imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Această postare nu a fost actualizată de mai mult de un an. Conținutul poate fi depășit.

Pentru ce plătește Google 3 miliarde de dolari către Apple?


Bineînțeles, întrebarea este retorică. Acești bani au ca scop păstrarea Google într-o poziție de lider pe piața motoarelor de căutare. Apple are beneficii mari de pe urma acestei afaceri, deoarece banii pe care îi plătește Google reprezintă un procent considerabil din veniturile generate de categoria “Servicii”.

În al doilea articol al seriei noastre de articole în care am vorbit despre istoria iOS, am numit capitolul care detaliază iOS 6: “iOS 6 – Războiul de independență”. Titlul capitolului nu a fost deloc întâmplător: atunci Apple a decis că va elimina complet toate aplicațiile Google de pe iPhone, o dată pentru totdeauna. Au reușit să facă acest lucru, cu o singură excepție: Google a rămas motorul de căutare prestabilit.

În spatele acestei decizii ar putea fi două motive. Unul ar putea fi faptul că Apple nu are încă un motor propriu de căutare. Acest lucru înseamnă că nu au putut înlocui soluția companiei rivale cu una proprie, spre deosebire de faptul că au putut înlocui Google Maps cu Apple Maps. Al doilea motiv este faptul că Google a plătit și încă plătește o sumă enormă de bani pentru a rămâne în această poziție privilegiată. Anul acesta ei ar putea plăti 3 miliarde de dolari, potrivit analiștilor.

Aceste 3 miliarde de dolari reprezintă 1,64% din PIB-ul României; este cu doar 2 miliarde de dolari mai puțin decât bugetul propus pentru Jocurile Olimpice de Vară din Los Angeles din 2028. Analiștii au ajuns la această sumă, pornind de la un document prezentat în instanță care datează din 2014, când Google a plătit “doar” 1 miliard de dolari pentru același privilegiu. Între timp lucrurile s-au schimbat și au fost vândute și mai multe iPhone-uri, astfel încât triplarea sumei ar putea fi ușor justificată.

Chiar și pentru Apple suma este destul de mare. 3 miliarde de dolari reprezintă peste 5% din profitul operațional total al companiei anul acesta. Când auzim știri despre veniturile pe care Apple le are pe segmentul “Servicii” trebuie să ne amintim și că o mare parte a acestuia provine de la Google și nu doar din serviciile tradiționale precum iTunes, Apple Music, iCloud și App Store.

Desigur, Google nu este bunul samaritean. Deși la ora actuală sunt în mod evident regii motoarelor de căutare și ar putea să rămână cu ușurință așa chiar și fără Apple, analiștii spun că dispozitivele Apple generează jumătate din veniturile obținute de motorul de căutare Google. Aceasta este o sumă imensă de bani pe care nu ar trebui să o riște, chiar dacă pentru asta trebuie să plătescă miliarde de dolari.

sursa: AppleInsider

oldMBA
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.