imagazin arrow2-left arrow2-right arrow2-top arrow-up arrow-down arrow-left arrow-right cart close dossiers education fb instagram menu notification oander rss rss-footer search service shuffle speech-bubble star store stores tests twitter youtube

Ocupație: Creator de playlisturi


Te-ai gândit vreodată că există cineva undeva în lume a cărui ocupație principală este să creeze tocmai playlistul pe care îl ascultai tu cu ceva timp în urmă? Chiar și astăzi majoritatea playlisturilor sunt create de oameni și nu de algoritmi. Hai să aruncăm o privire în culisele Spotify!

Toate serviciile de streaming pentru muzică au același concept. Îți oferă mii de melodii pe care le poți asculta în mod legal cât dorești, dacă plătești un abonament lunar.

Din cauza situației curente de pe piață, să nu oferi nimic mai mult de atât poate fi o greșeală fatală pentru un furnizor care încearcă să atragă mai mulți utilizatori. De aceea, majoritatea furnizorilor au contracte de exclusivitate cu anumiți artiști și oferă și alte beneficii cum ar fi playlisturi unice.

Chiar dacă poate te-ai gândit că în epoca inteligenței artificiale nu mai e nevoie de editori umani, în realitate, situația este extrem de diferită. Cu toate acestea, după părerea mea, în cazul Spotify, listele Release Radar și Discover Weekly sunt totuși generate automat.

Există oameni în toată lumea al căror job full-time este să editeze liste cu melodii zi și noapte. Pentru a crea un playlist potrivit pentru studiu, meditație, distracție, ritualurile de dimineață și de seară, alergare, antrenament sau yoga, etc. 1) editorii ar trebui în primul rând să practice aceste activități și 2) să se gândească ce muzică ar fi mai potrivită pentru fiecare.

Ca atunci când te plimbi prin oraș și faci fotografii. Chiar dacă te plimbi mereu pe aceleași străzi, vei începe să le privești diferit atunci când ai aparatul cu tine. Cauți o temă și apoi te gândești cum ai putea să o redai mai ușor. Cred că job-ul unui editor de playlist-uri este similar. Ei ascultă muzica într-un mod extrem de diferit atunci când fac sport sau gătesc.

Iar video-ul de pe BuzzFeed îmi confirmă că am avut dreptate. Chiar dacă nu este foarte recent,  putem totuși arunca o privire în sediul Spotify și putem afla câteva povești interesante. În plus, o urmărim pe Athena Koumis, unul dintre editori, în acțiune. Ea pregătește acele playlist-uri care prezintă utilizatorilor artiști până atunci necunoscuți. Ce trebuie să faci pentru a avea un astfel de job:

Ascult 1000 de melodii în fiecare săptămână pentru a putea face acest playlist.

Cu siguranță îți vei aminti acest lucru data viitoare când vei deschide un playlist.

Sursa: BuzzFeed News

iPhone Xs- NPI- cumpara acum
Apple Inc. (AAPL)

Ai citit asta?

“Fiecare Mac pe care îl cumpărăm permite IBM să economisească bani.”

Computerele care funcționează sub Windows ajung să fie, în final, de trei ori mai scumpe decât Mac-urile.