imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Poate un iPad Pro să înlocuiască un laptop?


Toate reclamele recente pentru iPad Pro sunt despre tableta, care are aproape un an și jumătate, și este chiar mai bună decât un computer desktop normal, sau un laptop, și asta din mai multe motive. Am fost rugați să testăm dacă acest lucru este adevărat sau nu, așa că am scris acest articol.

Am testat pentru o săptămână tableta Apple din categoria de top pentru a vedea cât de bine ar funcționa înlocuirea completă a unui laptop cu ea. Am avut cu noi peste tot acest dispozitiv de 12.9″ cu toate accesoriile necesare, deoarece pentru a înlocui un laptop va trebui să cumperi câteva dintre acestea. În primul rând, vei avea nevoie de o tastatură inteligentă Smart Keyboard, pentru a tasta cu ușurință. Probabil vei avea nevoie și de un Apple Pencil deoarece cel mai mare avantaj pe care îl are acest produs este suportul Pencil. S-ar putea să-ți dorești să cumperi o carcasă pentru a se potrivi cu ea – noi am ales carcasa Urban Armor Gear. Aceasta este opțională, deși îți oferă liniște, este un dispozitiv destul de scump.

Acum, că avem lista cu tot ce am putea avea nevoie, să vedem dacă regele neîncoronat ale iPad-urilor poate înlocui un MacBook Pro.

Trebuie să fim sinceri, nu ne-am bazat doar pe iPad Pro în timpul testului de o săptămână, am avut și un MacBook Pro pentru cazul în care ceva se întâmplă și avem nevoie de o soluție urgentă.

De obicei, un utilizator poate avea nevoie ca dispozitivul care dorește să înlocuiască un laptop MacBook Pro să răspundă cu succes în cele trei domenii ale vieții cotidiene: muncă, educație și recreere. Aceste zone sunt complet satisfăcute de către un MacBook, așa că, dacă iPad eșuează la oricare dintre acestea, nu este deloc bine. Cu toate acestea, înainte de a trece pe rând prin acestea, să ne uităm la ce este adevărat în aceste reclame iPad Pro.

Ultra ușor și design compact

Acest video este adevărat și nu prea. Adevărat, deoarece dacă nu pui nimic pe tabletă, un iPad Pro este într-adevăr ușor și subțire. Acesta cântărește mai puțin (713g) decât un laptop MacBook 2015 13″ (1.58 kg), ceea ce este este bine chiar și comparat cu seria Pro 2016 care cântărește doar 1.37 kg. Toate acestea au aceeași dimensiune a ecranului, dar atunci când am pus toate accesoriile (tastatura inteligentă, carcasa de protecție și Apple Pencil), greutatea și dimensiunea au devenit brusc foarte asemănătoare cu cele ale MacBook-ului. Am dori să adaugăm că acest lucru nu se întâmplă din cauza faptului că iPad-ul este gros, ci pentru că laptop-urile Apple sunt atât de subțiri.

Toate documentele într-un singur loc

Nu există nimic rău de spus despre această parte. Posibilitatea de a partaja folderele Desktop și Documents în iCloud Drive care a debutat în Sierra MacOS este într-adevăr o facilitate foarte bună. Câteva secunde după ce iei iPad-ul Pro în mâini, poți continua să scrii un document pe care l-ai început pe MacBook. Așa ar trebui să arate lucrurile în 2017. În legătură cu mobilitatea: pot exista situații în care ai avea mai degrabă nevoie de iPad în loc de MacBook. De exemplu, dacă petreci mult timp în mijloacele de transport public, poți citi foarte ușor pe iPad și poți folosi un Apple Pencil pentru a evidenția părțile importante din lectură. Acest lucru ar fi cu siguranță mai greu de realizat pe un MacBook.

Utilizarea pe tot parcursul zilei

Durata bateriei este în regulă: cu siguranță are performanțe bune pentru o întreagă zi fără probleme; mai mult decât atât, dacă nu o folosești prea mult, poți începe a doua zi fără a avea grijă dacă bateria este complet încărcată sau nu. Bateria funcționează în mod excepțional și în MacBook, iar dacă ne uităm la timpul utilizării, probabil cele două dispozitive ar avea performanțe sensibil egale.

Deci, putem vedea că reclamele iPad Pro sunt mai mult sau mai puțin adevărate, dar avantajele tabletei sunt vizibile doar în comparație cu un laptop PC mai slab, nu și atunci când le comparăm cu un alt produs Apple. Echipa de marketing, probabil, nu a vrut să pună un iPad Pro împotriva unui alt produs Apple. Povestea nu este atât de simplă, există multe alte puncte de vedere despre care reclamele nu vorbesc, dar ele sunt esențiale dacă vrei să utilizezi o tabletă ca dispozitiv principal pentru a lucra.

