La acel moment, mulți au abordat subiectul și au analizat factorii economici, logistici și de alt fel, precum și posibilele consecințe în cazul în care Apple ar fi fabricat acele “afurisite de calculatoare” în Statele Unite. Subiectul nu mai este de actualitate, iar Apple continuă să își fabrice dispozitivele în China.

Trump

Acum, The New York Times a scos la iveală o poveste despre un șurub mic, care este exemplul perfect al motivului pentru care nu va exista nicio etichetă cu textul “asamblat în S.U.A.” pe spatele dispozitivelor Apple.

Mac Pro-uri asamblate în SUA?

În 2012, Tim Cook, CEO al Apple,  a anunțat că vor produce Mac Pro-uri în S.U.A. Evident, un astfel de anunț a electrizat pe toată lumea. După atâta timp, compania care este la fel de “americană” și de simbolică ca și Coca-Cola va produce ceva în țara-mamă. Noi locuri de muncă pentru americani! Fantastic!

În Austin, Texas, a fost creată o fabrică de asamblare, care a fost pregătită să înceapă producția în masă. Dar … asamblarea de Mac Pro-uri necesită un tip special de șurub. Chiar dacă există fabrici uriașe în Texas, fabricarea de șuruburi nu este punctul lor tare. Nu puteau produce suficiente.

șurub

În cele din urmă, au reușit să găsească o firmă care putea produce 1 000 de bucăți zilnic și care putea livra 28 000 de șuruburi. Dar acest volum era departe de ceea ce era de fapt necesar. Să nu mai vorbim de faptul că nu au fost proiectate perfect.

Mai mult, aceste 28 000 de bucăți – produse într-o hală de procesare automatizată, cu 20 de angajați – au fost expediate la Apple de chiar proprietarul companiei cu autovehiculul Lexus al companiei. În 22 runde.

Totul s-a încheiat din cauza unui șurub

După luni și luni de luptă, Apple a decis să comande acele șuruburi din China, au fost livrate la timp și erau de cea mai bună calitate. Așa că în sfârșit putea fi începută producția de masă. Lecția este foarte simplă: nu poți concura cu China atunci când vine vorba despre volum. Până când acest status quo nu se va schimba, Apple nu va produce în SUA.

Și ce înseamnă un șurub? Gândește-te doar la proverb:

Din lipsă de cui, s-a pierdut potcoava.

Din lipsă de potcoavă s-a pierdut calul.

Din lipsă de cal, s-a pierdut călărețul.

Din lipsă de călăreț s-a pierdut mesajul.

Din lipsă de mesaj, s-a pierdut bătălia.

Din lipsă de luptă, s-a pierdut împărăția.

Și totul din lipsă de cui de potcoavă.

Interesant este și faptul că idea externalizării producției în China i-a aparținut lui Tim Cook, în urmă cu aproximativ 15 ani. Pe atunci nu era CEO-ul companiei, era COO, în timp ce la conducere era Steve Jobs. Ei bine, n-a fost o idee rea…

Sursa: The New York Times

Fii mereu la curent cu cele mai noi știri. 

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.