Lucrul pe iPad Pro

Procesul de screire a unui articol are trei etape majore: mai întâi – scrisul propriu-zis al textului; doi – căutarea și editarea imaginilor potrivite pentru articol și trei – încărcarea articolului pe site-ul web. Primul pas este foarte ușor de realizat: pur și simplu deschizi Pages și tastezi pe tastatura inteligentă. S-ar putea să trebuiască să fii mai atent la tastatură, dar este foarte ușor să te obișnuiești. După o scurtă perioadă de utilizare, poți tasta pe ea cu aproape aceeași viteză ca și pe MacBook, feedback-ul tastatului este minunat, spațiul dintre taste nu este prea mic – pe scurt, totul a mers destul de bine. Trebuie să adăugăm că ar putea fi mai greu să te obișnuiești cu ea dacă ești obișnuit să tastezi cu toate degetele, fără să te uiți la taste.

Al doilea pas se poate dovedi a fi un pic mai complicat. Căutarea fotografiilor potrivite pentru articol nu ar dura atât de mult timp, deși acestă metodă de a apăsa lung și descărca imaginile nu este cel mai confortabil lucru. Totuși, dacă vrei să vizualizezi imaginile, trebuie să schimbi aplicația, care este doar la un swipe distanță pe laptop, dar este nevoie de mai mulți pași pe iPad. Din fericire, există multe aplicații pentru a edita imagini, care suportă de obicei Apple Pencil, astfel încât ar putea fi o metodă chiar mai eficientă și mai confortabilă decât atunci când trebuie să folosești Touchpad-ul pentru ea.

Cu toate acestea, procesul de schimbare a aplicațiilor, editarea, salvarea, aplicații schimbate din nou, nu afectează iPad-ul deloc datorită iOS, astfel încât chiar dacă acest proces este mai lung și mai inconfortabil, dar cel puțin o poți face foarte bine. Ultimul pas, încărcarea, este din nou o joacă de copil: poți copia pur și simplu textul și să-l lipești, adaugi imaginile și asta este tot. Aici nu au existat probleme deloc.

Această descriere ar putea fi utilă doar pentru cei care lucrează cu text și imagini – din moment ce lucrăm în primul rând cu ele, nu știm cât de bine se descurcă un iPad Pro în alte domenii. Este suficient pentru munca de birou simplă: întregul pachet iWork este disponibil, poți trimite e-mailuri rapid și primești instant mesaje. Poți chiar coda pe iPad destul de ușor. Graficienii pot lucra bine pe iPad datorită Apple Pencil: sensibilitatea la apăsare și rezoluția sunt similare celor de pe tabletele Wacom. Probabil că nu vei edita clipuri video pe ea, dar poți tăia melodii pe iPad: de exemplu, s-a spus că Damon Albarn a editat un album complet Gorillaz pe iPad-ul lui, care nici măcar nu era un iPad Pro.

Cu toate acestea, ceea ce a făcut într-adevăr diferența a fost trecerea fluentă între aplicații. Chiar dacă combinația de taste Cmd + TAB funcționează, iar schimbarea de aplicații iOS arată destul de bine și poți controla lucrurile chiar și prin gesturi cu mai multe degete, nici unul dintre acestea nu ne-ar putea oferi atât confort ca cel din momentul în care folosești Touchpad-ului. Desigur, este nevoie de mai mult timp pentru a te obișnui. În afară de asta, fluxul de lucru ar putea fi mai greu pentru cei care schimbă aplicații tot timpul în timpul lucrului și nu este într-adevăr acceptabil pentru un job de 40 de ore pe săptămână.

iPad Pro în educație

De asemenea, am testat cât de mult poate iPad-ul ajuta viața de student, iar acest lucru a fost, probabil, zona în care tableta ne-a arătat într-adevăr ceea ce poate să facă.

În funcție de cursurile la care participi, ai putea să iei notițe de mână sau să le tastezi într-un fișier pe laptop. De obicei, pentru acestea, trebuie să iei cu tine laptopul, agende și pixuri. De asemenea, dacă vrei să dai unele notițe scrise de mână unuia dintre colegii tăi, trebuie să faci o fotografie sau să le scanezi, să nu mai vorbim de supărarea care apare atunci când pierzi o foaie. iPad Pro rezolvă toate aceste probleme. Dacă vrei, poți tasta pe Smart Keyboard, iar dacă vrei să iei notițe de mână, ai Apple Pencil cu tine.

De asemenea, le poți combina pe cele două: poți trece cu ușurință la scrierea de mână dacă trebuie să notezi rapid o formulă și apoi poți schimba înapoi la tastarea notițelor. Foarte util. Notițele sunt ușor de clasificat – fără hârtii pierdute, situații de tipul „mi-am uitat notițele acasă“ și multe altele. Mai mult decât atât, poți trimite cuiva notițele prin simpla apăsare a două butoane, nu este nevoie să digitalizezi nimic.

Așa cum am menționat mai devreme, cititul materialelor este extrem de confortabil. Nu vei avea probleme de vedere din cauza cititului la această dimensiune și ai posibilitatea să subliniezi imediat și să faci notițe pe marginea lecturii. Acest lucru e foarte la îndemână atunci când primești PPT-uri înainte de un curs, astfel că în loc să-l tipărești și să iei printul în clasă pentru a face notițe pe text, poți păstra pur și simplu totul în format digital pe tabletă. Nu este doar o soluție eco-friendly, dar e și foarte utilă.

Singurele probleme care pot apărea sunt atunci când trebuie să folosești programe care abia au o versiune pentru Mac, să nu mai vorbim de una iOS. Depinde de programul pe care îl folosești, dar dacă urmezi cursuri de inginerie sau un alt program de științe naturale în care trebuie să utilizezi un software care nu are un echivalent iOS, acesta ar putea fi un motiv să reconsideri dispozitivul folosit la curs.

Timp liber

Tabletele în sine au fost create în primul rând de dragul consumului media mai ușor: vizionarea unui film pe telefon nu este la fel de comodă și nu ar trebui să iei laptop-ul la culcare – deci ai o tabletă acum și poți viziona filme pe ea. Deloc surprinzător este faptul că iPad Pro este un companion perfect atunci când dorești să te relaxezi.

Credem că nu există niciun motiv pentru a intra în detalii despre avantajele statului pe canapea după o zi grea de muncă, cu o tabletă subțire și foarte ușoară. Nu sunt multe jocuri plăcute pentru Mac, dar App Store-ul iOS este plin de jocuri care sunt foarte bune de jucat. Este, de asemenea, destul de confortabil să citești știri sau pur și simplu să navighezi pe net de pe iPad în timp ce stai întins în pat. De asemenea, este mult mai ușor să gătești atunci când ai o tabletă ușoară cu o aplicație de gătit pe ea, comparativ cu laptop-ul.

Rezumat

Nu cred că după acest test există un răspuns simplu și clar la întrebarea principală dacă un iPad Pro poate înlocui un laptop / desktop complet – singurul răspuns real pe care îl putem da este că în anumite cazuri poate. Credem că un computer cu un sistem de operare desktop este esențial în orice casă. Ar putea exista un moment în care ai nevoie de un program care nu există pe iOS sau ai putea avea ceva de lucru care necesită o performanță mai bună și un mediu desktop adecvat.

Situația ideală ar fi dacă Apple ar putea crea un macOS care ar putea rula cu ușurință pe o tabletă, chiar dacă rulează simultan cu iOS. În acest caz, iPad Pro ar putea înlocui de fapt totul, din moment ce este perfect portabil și îl poți lua peste tot cu tine, are performanțe foarte bune pentru a satisface cele mai multe sarcini zilnice și am putea chiar face o presupunere periculoasă că dacă ar avea un sistem asemănător macOS, s-ar putea descurca la fel de bine ca un MacBook Air.

Cu toate acestea, nu este posibil chiar acum și nici nu pare că Apple se va mișca în această direcție. Cel mai mare defect al iPad Pro este prețul său: modelul de bază de 32GB pornește de la 900 euro, iar dacă vrei să înlocuiești laptop-ul, vei avea nevoie cu siguranță de 128 GB, iar în acest caz prețul începe de la 1000 de euro. Dacă cumperi o tastatură inteligentă și un Apple Pencil pentru ea, prețul sare brusc până la 1180 de euro. Poți cumpăra un 2015 13″ MacBook Pro sau un iMac 21.5″ de bază mai ieftin, să nu mai vorbim de un MacBook Air pe care îl poți asocia cu ușurință unui iPhone SE dacă vrei să te încadrezi în acest buget.

În general, am spune că iPad Pro nu este încă potrivit pentru a înlocui un laptop în forma sa actuală. Dacă, de exemplu, doar ce ai început universitatea și ai avut un iMac acasă sau doar un PC, merită să cumperi un iPad Pro pentru a-l lua la facultate cu tine în loc de un MacBook. Ar funcționa chiar dacă vei avea nevoie rareori de un sistem de operare pentru desktop, deoarece poți acoperi cu ușurință aceste probleme prin intermediul Remote Desktop și a computerelor pe care le poți „împrumuta“, prin Cloud. Notițe pe iPad, greutatea mică, durată mare de viață a bateriei, utilizarea multifuncțională – toate sunt aspecte pozitive ale tabletei, care ar putea fi utilizată în principal de către oricine, dar mai ales de către studenți. Cu toate acestea, dacă aceste funcții nu sunt importante pentru tine, nu încape îndoială că ar trebui să fie alegi un Mac.

MBA Retina
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.